Seura on todistanut kuolemaa ja tuhoa Ukrainassa – Tällaista on arki Venäjän julman ja häikäilemättömän armottoman hyökkäyssodan aikana

Seuran toimittaja Pirjo Kemppinen on kohdannut kotiensa raunioilla ukrainalaisia, jotka ovat kertoneet sodan kauhuista elämässään. ”Venäläiset luulevat, että me ukrainalaiset annamme periksi, mutta emme tee sitä ikinä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Volodymyr Nabokov katsoo vaieten venäläisten tekemää tuhoa Ukrainan puolesta taistelleiden ja kaatuneiden sotilaiden haudoilla elokuussa 2022. ”En tiedä, ovatko vaimoni ja äitini haudat säilyneet koskemattomina.”

Seuran toimittaja Pirjo Kemppinen on kohdannut kotiensa raunioilla ukrainalaisia, jotka ovat kertoneet sodan kauhuista elämässään. ”Venäläiset luulevat, että me ukrainalaiset annamme periksi, mutta emme tee sitä ikinä.”
Teksti:
Pirjo Kemppinen
Kuvat:
Miska Puumala

Venäjä aloitti täysimittaisen, laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta 2022. Sodan päättyminen ei ole näköpiirissä. Venäjä ei peräänny tavoitteistaan, ellei sen ole pakko.

”Olemme tilanteessa, jossa raaka voima määrittää sen, mihin rajat asettuvat”, toteaa Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Kristi Raik Seuran haastattelussa helmikuussa 2024.

Puolan rajalla
Unkarin ja Puolan rajalla oli loputon autoletka maaliskuun alussa 2022. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä pakeni sotaa Ukrainasta kymmenen ensimmäisen päivän aikana. © Kai Widell

Venäjän laiton hyökkäys synnytti pakolaiskriisin

Venäjän hyökkäys synnytti pakolaistulvan, jota YK kuvaili ”nopeimmin kasvavaksi pakolaiskriisiksi Euroopassa sitten toisen maailmansodan”. Miljoonat ukrainalaiset ylittivät jo helmikuussa 2022 rajat naapurimaihin ja miljoonat muut pakenivat pommituksia maan sisällä.

Tapasimme sotaa paenneita Varsovan linja-autoasemalla sekä Puolan ja Ukrainan rajalla, Hrebennen raja-asemalla, Korczowan–Krakovetšin raja-aseman pakolaiskeskuksessa ja Budomierzin kylään pystytetyssä telttakylässä maaliskuun 2022 alussa.

Pakolaisleiri Korczowa
Ukrainan rajan tuntumassa Puolassa sijaitsee Korczowan vastaanottokeskus, josta linja-autot kuljettivat pakolaisia eri puolille Eurooppaa turvaan Venäjän hyökättyä. © Kai Widell

Venäjän kylvämää tuhoa ja raakuutta pakenevat joutuivat jättämään taakseen kaiken, mitä heillä oli. Ei ollut tietoa, milloin he voivat palata. Tai voivatko koskaan.

Suomeen matkalla ollut Tetyana Vlasenko kuvasi Varsovassa tunteitaan katsoessaan mukanaan olleita lapsiaan.

”Sota vei heiltä lapsuuden. Yhtenä päivänä he menivät kouluun ja heillä oli hauskaa, seuraavana he nukkuivat kellarissa vaatteet päällään joka hetki valmiina pakenemaan. He olivat niin peloissaan, huusivat ja itkivät”, Tetyana kertoi.

Tetyana oli pakannut pakomatkalle perheelle vaatteita ja pari nyssäkkää ruokaa Oscarille ja Iidalle. <span class="typography__copyright">© Kai Widell</span>
Tetyana oli pakannut pakomatkalle perheelle vaatteita ja pari nyssäkkää ruokaa Oscarille ja Iidalle. © Kai Widell

Läheskään kaikilla ei ollut selvillä, minne he menisivät.

”Onko missään turvassa?”, kysyi poikansa kanssa pakomatkalla ollut Alla Ushapovska.

