Operaatio Toivo auttaa Ukrainasta sotaa pakenevia – Espoolaisisät ovat jo matkalla kohti Puolaa: ”Ukraina on samassa tilanteessa kuin me aikoinaan”

Espoolainen perheenäiti Säde Johanna Westerlund halusi auttaa ukrainalaisia ja perusti Facebook-ryhmän. Pian yli 33 000 suomalaista tarjosi apuaan ja hätämajoitusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maaliskuun ensimmäisen päivän aamuna lähti Suomesta neljä tila-autoa kohti Puolaa viemään avustustarvikkeita ja hakemaan pakolaisia Suomeen.

Espoolainen perheenäiti Säde Johanna Westerlund halusi auttaa ukrainalaisia ja perusti Facebook-ryhmän. Pian yli 33 000 suomalaista tarjosi apuaan ja hätämajoitusta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Ukrainan sota herätti espoolaisessa perheenäidissä Säde Johanna Westerlundissa ja hänen miehessään auttamishalun. Pariskunta keksi, että he voisivat majoittaa ukrainalaisperheen kotinsa tyhjään vierashuoneeseen.

Fidan kautta he saivat yhteyden Varsovan suurimpaan yhteiskristilliseen kirkkoon ja kuulivat, että noin sadan kilometrin päässä Varsovasta sijaitsevassa leirikeskuksessa on yli 200 ukrainalaista hätämajoituksessa. Siellä on pulaa vaatteista, ruoasta, lakanoista, makuualustoista. Kaikesta.

Westerlund ja hänen miehensä Juha Kråkbacka päättivät, että aviomies hakee pakolaisperheen tila-autolla Suomeen ja vie samalla tarvikkeita Puolaan pakolaisleirille.

”Halusimme hakea perheen turvaan ja nyt on tiedossa äiti ja kolme lasta, jotka tulevat majoittumaan meille”, Säde Johanna Westerlund kertoo.

Säde Johanna Westerlund Operaatio Toivo

Säde Johanna Westerlund perusti Operaatio Toivo -facebookryhmän, joka vie suomalaisten lahjoittamia tavaroita Ukrainasta pakeneville. Paluukyydissä Puolasta saapuu ukrainalaisia Suomeen. © Tommi Tuomi

Operaatio Toivo auttaa Ukrainasta paenneita

Westerlund keksi perustaa Facebook-ryhmän, jotta miehelle löytyisi apukuski ajomatkalle. Samalla muutkin halukkaat voisivat lahjoittaa tavaraa kuljetettavaksi pakolaisille ja tarjota hätämajoitusta ukrainalaisille. Westerlund ajatteli, että julkiseen ryhmään tulisi korkeintaan parisataa jäsentä.

Toisin kävi. Sunnuntaina, 27. helmikuuta perustettuun Operaatio Toivo -ryhmään on liittynyt tiistaiaamuun mennessä yli 33 000 ihmistä. Jo maanantaina Westerlund joutui pyytämään koordinointiapua tavaran ja avuntarjousten järjestämiseksi. Maanantai-iltana perheen koti oli täynnä lahjoitustavaraa, joita pakattiin autoihin.

Jo tiistaiaamuna Suomesta lähti neljä tila-autoa kohti Puolaa hakemaan pakolaisia Suomeen ja viemään sitä ennen pakolaisille suunnattujen tavaroiden lisäksi muun muassa dronen ja sairaalatarvikkeita rajalle vietäväksi yhteyshenkilölle kohti Puolaa. Mukana on myös lastensuojeluhenkilöstöä.

”Suomalaisilla on iso halu auttaa, se on mieletön juttu. Olen ollut tosi otettu ja hämmentynyt, että niin moni on valmiina lähtemään hakemaan pakolaisia Suomeen omilla autoillaan. Ukraina on nyt samassa tilanteessa kuin me aikoinaan. Moni muistaa esivanhempien kertomukset sodasta, silloin me saimme apua. Tämä on koskettanut monia”, Säde Johanna Westerlund sanoo.

operaatio toivo auttaa ukrainan sotaa pakenevia

Puolaan lähtevät autokuskit ovat kaikki espoolaisisiä.  © Tommi Tuomi

Operaatio Toivo vie apua Puolan rajalle

Operaatio Toivo sai paljon lahjoituksia suomalaisilta. © Tommi Tuomi

Suomalaisten suojelusvietti on herännyt

Operaatio Toivo hoitaa koordinoidusti matkalle lähtevien kustannukset laivalipuista ja bensasta. Jo keskiviikkona he tapaavat seurakunnan johtoa ja paikallisia viranomaisia sekä vievät hätämajoitukseen pyydetyt tarvikkeet. Tällöin selviää, kuinka paljon ihmisiä on tulossa Suomeen. Myös suomenukrainalaiset ovat antaneet Operaatio Toivolle tiedon sukulaisistaan, jotka odottavat kyytiä Suomeen.

Perjantaina Puolaan lähtee seuraava ryhmä. Operaatiota aiotaan jatkaa niin kauan, kuin lahjoituksia tulee ja avulle on tarvetta.

”Olemme koettaneet koordinoida lähtijöitä, jotta olisimme Puolassa hyödyksi emmekä haitaksi. Rajalla on kaaos ja jotain on tehtävä nyt akuutisti. On äärettömän tärkeää, että sodasta traumatisoituneet ihmiset saavat turvallisen paikan, mihin tulla.”

Puolaan tiistaina lähtevät hakujoukot ovat kaikki perheenisiä.

”He tietävät, että näiden naisten ja lasten miehet ovat sotimassa, ja he haluavat uhrata omaa aikaansa ja auttaa heikossa asemassa olevia naisia ja lapsia tuomalla heitä turvaan. Olen nähnyt tässä miehen sydämen, suojelusvietti on herännyt näissä isissä”, Säde Johanna Westerlund sanoo.

Lue myös: Näin sinä voit auttaa ukrainalaisia, jotka pakenevat Venäjän hyökkäystä – ”Suomalaiset ovat lähteneet auttamaan todella suurella sydämellä”

Ukrainan pakolaiset pyrkivät länteen päin turvaan.

Ukrainan pakolaiset ovat paenneet jopa kävellen. Perheitä tavaroineen Unkarin ja Ukrainan rajan lähellä Unkarin Beregsuranyassa, noin 300 km Unkarin pääkaupungista 25. helmikuuta 2022. Päivä sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. © AFP/Lehtikuva

X