Musta jää ei varoita liikenteessä – Näin minimoit riskit ja vaaranpaikat!

Jaa kaverilleTilaa Seura
Varaudu liukkaisiin keleihin liikenteessä
© iStock
Starttaatko autolla aamuliukkaille? Varaa matkalle mukaan reilusti aikaa ja malttia.

1. Höllää kaasujalkaa ja laske vauhtia

Vauhdin hidastaminen on autoilijan paras turvallisuusteko, kun musta jää kiillottaa tienpinnat. Työmatkaan kannattaakin varata aiempaa enemmän aikaa.

Etenkin teiden varjoisat kohdat ovat ensimmäisten liukkaiden vaaran paikat –Näihin kohtiin kannattaa hidastaa vauhtia hyvissä ajoin. Taajama-ajossa lisähaasteen tuovat myös puusta putoilevat lehdet, jotka tekevät raitiovaunukiskot liukkaiksi.

2. Muista riittävä turvaväli

Monilla kuljettajilla on taipumus yliarvioida turvaväli ja lähennellä edellä ajavan auton puskuria. Liukkailla keleillä riski ketjukolariin on suurempi kuin kuivalla kelillä.

Liikenneturva ohjeistaa, että taajamissa etäisyyden tulisi olla metreinä vähintään puolet käytetystä ajonopeudesta. Jos siis vauhtia on esimerkiksi 40 km tunnissa, turvavälin pitäisi olla 20 metriä.

Maantiellä turvavälin tulee olla pidempi; etäisyyden pitää metreinä vastata ajonopeutta.

3. Huolla auton valot

Syksy pimenee nopeasti aamu aamulta. Pidä huoli, että ajoneuvosi valot ovat kunnossa ja että toiset tienkäyttäjät näkevät oman ajoneuvosi.

4. Pidä tuulilasi puhtaana

Jos aamu valkenee aurinkoisena, matalalla paistavat säteet häikäisevät helposti kuljettajaa. Tuulilasi on hyvä pitää puhtaana, jotta näkyvyys on hyvä.

5. Älä räplää puhelinta ajon aikana

Kilahtiko puhelimeen viesti? Hoida vastaaminen vasta kun olet parkissa. Pimeä keli, liukas tienpinta ja huomion herpaantuminen liikenteen tapahtumista altistavat kuljettajan onnettomuuksille.

Pyöräiletkö perille? Huomioi nämä vaaranpaikat!

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistisen mukaan polkupyörää ei tarvitse kantaa varastoon, vaikka syksy on jo pitkällä ja ensimmäiset liukkaat aamut ovat käsillä.

”Liukasta keliä ei tarvitse pelätä, kun polkupyörässä on nastarenkaat ja pyörä on huollettu asianmukaisesti”, Koistinen sanoo ja kiittelee verrattain hyvin huollettua ympärivuotista pyörätieverkostoa.

Nastarenkaat vähentävät pyöräilijän liukastumisriskiä

Nastarenkaat tekevät pyöräilystä entistä turvallisempaa ja parantavat ajotuntumaa. Koistinen korostaa, että nastarenkaista huolimatta pyöräilijän tulee autoilijan lailla aina suhteuttaa ajovauhtinsa ympärillä vallitseviin keliolosuhteisiin.

Koistisen mukaan pyöräilijöillä ovat omat erityiset vaaran paikkansa, joissa vauhtia on erityisesti syytä hiljentää. Näitä ovat vastaan tulevat mutkat ja erityisesti alamäkimutkat. Lisäksi pyöräilijän kannattaa ottaa huomioon, että siltojen pinnat voivat olla aamuisin jäässä, vaikka liukkautta ei olisikaan havaittavissa muilla tien pinnoilla.

Etu- ja takavalot päälle!

”Takavalo on tulossa pakolliseksi polkupyöriin kesällä 2020”, Koistinen kertoo. Hän kehottaa varautumaan uuteen säädökseen jo nyt.

”Pimeys on merkittävä syy pyöräilijöiden onnettomuustilastoissa. Tämän vuoksi valo kannattaa asentaa sekä polkupyörän eteen että taakse.”

Ohjeita autoilijoille antoivat Autokoululiiton koulutuspäällikkö Rami Lamminen ja  Uudenmaan ELY-keskuksen kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama.

X