Lue myös: Seura Puolan rajalla: Kohtasimme Ukrainasta sotaa paenneita ja heidän auttajiaan – ”Tämä on vuosisadan katastrofi”

Seura tapasi sotaa paenneita ukrainalaisia
Seura tapasi maaliskuun 2022 alussa sotaa paenneita ukrainalaisia sekä heidän auttajiaan Varsovassa ja kolmella rajanylityspaikalla Puolassa. © Otavamedia

Halu auttaa lukuisin tavoin ukrainalaisia heräsi

Elena Bilogur, hänen tyttärensä Anna Zolotuhina ja Annan tytär Sofia pakenivat Kiovasta 5. maaliskuuta 2022. Yhä Suomessakin Annan oli vaikea käsittää sodan todellisuus ja ennen kaikkea siihen johtaneita syitä.

”Miksi tämä tapahtuu? Pienessä hetkessä piti kerätä koko elämä yhteen reppuun.”

Ukrainasta sotaa paenneet
Orimattilassa Elena Bilogur (vas.), Sofia, Anna Zolotuhina ja Iryna Marynchenko eivät enää säikkyneet jokaista äkillistä ääntä. ”Nyt pystymme jo nukkumaankin”, Anna kertoi rankan pakomatkan jälkeen. © Pirjo Kemppinen

Sota ja sen aiheuttama humanitäärinen kriisi järkytti, mutta myös herätti valtavan halun auttaa ukrainalaisia paitsi erilaisin lahjoituksin, myös käytännön tasolla. Syntyi muun muassa erilaisia vapaaehtoisten verkostoja, jotka veivät avustustarvikkeita ja toivat pakolaisia turvaan.

Veli-Matti Meriko lähti matkaan sodan neljäntenä päivänä.

”Auttamisen tarve oli pakottava”, hän kertoi.

Kavereidensa kanssa hän kuljetti Ukrainasta rajan yli Puolaan tulleita pakolaisia Baltiaan, josta osa jatkoi Suomeen. Seuraavilla reissuilla hän haki pakolaisia myös Ukrainasta turvaan Puolan puolelle.

Veli-Matti Meriko lähti Ukrainaan, vaikka se pelotti.
Veli-Matti Meriko kohtasi Viipurin torilla ukrainalaisperheen vuonna 2005. Siitä alkoi ystävyys, joka vei hänet sodasta kärsivään Ukrainaan. © Tommi Mattila

Mittaamaton määrä tuhoa ja kärsimystä

Venäjän järjetön hyökkäyssota on aiheuttanut ukrainalaisille mittaamattoman määrän tuhoa ja kärsimystä. Pohjoisukrainalainen Tšernihiv oli sodan ytimessä heti sen alussa. Kaupungista Venäjän rajalle on vajaa sata kilometriä, Valko-Venäjän rajalle vielä vähemmän. Hyökkäyssodan aloitettuaan venäläiset kuvittelivat etenevänsä Kiovaan suorinta reittiä Tšernihivin alueen läpi.

He tekivät virheen.

Kaupunkia ei onnistuttu valtaamaan, vaikka sitä pommitettiin ja saarrettiin yli kuukauden ajan. Kaupungin asukkaat olivat ilman juoksevaa vettä, sähköä ja lämmitystä. He kärsivät lääkkeiden ja ruoan puutteesta. Monet asuivat koko ajan kellareissaan. Mutta he eivät antaneet periksi.

Tšernihivin koulu numero 18 tuhottiin maaliskuun 2022 alussa. © Miska Puumala

Tšernihivin asukkaat maksoivat urhoollisuudestaan kovan hinnan. Venäläiset eivät kaihtaneet siviilikohteiden – asuintalojen, koulujen tai sairaaloiden – pommittamista.

Kohtasimme elokuussa 2022 ukrainalaisia kotiensa raunioilla.

Svitlana Osypenkon ja Maryna Hrynkon on ollut mahdotonta ymmärtää pommi-iskua, joka tuhosi heidän kotinsa. ”Elimme aivan tavallista elämää pienellä asuinalueella”, Svitlana sanoo. <span class="typography__copyright">© Miska Puumala</span>
Svitlana Osypenkon ja Maryna Hrynkon on ollut mahdotonta ymmärtää pommi-iskua, joka tuhosi heidän kotinsa. ”Elimme aivan tavallista elämää pienellä asuinalueella”, Svitlana sanoo. © Miska Puumala
”Olemme raivanneet pois käyttökelvottoman romun, ja sillä, mitä voi yhä hyödyntää, aloitamme jälleenrakentamisen”, Alla ja Myhajlo Rudyh kertoivat. © Miska Puumala
Myhajlo Rudyh seisoo kellarissa, jossa Marynan ja Svitlanan perheet asuivat viikkoja. Tilaa seitsemälle oli niukasti. © Miska Puumala

