Valotaidetapahtuma tuo Ukrainassa tuhottuja autoja Helsinkiin – ”Auto symboloi arkea – siitä on jäänyt jäljelle vain rippeet”

Lux Helsinki tuo Ukrainassa tuhoutuneita autoja Helsinkiin. Teoksen tuotot ohjataan Ukrainana tukemiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maxim Velčovskýn Prahassa nähty installaatio tuodaan Helsingin Kansalaistorille.

Lux Helsinki tuo Ukrainassa tuhoutuneita autoja Helsinkiin. Teoksen tuotot ohjataan Ukrainana tukemiseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jesse Raatikainen

Valotaidetapahtuma Lux Helsinki tuo arvostetun nykytaiteilija Maxim Velčovskýn installaation Suomeen. Installaatio koostuu neljästä Ukrainan sodan tuhoamasta, savuavasta henkilöautosta.

Lux pyrkii esittelemään vuosittain ajankohtaisia aiheita. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan viime vuonna, oli selvää, että festivaali huomioi sen tavalla tai toisella.

”Pitkitin päätöstä todella pitkään. Olen luonteeltani optimisti ja toivoin, että tammikuussa sotaa ei enää olisi. Päätös tehtiin vasta viime syksynä, kun tajusin ettei sota ole hetkeen loppumassa. Mietimme, minkälaisen teoksen haluamme huomioimaan sodan”, Lux Helsingin taiteellinen johtaja ja kuraattori Juha Rouhikoski sanoo.

Ukraina Helsingissä

Lux tekee yhteistyötä tšekkiläisen Signal-festivaalin kanssa. Kuraattoritiimin nähtyä Velčovskýn autoteoksen The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living Prahassa, neuvottelut teoksen saattamisesta Helsinkiin alkoivat.

”Auton teksti ”K22z” viittaa osoitteeseemme ”Kiovankatu rakennus 22z”, ja sen tekivät naapurimme, jotta auton voisi paremmin tunnistaa”, auton omistaja Oleksiy Kabanets kirjoittaa. © Alexander Dobrovodsky

Installaatiosta maksettavat teospalkkiot välitetään suoraan Ukrainalle. Teos tulee nähtäville paraatipaikalle Kansalaistorille ­ – taustalle voi sommitella sitä kuvatessa esimerkiksi Eduskuntatalon.

”Auto ei ole mielestäni teoksessa se oleellinen asia. Siinä voisi olla vaikka polkupyörä. Tässä tapauksessa auto symboloi minulle arkea. Nyt kun arki on tuhoutunut, siitä on jäänyt jäljelle vain rippeet. Asia, joka on ollut päivittäisessä käytössä ja osa elämää, on yhtäkkiä tuhottu.”

Lux Helsingin verkkosivuilla on mahdollisuus käydä lukemassa jokaisen auton omistajan koskettava kirjoitus, jossa he kertovat suhteesta autoonsa ja sen kohtaloon. Esimerkiksi Anna Denisova kirjoittaa, kuinka kaikki säästöt menivät rakkaaseen silmäterään, Jeep Cherokeehen.

”Minulla ei enää koskaan ole varaa sellaiseen autoon”, Denisova kirjoittaa.

”Teos tuo Ukrainan todellisuuden Helsinkiin”, Rouhikoski sanoo.

Lue myös: Voidaanko Venäjän sotarikolliset saada vastuuseen? Ukrainassa on tällä hetkellä poikkeuksellisen monta tahoa tutkimassa sotarikoksia

Sähköä ei tuhlata

Kaapelitehtaan sisänäyttely mukaan luettuna, esillä on kaiken kaikkiaan 36 teosta, kymmenen eri maan taiteilijalta.

Sähkökriisi on puhuttanut Eurooppaa kuukausia. Monesta valofestivaali voi tuntua väärältä, koska mieleen nousee ensimmäisenä ajatus siitä, että sähköä tuhlataan epäolennaiseen.

Juha Rouhikosken mukaan näin ei kuitenkaan ole. Päivittäisissä tuotantopalavereissa on yritetty vakuuttaa, että tapahtuma ei tuhlaa sähköä.

”Fakta on se, että nämä valoteokset eivät kuluta juurikaan sähköä. Lähtökohta on vielä se, että kun valoteos tuodaan jonnekin, alueelta pyritään sammuttamaan muut valot. Lopputulema on varmastikin se, että sähkönkulutus tulee vähenemään, kun alueelle tuodaan se yksi teos”, Rouhikoski sanoo.

Valoteokset ovat energiatehokkaita. Rouhikoski kertoo, että laskelmien mukaan ne jopa vähentävät sähkönkulutusta. © Viktor Schwing

Hän kuitenkin ymmärtää, miksi kansalaiset voivat huolestua siitä: valo on valofestivaalin pääroolissa.

”Valo on se teoksen sytyttävä voima ja ymmärrän, että se aiheuttaa huolta. Todellisuudessa melkein kaikki muut tapahtumat kuluttavat enemmän sähköä. Lopputulos voi jopa olla miinusmerkkinen, varsinkin jos mukaan lasketaan se, että teoksia katsomaan tulevat ihmiset sammuttavat valot kotona. Energian kulutus laskee.”

Muutoksilla tähän vuoteen

Jotain edellisten vuosien asioita on kuitenkin jäänyt tämän vuoden Luxista pois. Ennen ihmisiä kannustettiin tekemään omia valoveistoksiaan, mutta tänä vuonna sitä ei haluta: järjestäjät eivät pysty vaikuttamaan muihin kuin omiin valonlähteisiinsä, jotka ovat energiatehokkaita ledejä.

Myös Lux Aamu jää tänä vuonna järjestämättä. Sen tarkoitus on ollut pitää osan teoksista valoja päällä aamuyön hämärässä, työmatkalaisten iloksi.

Juha Rouhikoski toivoo, että ihmiset saapuisivat valoteosten äärelle avoimin mielin.

”Käyttäkää aikaa, älkää kiirehtikö. Tänä vuonna reittisuunnittelu on yritetty tehdä kävijäystävälliseksi. Toivomme, ettei samanlaisia valtavia ruuhkia tulisi, mitä oli silloin huippuvuosina ennen koronaa. Teokset ovat useammalla minireitillä, ja siellä pitäisi olla enemmän rauhaa ja aikaa tutustua teoksiin.”

X