Suomessa vieraillut Mihail Hodorkovski kertoo parhaan lääkkeen propagandaan – Kehottaa länttä tuomitsemaan Vladimir Putinin laittomaksi presidentiksi

Putinia ei tulisi tunnustaa lailliseksi presidentiksi. Näin sanoo entinen oligarkki Mihail Hodorkovski. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mihail Hodorkovski on puhunut Vladimir Putinia vastaan jo pitkään.

Putinia ei tulisi tunnustaa lailliseksi presidentiksi. Näin sanoo entinen oligarkki Mihail Hodorkovski. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Venäjän oppositio ­vetoaa länsimaihin. Uusia venäläissotilaita värväytyy taistelemaan Ukrainan sodassa kuukausittain arviolta yli 10 000.

Suomessa vieraillut entinen oligarkki Mihail Hodorkovski huomauttaa, että aggressiivinen sodankäynti on kielletty Venäjän laissa, mutta sotilaat uskovat, ettei heitä rangaista. Jos länsimaat kieltäytyisivät tunnustamasta Vladimir Putinin presidenttiyttä presidentinvaalin jälkeen, sillä voisi olla käytännön vaikutuksia.

”Vapaaehtoiset eivät usko, että heitä rangaistaan, koska Putin on laillinen presidentti. Jos länsi sanoo, että Putin on laiton presidentti, monet ajattelisivat, että Putinin kuoleman jälkeen heitä voidaan rangaista”, Hodorkovski sanoi tiedotustilaisuudessa ­Helsingissä.

Öljy-yhtiö Jukosin omistanut Hodorkovski oli Venäjän rikkain mies, jonka sukset menivät Putinin kanssa ristiin. Siitä seurasi yli kymmenen vuotta vankeut­ta. Mielipidevankina ­pidetty Hodorkovski vapautettiin vuonna 2013.

Mihail Hodorkovski vieraili Suomessa helmikuun lopussa Ukrainan tueksi järjestetyssä mielenosoituksessa. © Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Mihail Hodorkovski: ”Navalnyillä olisi ollut tärkeä rooli Venäjällä”

Venäjän oppositioryhmittymät tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä. Yhtä suurta ­puoluetta niistä ei kuitenkaan ole syntymässä. Hodorkovski vertaa Venäjän opposition yhdistymistä siihen, että Suomen eduskuntapuolueet yhdistyisivät. Se ei olisi demokratiaa: ­yhteistyö on tärkeää, ei yhdistyminen.

”Jokainen poliittinen voima edustaa omaa eturyhmäänsä. Ihmisten pitäisi pystyä tekemään yhteistyötä. Poliittisten voimien on tarkoitus löytää yhteisiä ratkaisuja.”

Hodorkovski on pahoillaan opposition keulakuvan Aleksei Navalnyin kuolemasta.

”Riippumatta siitä, mitä eturyhmää hän olisi tulevaisuudessa edustanut, hänellä ­olisi ollut erittäin tärkeä rooli Venäjällä.”

Demokratian toteutuminen merkitsee sitä, että kaikkien eri ryhmittymien äänet kuuluvat.

”Yritän sanoa kaikille ääri­liberaaleille, että Venäjä on, mitä on. Meillä on paljon hyvin vasemmistolaisia ihmisiä, ja meillä on tarpeeksi kansallismielisiä. Ylivoimaisella enemmistöllä on demokraattisia näkemyksiä. Me kaikki asumme samassa maassa, ja jokaisella ihmisryhmällä pitäisi olla poliittisia edustajia. Tehtävämme on vain oppia neuvottelemaan keskenämme.”

Vladimir Putin pitäisi luokitella lännessä laittomaksi presidentiksi Mihail Hodorkovskin mukaan. © Valery Sharifulin/TASS

”En uskonut, että propaganda voi olla näin tehokasta”

Eri oppositioryhmittymien kannatusta on mahdoton ar­vioida tarkkaan, koska autoritäärinen hallinto ei mahdollista vapaita vaaleja. Mielipidemittauksetkaan eivät anna rehellistä tulosta, koska kansalaiset eivät uskalla ilmaista mielipidettään.

Putin pönkittää asemaansa propagandan avulla, joka on osoittautunut tehokkaammaksi kuin Hodorkovski uskoi.

”Vaikka asuin Neuvostoliitossa lähes elämäni ensimmäiset 30 vuotta, en koskaan ajatellut, että propaganda voisi olla näin tehokasta. Oli väärinkäsitys, että luotettava tieto riittää propagandan torjumiseksi. Propagandan vastustamiseksi on opetettava kriittistä ajattelua. Keksin vain yhden ratkaisun: hyvä kouluopetus on ainoa tapa torjua propagandaa.”

Lue myös: Venäjä hajoaa Putinin jälkeen, kirjailija Mihail Šiškin arvioi – Uudet valtiot eivät ole demokratioita ja keskinäinen taistelu vallasta jatkuu

X