Lue myös: Seura Pohjois-Ukrainassa: Kuolemaa ja tuhottuja koteja Novoselivkan kylässä – Kohtasimme ukrainalaisia kotiensa raunioilla

Kaveria ei ainoastaan jätetä, vaan hänet tapetaan

Heinäkuussa 2022 palasimme Volodymyr Nabokovin, 94, mukana Tšernihiviin Puolasta, jossa hän oli ollut sotaa paossa. Volodymyr ei kestänyt ajatusta, että kuolisi vieraassa maassa eikä tulisi haudatuksi vaimonsa viereen. Hänen pahin pelkonsa oli, että vaimon hautarauha olisi rikottu.

Näky Yatsevon hautausmaalla todisti, että venäläiset hyökkäsivät myös kuolleiden kimppuun.

Volodymyrin vuonna 1899 syntyneen äidin hautaa on ammuttu. ”Tarvitsen paljon aikaa hoitaakseni kaikkien sukulaisteni haudat kuntoon”, ­Volodymyr sanoo. <span class="typography__copyright">© Miska Puumala</span>
Volodymyrin vuonna 1899 syntyneen äidin hautaa on ammuttu.
Ukrainassa Hautausmaa on osin tuhottu venäläissotilaiden jäljiltä.
”Tarvitsen paljon aikaa hoitaakseni kaikkien sukulaisteni haudat kuntoon”, Volodymyr sanoi kesällä 2022. © Miska Puumala

Vasta Puolassa Volodymyr oli oivaltanut, kuinka paljon kotimaa hänelle merkitsee.

”En ikinä ajatellut olevani patriootti tai että rakastan Ukrainaa niin paljon. En olettanut, että tulisin kaipaamaan isänmaatani.”

Volodymyr syntyi ja vietti lapsuutensa Ukrainan neuvostotasavallassa. Hän palveli kolme pakollista vuotta Neuvostoliiton armeijassa.

Joukkuetovereita oli niin Ukrainasta kuin Neuvostoliiton neljästätoista muustakin tasavallasta.

Nyt ajatus aseveljeydestä on kiusallinen. Venäjän hyökkäys osoitti, että kaveria ei ainoastaan jätetä, vaan hänet tapetaan, koska hän on ukrainalainen. Sillä, että armeijassa palveltiin rinta rinnan, ei enää olekaan merkitystä.

Lue myös: Volodymyr, 94, pakeni keväällä 2022 venäläisiä toista kertaa elämässään – Syksyllä isoisä palasi Ukrainaan, koska haluaa tulla haudatuksi vaimonsa viereen

Moni kohtaa sodan kauhut jo toisen tai kolmannen kerran

Tamara Kazbanova kokee sodan jo kolmannen kerran. Toisen maailmansodan aikaan hän oli pieni lapsi, mutta muistaa ajan yhä.

Vuonna 2014 Tamara asui Donetskissa, Itä-Ukrainassa, kun Venäjä hyökkäsi sinne. Elämä muuttui täydellisesti. Kaksi vuotta myöhemmin hän pääsi turvaan Tšernihiviin.

Helmikuussa 2022 historia toistui. Meneillään oleva sota on Tamaralle kokemuksista vaikein. Pahinta on ollut nähdä venäläisten julmuus siviilejä kohtaan. Siitä kertoessaan hän ryöpsähti itkuun.

”Sotilas sotilasta vastaan on sotaa. Sille, mitä venäläiset nyt tekevät, ei ole edes sanoja.”

Tamara kertoi itkevänsä joka päivä katsoessaan television uutisia. Päättäväisyydessään hän ei horju.

”Venäläiset luulevat, että me ukrainalaiset annamme periksi, mutta emme tee sitä ikinä. Olemme vahvoja, koska rakastamme maatamme.”

Venäjän hyökkäys on repinyt riekaleiksi perheitä

Elokuussa 2022 Suomen Ukrainan-suurlähettiläänä sodan alkaessa toiminut Päivi Laine totesi, ettei kyse ole yksinomaan Putinin vaan koko Venäjän sodasta.

