Liukastuitko työmatkalla? Toimi näin, kun kaadut ja satutat itsesi

Liukkaat kelit aiheuttavat työmatkatapaturmia yli neljännekselle suomalaisista, kertoo tutkimus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liukkaat kelit aiheuttavat työmatkatapaturmia yli neljännekselle suomalaisista, kertoo tutkimus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Olli Vainio

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan 38 prosenttia suomalaisista kertoo kaatuneensa kuluneen vuoden aikana liukastumisen takia. Liukastumisen aiheuttamien vammojen seurauksena moni joutuu jäämään pois töistä.

Liukastuminen on hyvin yleinen tapaturma. LähiTapiolan mukaan vakuutusyhtiöiden asiakkaille liukastumisista koituu vuosittain jopa 200 miljoonan euron korvauskustannukset.

Työmatkatapaturmista yli 70 prosenttia liukastumisia ja kaatumisia

”Työmatkatapaturmista yli 70 prosenttia on liukastumisia ja kaatumisia, joita tapahtuu paljon etenkin niinä arkipäivinä, jolloin keli on suurissa kaupungeissa erityisen liukas. Noin 60 prosentissa tapauksista tapaturma johtaa alle 4 päivän työkyvyttömyyteen”, sanoo Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimuspäällikkö Marja Kaari.

Vakavia, yli 30 päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneita työmatkatapaturmia on noin 12 prosenttia vahingoista. Vuonna 2016 sattui 1 946 vakavaa liukastumisesta, kompastumisesta tai kaatumisesta johtunutta työmatkatapaturmaa.

Jos liukastut, paina mieleesi osoite, sillä se määrää myös, kenen vakuutus korvaa tapaturman kulut.

© iStock

Vakuutusyhtiöillä ovat tarkat toimintaohjeet siitä, miten työmatkalla liukastumisen jälkeen tulee toimia:

Korvausneuvoja Essi Ahtiainen LähiTapiolasta kertoo vinkit tilanteessa toimimiseen.

1. Mene lääkärin vastaanotolle

”Jos vamma vaatii hoitoa, on syytä mennä herkästi lääkäriin omaan työterveyshuoltoon”, Essi Ahtiainen sanoo.

Tarkat ohjeet oman työterveyshuollon toiminnasta ja käytöstä kannattaa varmistaa omalta työnantajalta. Jotkut työnantajat vaativat ajanvarauksen puhelimitse työterveyshuollon kautta, kun taas jotkut voivat varata ajan itse suoraan lääkäristä. Kiireellisissä ja välittömästi hoitoa vaativissa tapauksissa voi mennä, mihin tahansa päivystävään lääkäriin.

Korvausta hakiessa tulee kuitenkin muistaa, että jos olet itse maksanut vahingosta aiheutuneita sairaanhoitokuluja, alkuperäiset kuitit ja tositteet maksamistasi kuluista tulee olla tallessa.

2. Ilmoita tapaturmasta työnantajalle

Tutkimuksen mukaan liukastumisen seurauksena lievien ruhjeiden saaneita ovat valtaosa. Kaatuneista neljännes kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena.

Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla, ja yhden tai useamman päivän poissa töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

Jos vamma ei vaadi akuuttia hoitoa, työterveyslääkärille meneminen ei ole välttämätöntä korvausasioiden kannalta. Kuitenkaan pieniäkään ruhjeita ei kannata jättää ilmoittamatta, sillä ne voivat myöhemmin aiheuttaa hoitoa vaativia vammoja.

”Jos työmatkalla aiheutuu pienikin tapaturma liukastuessa, kannattattaa ilmoittaa ainakin työnantajalle. Työnantaja täyttää lomakkeen vakuutusyhtiölle, jolloin tapaukseen on helpompi palata myöhemmin”, Essi Ahtiainen sanoo.

3. Ota tapahtumapaikan osoite ylös

On tärkeää ottaa huomioon paikka, missä liukastuminen on tapahtunut. Ahtiaisen mukaan tapahtumapaikalla on merkittävä rooli korvausasioita haettaessa.

”Vakuutusyhtiötä kiinnostaa, missä kaatuminen on tapahtunut. Tämän avulla he pystyvät määrittämään, kuka on korvausvastuussa, eli kuka maksaa hoitokulut. Jos kaatuu esimerkiksi taloyhtiön pihalla matkalla töihin, voi olla, että taloyhtiö on vastuussa korvauksesta.”

Oman taloyhtiön pihalla kaaduttaessa korvausvastuun selvittäminen on vakuutusyhtiön tehtävä, joten yksityishenkilöiden ei tarvitse asialla vaivata päätään sen enempää.

”Riittää, että työnantajalle on ilmoitettu tarkasti missä ja miten liukastuminen on tapahtunut ja työnantaja on tehnyt ilmoituksen vakuutusyhtiöön”, Ahtiainen toteaa.

X