”Menestyvä sotakoira on sosiaalinen ja itsevarma” – Näin koiria koulutetaan Porin prikaatissa

Sotakoiraksi tähtäävän pennun koulutus alkaa, kun se siirtyy kasvattajalta ohjaajalle 7–8 viikon ikäisenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sotakoirat omistaa puolustusvoimat ja Porin prikaati. Koiran työura jatkuu yleensä 8–10 ikävuoteen asti.

Sotakoiraksi tähtäävän pennun koulutus alkaa, kun se siirtyy kasvattajalta ohjaajalle 7–8 viikon ikäisenä.
Teksti: Pirjo Kemppinen

Suomen puolustusvoimien koiratoiminnan keskus on Porin prikaatissa sijaitseva sotakoiraosasto. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei ole vaikuttanut sen toimintaan. Koirille annetaan myös rauhan aikana valmius toimia kriisioloissa.

”Koulutuksessa pyritään luomaan mahdollisimman totuudenmukainen toimintaympäristö kulloiseenkin tehtävään. Koirat tottuvat esimerkiksi rynnäkkökiväärien, pistoolien, räjähdysten ja hävittäjien ääniin”, kertoo sotakoiraosaston ylikersantti Linda Kaasalainen.

Suomen puolustusvoimissa on tällä hetkellä noin 130 sotakoiraa. Niistä suurin osa on saksanpaimenkoiria, labradorinnoutajia ja belgianpaimenkoira malinoiseja, mutta joukossa on myös kultaisianoutajia ja parsonrussellinterrierejä.

Koirat hankitaan koulutukseen kasvattajilta Suomesta ja ulkomailta koiralinjoista tehdyn tausta- ja tutkimustyön perusteella. Myös Patronin kaltainen, perheeseen lemmikiksi hankittu koira voi päätyä sotakoiraksi.

”Se edellyttää, että yksityishenkilön kasvattama ja puolustusvoimille tarjoama koira koetaan kykeneväksi johonkin puolustusvoimien erityistehtävistä”, sanoo Linda Kaasalainen.

Mitkä ominaisuudet tekevät työssään menestyvän sotakoiran?

”Sosiaalinen luonne, koulutettavuus, itsevarmuus ja rohkeus”, sanoo Linda Kaasalainen.

Linda Kaasalainen ja sotakoira Ticia

Ylikersantti Linda Kaasalainen kouluttaa työparikseen vajaa kaksivuotiasta saksanpaimenkoiranarttu Ticiaa. Sotakoirat omistaa puolustusvoimat ja Porin prikaati.

Sotakoira saa ansaitut eläkepäivät reservissä ohjaajan kanssa

Linda Kaasalainen kouluttaa työparikseen vajaa kaksivuotiasta saksanpaimenkoiranarttu Ticiaa. Sitä koulutetaan partio- eli purevaksi koiraksi. Sotakoirat voivat erikoistua myös esimerkiksi jälki-, erikoisjoukko- sekä huumeita ja räjähteitä etsiviksi koiriksi.

Sotakoiraksi tähtäävän pennun koulutus alkaa samalla hetkellä, kun se siirtyy kasvattajalta ohjaajalle 7–8 viikon ikäisenä. Koulutus jatkuu läpi koiran työuran. Kolmen vuoden ikäisenä koira tasotarkastetaan eli selvitetään, miten se suoriutuu annetuista tehtävistä.

”Koulutuksen edetessä joidenkin koirien ura päättyy kesken ja niille etsitään uusi koti”, sanoo Linda Kaasalainen.

Sotakoirat omistaa puolustusvoimat ja Porin prikaati. Ohjaajina toimivat yksityishenkilöt. Koiran työura jatkuu yleensä 8–10 ikävuoteen asti.

”Kun palvelus päättyy, se jää viettämään reserviin ansaittuja eläkepäiviä ohjaajansa kanssa.”

Sotilasura oli tavoite

Linda Kaasalaisen elämässä on ollut aina koiria. Jo lapsena hän tiesi haluavansa tehdä työkseen jotain niihin liittyvää.

”Kirkkaana mielessäni oli pienestä pitäen myös, että haluan sotilasuralle.”

Hän hakeutui sotakoiraosaston haastatteluun aloittaessaan varusmiespalveluksen Porin prikaatissa vuoden 2018 saapumiserässä. Aliupseerikurssilta tie vei sotilaspoliisilinjalle ja sieltä Niinisaloon sotakoiraosastoon ryhmänjohtajaksi. Palveluksen päättyessä aukeni paikka sopimussotilaana, sen jälkeen hänelle tarjottiin määräaikaista virkaa, kunnes hänet nimitettiin Porin prikaatin sotakoiraosaston ylikersantin vakinaiseen virkaan tammikuun alussa.

Sotilasura oli tavoite. Venäjän hyökkäyssota sen sijaan tuli yllätyksenä.

”En todellakaan osannut odottaa, että sota tulee näin lähelle 2000-luvulla.”

Puolustusvoimissa sotaharjoitukset ovat lisääntyneet viimeksi kuluneen vuoden aikana, mutta toistaiseksi muuhun arkeen sodalla ei ole ollut vaikutusta.

Olisiko Linda harkinnut uravalintaansa, jos olisi aavistanut sodan alkavan?

”En missään tapauksessa. Sitä varten täällä olen, että haluan puolustaa maatamme.”

Lue myös: Lemmikkikoirasta tuli palkittu kansallissankari, kun Patron ryhtyi etsimään miinoja Ukrainassa – ”Se on voittanut kansan luottamuksen ja sydämet”

Työ- ja julkisen uransa ulkopuolella Patron on yhä tavallinen koira. Se rakastaa muiden koirien kanssa juoksemista ja nukkumista.

Työ- ja julkisen uransa ulkopuolella ukrainalainen miinakoira Patron on yhä tavallinen koira. Se rakastaa muiden koirien kanssa juoksemista ja nukkumista. © UKRINFORM / LEHTIKUVA / RUSLAN KANIUKA

X