”Venäläisillä on vastuunsa. Putin on äänestetty valtaan useita kertoja vaaleissa, ja iso osa kansasta näyttää hyväksyvän hänen toimintansa. Ukrainalaiset kertovat omien Venäjällä asuvien sukulaistensa uskovan enemmin valtion propagandaa kuin heitä”, Laine kertoi Seuran haastattelussa.

suurlähettiläs Päivi Laine
Maidan-aukiolla väliaikaisessa muistomerkissä on teksti: ”Ukrainians killed by ­Putin”, eli Putinin tappamat ukrainalaiset. Ukrainan liput edustavat sodassa kuolleiden määrää. ”Suomi ei ole eri asemassa kuin muutkaan Venäjän rajavaltiot”, sanoi suurlähettiläs Päivi Laine elokuussa 2022. © Miska Puumala

Venäjän hyökkäys ei olekaan vain kahden maan tai idän ja lännen välinen taistelu. Se on repinyt riekaleiksi lukemattomia perheitä.

Tapasimme helmikuussa 2023 Puolassa tuolloin 80-vuotiaan ukrainalaisen Nina Ponomarenkon.

Ninalla oli nuoresta pitäen ymmärrys siitä, ettei Neuvostoliitto ollut sellainen kuin annettiin ymmärtää.

Haastattelussa hänen vaikea vastata kysymykseen siitä, mikä Ukrainan neuvostotasavallassa elämisessä oli hyvää.

”Hyvää oli se, minkä kuviteltiin olevan hyvää elämää. Mikään ei kuitenkaan ollut totta. Sanat olivat yhtä, mutta toimet täydellisesti jotain muuta.”

Nina Ponomarenko on isoäiti, jonka perheen Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi.
Nina Ponomarenko on isoäiti, jonka perheen Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi.

Ninan tyttäret lähtivät aikanaan opiskelemaan yliopistoon Moskovaan. He löysivät venäläiset puolisot ja perustivat perheensä Pietariin.

Haastattelimme videopuhelun välityksellä myös Ninan tyttärentytärtä Elena Volzhinaa, joka sodan alettua löysi turvapaikan Hollannista.

Elena osallistui opposition toimintaan Venäjällä. Kannanotot aiheuttivat ristiriitoja kotona. Isä kannatti sotaa ainakin sen alkaessa. Äiti välttelee aihetta.

Haastattelussa Elena mietti, mitä vaaditaan, että hän ja vanhemmat ymmärtäisivät toisiaan. Vastauksessaan hän viittasi kirjoihin ja elokuviin, joissa kerrotaan, kuinka saksalaiset kävivät läpi natsimenneisyyttä ymmärtääkseen ja voidakseen hyvittää tekojaan.

”Se on pitkä prosessi. En usko, että voimme tunnetasolla lähentyä vanhempieni kanssa ennen kuin niin tapahtuu.”

Ninan (vas.) suhde tyttäriin ja lapsenlapsiin on ollut aina läheinen. Kunnes tuli sota. <span class="typography__copyright">© Ninan kotialbumi</span>
Ninan (vas.) suhde tyttäriin ja lapsenlapsiin on ollut aina läheinen. Kunnes tuli sota. © Ninan kotialbumi

Lue myös: Venäjän hyökkäys repi riekaleiksi isoäiti-Ninan perheen – ”Meidän on uskottava, että elämme pian rauhassa”

Elämä jatkuu sodankin keskellä

Ukrainalaiset ovat sinnitelleet sodan keskellä.

Ukrainassa rekisteröitiin vuonna 2022 ennätysmäärä avioliittoja verrattuna seitsemään edellisvuoteen. Tšernihivissä asuvien Sashan ja Diman liitto on yksi niistä. Heidät vihittiin 5. marraskuuta 2022.

Kun Sasha Nabokova ja Dima Nabokov alkoivat seurustella, maailman valtasi koronapandemia. Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Joskus laskemme leikkiä, että kun olemme selvinneet koronasta ja sodasta, selviämme mistä tahansa”, Sasha sanoi joulukuussa 2022 videopuhelun välityksellä tehdyssä haastattelussa.

Sodan keskellä he yrittävät elää niin tavanomaista elämää kuin mahdollista.

”Kaikki on hyvin, jos päivän päätteeksi läheisemme ja me olemme hengissä ja turvassa. Kaikki muu voi odottaa”, Dima sanoi.

Monet ukrainalaiset ovat palanneet koteihinsa ulkomailta.

Lokakuussa 2023 tapasimme Kiovassa Suomesta palanneet Anna Zolotuhinan ja hänen tyttärensä Sofian. Mukana kohtaamisessa oli myös Annan puoliso ja Sofian isä Ivan Zolotukhin.

