Nämä ovat Suomen suosituimmat museokohteet – Joko olet itse vieraillut? Annamme myös tärpit vuoteen 2024

Vuonna 2023 museoissa ympäri Suomea iloittiin uusista kävijäennätyksistä. Trendin ennustetaan jatkuvan tänäkin vuonna, kun katettuna on jälleen jokaiselle jotakin kuva- ja nykytaiteen helmistä muotoilun klassikoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ateneumin taidemuseo on Helsingissä sijaitseva kuvataiteille omistettu museo ja osa Kansallisgalleriaa.

Vuonna 2023 museoissa ympäri Suomea iloittiin uusista kävijäennätyksistä. Trendin ennustetaan jatkuvan tänäkin vuonna, kun katettuna on jälleen jokaiselle jotakin kuva- ja nykytaiteen helmistä muotoilun klassikoihin.
Teksti:
Terhi Harper

Vuoden 2023 suosituimmat Museokortti-kohteet sijaitsivat yhä pääkaupunkiseudulla. Listalta löytyvät muun muassa Ateneum, Kiasma, Amos Rex ja Kansallismuseo sekä WeeGee Espoon Tapiolassa.

Taidemuseot, kuten Suomen valokuvataiteen museo K1, Helsingin Taidehalli, Didrichsenin taidemuseo, Sinebrychoffin taidemuseo ja HAM Helsingin taidemuseo, kiinnostivat perinteiseen tapaan suurta yleisöä ja kertovat omaa kieltään kansalaisten kauneudenkaipuusta.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella kävijämäärien kärkeä olivat Sara Hildénin taidemuseo Tampereella, Tampereen taidemuseo, Turun taidemuseo sekä Ars Nova niin ikään Turussa.

Serlachius-museo Gösta ja Taidesauna ilmasta kuvattuna.
Serlachius-museo Gösta ja Taidesauna ilmasta kuvattuna. © Mikko Inkinen

Vuoden 2023 Museokortin Top 50-listalta löytyivät myös Serlachius-museo Gösta Mänttä-Vilppulassa, Taide- ja museokeskus SINKKA Keravalla, Hämeenlinnan taidemuseo ja Salon taidemuseon Veturitalli.

Museoliiton toimitusjohtajan ja Museokortti-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Petra Havun mukaan liitossa iloitaan yhä museoiden suosiosta ja kasvavista kävijämääristä.

”Uutuudet herättävät kiinnostusta tänäkin vuonna”, Petra Havu uskoo ja ennustaa tämän vuoden suosiota.

Älä unohda näitä – Vuoden 2024 merkittävät museo-tärpit

Nykytaiteen museo Chappen avajaisia vietettiin Raaseporissa viime vuoden huhtikuussa, ja se sijoittui 21. suosituimmaksi kohteeksi listalla.

”Suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Aalto2-museokeskukseen Jyväskylässä sekä keväällä 2022 avautuneeseen Lahden visuaalisten taiteiden museoon Malvaan, joka löytyy vuoden 2023 museolistauksessa sijalta 15. Malva palkittiin vuoden 2023 kulttuuritekona Ylen Kulttuurigaalassa”, Petra Havu vinkkaa.

Myös sota-aihe kiinnosti viime vuonna museokävijöitä. Suosittuja kohteita olivat muun muassa Panssarimuseo Parolassa sekä Mikkelissä sijaitseva Sodan- ja rauhankeskus Muisti.

Millaista oli olla suomalainen nainen, mies, lapsi tai päättäjä sodan ajan Suomessa? Sitä voit tutkia Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä.
Millaista oli olla suomalainen nainen, mies, lapsi tai päättäjä sodan ajan Suomessa? Sitä voit tutkia Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä. © Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy

Elämyksiä eri puolilta maata – Suomen Lasimuseo, Wäinö Aaltosen museo ja Suomen käsityön museo

Museokortin iki-suosikkeihin kuuluvassa Suomen Lasimuseossa Riihimäellä on mahdollisuus tutustua helmikuusta huhtikuun alkuun muotoilijalegenda Kai Franckin tuotantoon. Jotakin aivan erilaista taas on luvassa, kun kansainvälistäkin mainetta keränneen valokuva- ja videotaiteilija Iiu Susirajan soolonäyttely nähdään Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Viime vuonna Susirajan töitä oli esillä muun muassa New Yorkin Modernin taiteen museon nykytaiteen yksikössä PS1-tilassa.” 

Yksi Petra Havun omista lempikohteista on Suomen käsityön museo Jyväskylässä.

”Jokainen vierailu tuntuu nostavan ymmärryksen käsityötaiteesta uudelle tasolle. Tekstiilitaiteen ohella viimeksi mieleen jäivät muun muassa valaisimet, joiden valmistusmateriaaleina oli käytetty oluttölkkejä ja kahvipurkkeja.”

X