Mitä pitää tehdä, kun on jättänyt laskut maksamatta ja saanut maksuhäiriömerkinnän?

Jos et pysty maksamaan esimerkiksi sähkölaskua, ota yhteys sähköyhtiöön ja kerro tilanteesi. Sama neuvo koskee muitakin laskuttajia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos et pysty maksamaan esimerkiksi sähkölaskua, ota yhteys sähköyhtiöön ja kerro tilanteesi. Sama neuvo koskee muitakin laskuttajia.
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa tapojaan eli maksaa laskut ajallaan.

Ole aina ensimmäisenä yhteydessä laskuttajaan. Yleensä asiakas saa maksuaikaa, jos kertoo kiperän tilanteensa.

Ano Kelasta toimeentulotukea

Jos tulosi ovat hyvin pienet, ota yhteys Kelaan, ja ano toimeentulotukea. Oman kunnan sosiaalityöntekijä auttaa myös. Velkakierteessä apua antaa oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja (oikeus.fi).

Apua saat myös Takuusäätiön Velkalinjalta, 0800 98009 tai Kysy rahasta -chatista (takuusaatio.fi). Kannattaa jutella lisäksi oman seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa. Jos laskusi päätyy perimistoimistoon, voit sopia uusista maksuajoista.

Maksuhäiriömerkintä kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä

Maksuhäiriömerkinnän voi saada aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein sen saaminen kestää puoli vuotta. Luottotietojaan ei menetä pelkän laskun tai velanmaksun viivästymisen vuoksi.

Et siis joudu heti ulosottoon. Eli älä pelkää maksuhäiriömerkintää. Siitä selviää, kunhan on rehellinen ja puhuu asiat selviksi.

Jos olet sotkenut raha-asiasi ja ottanut liikaa pikavippejä etkä pysty niitä maksamaan ajallaan, pankki ei välttämättä auta. Pankista ei saa helposti lainaa pikavippien maksamiseen.

Asiantuntijoina viestintäpäällikkö Minna Mattila Takuusäätiöstä ja hankekoordinaattori Erkki Ukkola Marttaliitosta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 9/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X