”Tietysti pelkäämme, mutta meidän on vain sopeuduttava jollain tavalla. Elämän täytyy jatkua”, Anna sanoi.

Sofia, 6, ja äiti ja isä Ukrainassa. Kiova on heidän kotikaupunkinsa.
Pyhän Mikaelin luostarin edustalla on nähtävillä venäläisten tuhottuja sotilasajoneuvoja. ”Keväällä 2023 ilmapuolustus tuhosi venäläisten dronen asuintalomme yläpuolella. Räjähdys oli valtava”, kertoo Anna. © Miska Puumala

Lue myös: Jos Kiovan ilmahälytys ei soi, pääsee Sofia, 6, kouluun – Anna-äiti perheensä arjesta: ”On vain sopeuduttava, elämän täytyy jatkua”

Uusi koti nousi pommitetun raunioihin

Sodan varjossa Ukrainassa on jälleenrakentaminen käynnissä.

Vierailimme lokakuussa 2023 myös venäläisten pommi-iskun tuhoaman kotinsa jälleenrakentaneiden Svitlana ja Valentyn Osypenkon luona Novoselivkan kylässä.

Valentyn oli lähellä menettää henkensä pommituksessa. Lähes vuoteen ei ollut varmuutta, kävelisikö mies enää koskaan. Myös Svitlana haavoittui ja joutui olemaan jonkin aikaa sairaalassa. Silti he halusivat rakentaa kotinsa uudelleen entiselle paikalleen.

Ukrainalaisperhe rakensi uuden kodin, kun venäläisten pommi tuhosi edellisen kodin.
”Emme ole istuneet kädet ristissä odottamassa, vaan tehneet töitä, koska meidän on rakennettava elämämme uudelleen jollain tavalla”, sanoi Svitlana Osypenko lokakuussa 2023. © Miska Puumala

Svitlana sanoo, että sama asenne on lukemattomilla muillakin kotinsa menettäneillä ukrainalaisilla.

”Emme itke ja valita, vaan jälleenrakennamme.”

Sotarikokset eivät vanhene

Sodillakin on säännöt. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus, jota kutsutaan myös sodan oikeussäännöiksi, pohjautuu YK:n ja Geneven sopimuksiin ja niiden lisä­pöytäkirjoihin.

Sääntöjen mukaan siviilejä ja kaikkia sotilaalliseen selkkaukseen osallistumattomia on suojeltava, kunnioitettava ja kohdeltava inhimillisesti. Siviilejä ei saa käyttää ihmiskilpinä. Lapsille ja nuorille on taattava erityissuojelu.

Ukraina kertoo rekisteröineensä helmikuuhun 2024 noin 126 000 venäläisten tekemää sotarikosta.

Vierailimme lokakuussa 2023 Yahidnen kylässä, jossa venäläiset telkesivät koulun kellariin ihmiskilveksi 368 asukasta. Joukossa oli 69 lasta, nuorin vasta kuuden viikon ikäinen.

He joutuivat kitumaan pimeydessä ja ahtaudessa, nälkäisinä, janoisina ja koko ajan peläten lähes kuukauden.

Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo.
Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoi lokakuussa 2023. © Miska Puumala

Kaikki eivät selvinneet kellarista elävinä. Ennen kuolemaansa moni menetti järkensä.

Vainajat makasivat kellarissa elävien keskellä. Kun venäläiset vihdoin antoivat luvan heidän hautaamiseen, venäläiset tulittivat hautajaissaattuetta.

Hiilellä oveen kirjoitettu kalenteri oli keino säilyttää ajantaju. Sen molemmille puolille Valentyna Danilova ikuisti kuolleiden nimet ja kuolinpäivät.
Hiilellä oveen kirjoitettu kalenteri oli keino säilyttää ajantaju. Oven molemmille puolille on ikuistettu kuolleiden nimet ja kuolinpäivät. © Miska Puumala
Olha Meniailo otti kuvan kellarissa olevista ihmisistä venäläisten pakenemisen jälkeen. Valtaosa kyläläisistä jäi kellariin, kunnes ukrainalaiset joukot saapuivat. Kodit oli ryöstetty ja suuri osa niistä oli tuhottu asuinkelvottomiksi.
Kellariin teljetty Olha Meniailo otti kuvan kyläläisistä venäläisten pakenemisen jälkeen. Valtaosa heistä jäi kellariin, kunnes ukrainalaiset joukot saapuivat. Kodit oli ryöstetty ja suuri osa niistä oli tuhottu asuinkelvottomiksi. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

Ludmila ja Mykhailo Svenchenkon esikoinen Viktor Shevchenko ammuttiin kotinsa pihalle. Toinen poika, Anatolii Shevchenko on yhä kateissa. Vanhempien kärsimykselle ei ole päätepistettä.

