Musta jää ei varoita liikenteessä – Näin minimoit riskit ja vaaranpaikat!

Starttaatko autolla aamuliukkaille? Varaa matkalle mukaan reilusti aikaa ja malttia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Starttaatko autolla aamuliukkaille? Varaa matkalle mukaan reilusti aikaa ja malttia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

1. Höllää kaasujalkaa ja laske vauhtia

Vauhdin hidastaminen on autoilijan paras turvallisuusteko, kun musta jää kiillottaa tienpinnat. Työmatkaan kannattaakin varata aiempaa enemmän aikaa.

Etenkin teiden varjoisat kohdat ovat ensimmäisten liukkaiden vaaran paikat –Näihin kohtiin kannattaa hidastaa vauhtia hyvissä ajoin. Taajama-ajossa lisähaasteen tuovat myös puusta putoilevat lehdet, jotka tekevät raitiovaunukiskot liukkaiksi.

2. Muista riittävä turvaväli

Monilla kuljettajilla on taipumus yliarvioida turvaväli ja lähennellä edellä ajavan auton puskuria. Liukkailla keleillä riski ketjukolariin on suurempi kuin kuivalla kelillä.

Liikenneturva ohjeistaa, että taajamissa etäisyyden tulisi olla metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta. Jos siis vauhtia on esimerkiksi 40 km tunnissa, turvavälin pitäisi olla 20 metriä.

Maantiellä turvavälin tulee olla pidempi; etäisyyden pitää metreinä vastata ajonopeutta.

3. Huolla auton valot

Syksy pimenee nopeasti aamu aamulta. Pidä huoli, että ajoneuvosi valot ovat kunnossa ja että toiset tienkäyttäjät näkevät oman ajoneuvosi.

4. Pidä tuulilasi puhtaana

Jos aamu valkenee aurinkoisena, matalalla paistavat säteet häikäisevät helposti kuljettajaa. Tuulilasi on hyvä pitää puhtaana, jotta näkyvyys on hyvä.

5. Älä räplää puhelinta ajon aikana

Kilahtiko puhelimeen viesti? Hoida vastaaminen vasta kun olet parkissa. Pimeä keli, liukas tienpinta ja huomion herpaantuminen liikenteen tapahtumista altistavat kuljettajan onnettomuuksille.

Ohjeita autoilijoille antoivat Autokoululiiton koulutuspäällikkö Rami Lamminen ja  Uudenmaan ELY-keskuksen kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama.

X