”Kuolema olisi venäläisille liian helppo ja nopea ratkaisu”, he sanovat. 

”Kaiken, mitä voi tuhota, he tuhosivat”, Ludmila Shevchenko sanoo katsoessaan kuvia perheestään.
”Kaiken, mitä voi tuhota, he tuhosivat”, Ludmila Shevchenko sanoo katsoessaan kuvia perheestään. © Miska Puumala

Kauhujen kellarin kiduttajat tulivat Mongolian rajalta

Sotarikostutkinta Yahidnessa aloitettiin heti kylän vapauttamisen jälkeen. Tapasimme lokakuussa 2023 myös Tšernihivin aluesyyttäjänviraston syyttäjän ja sota­rikostutkinnan johtajan Serhii Krupkon.

Tutkinnassa selvisi, että Yahidnen kylään saapuneet venäläiset tulivat kaukaa, Mongolian rajalta. He olivat kuin toisesta todellisuudesta, jossa vedenkeitin ja vessapaperi olivat tuntemattomia tuotteita.

Venäläisrikollisista on tunnistettu 22. Heistä seitsemän on tuomittu ja viisitoista odottaa tuomiotaan.

Venäjä ei luovuta syytettyjä tai tuomittuja. Krupko luottaa, että he joutuvat silti jonakin päivänä suorittamaan rangaistuksensa. Se voi kuitenkin viedä ­aikaa.

Hän muistuttaa, että vielä yli 60 vuotta toisen maailmansodan jälkeen löydettiin etsittyjä natseja.

”Nämä rikokset eivät vanhene”, Serhii Krupkon muistuttaa joulukuussa 2023 julkaistussa Seuran haastattelussa.

Lue myös: Yahidnen kauhujen kellarin 22 kiduttajaa tuli Etelä-Siperiasta – Tällaisia ovat nämä julmat ja sivistykselle täysin vieraat sotarikosten tekijät

Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä.
Venäläiset sotilaat jättivät jälkeensä runsaasti tunnistetietojaan. Valokuvat olivat ensiarvoinen lähde, joiden perusteella kyläläiset saattoivat tunnistaa rikosten tekijöitä. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

Ukraina on ensimmäinen askel Venäjän suunnitelmissa

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vasta ensimmäinen askel sen suunnitelmissa, arvioi haastattelussamme helmikuussa 2024 Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Kristi Raik.

Tästä kertoo presidentti Vladimir Putinin joulukuussa 2021 puolustusliitto Natolla ja Yhdysvalloille esittämät vaatimukset. Niihin kuului muiden muassa se, ettei Nato laajenisi ja että se vetäisi sotilaallisen läsnäolonsa vuotta 1997 edeltäneeseen tilanteeseen. Tuon vuoden jälkeen Naton jäseniksi ovat liittyneet muiden muassa entisen itäblokin maat Viro, Latvia, Liettua, Puola, Bulgaria, Romania, Tšekki ja Unkari.

Kristi Raikin näkemyksen jakoi haastattelussamme elokuussa 2022 jo Suomen Ukrainan–suurlähettiläänä toiminut Päivi Laine.

”On vaikea nähdä, että voittaessaan ­Venäjä pysähtyisi Ukrainaan. On puhuttu Venäjän imperiumin vanhoista rajoista, ja myös Suomi on ollut sen imperiumin ­jäsen. On koko Euroopan – ja maailman – etu, että Ukraina voittaa sodan ja Venäjä joutuu vetäytymään”, Päivi Laine totesi sodan ensimmäisen puolivuotisen jälkeen.

Lue myös: Sodan riskien tiedostaminen ja niihin varustautuminen on nyt tärkeintä – Kristi Raik Venäjästä: ”Seuraava johto voi olla nykyistä aggressiivisempi”

Puolustuskyvyn ylläpitämisellä on myös sotaa ehkäisevä vaikutus, Kristi Raik muistuttaa.
Puolustuskyvyn ylläpitämisellä on myös sotaa ehkäisevä vaikutus, Kristi Raik muistuttaa. © Tommi Tuomi
X