Synnyitkö 1960-luvulla? Tästä näet, millainen oli 60-luvun maailma ja mistä aiheista uutisoitiin synnyinvuotenasi

60-luvulla syntyneet! Tiedätkö, millaiseen maailmaan sinä synnyit? The Beatles valloitti kapinoivan ja sotaa vastustavan nuorison sydämet, ensimmäiset James Bondit ilmestyivät ja C-kasetti keksittiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

1960-luvulla kisailtiin! Tässä pojat kurvaavat - polkuautoilun suomenmestaruuskilpailut ovat käynnissä.

60-luvulla syntyneet! Tiedätkö, millaiseen maailmaan sinä synnyit? The Beatles valloitti kapinoivan ja sotaa vastustavan nuorison sydämet, ensimmäiset James Bondit ilmestyivät ja C-kasetti keksittiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Kiia Heikkilä

Elintaso nousi Suomessa 1960-luvulla, mutta maaseutu taantui teollisuuden keskittyessä etelään. Moni päätti pakata laukkunsa ja muuttaa joko kaupunkiin tai Ruotsiin onneaan etsimään. 60-luvun lapsi syntyi keskelle poliittisia jännitteitä, kun valtiot haalivat ydinaseita, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilvoittelivat avaruuden valloituksesta ja monet siirtomaat pyristelivät irti siirtomaaisännistään.

Vuosikymmentä leimasi nuorten kapina vallitsevaa järjestelmää vastaan sekä Suomessa että maailmalla. Irwin Goodman ja M. A. Numminen lauloivat yhteiskunnan ongelmista. Beatlemania näkyi myös Suomessa. Presidenttinä oli Urho Kekkonen, joka ylläpiti YYA-ajan mukaisia suhteita Neuvostoliittoon. Kirjallisuudessa, elokuvassa ja taiteessa nähtiin uusia ilmiöitä ja rikottiin tabuja.

Televisio yleistyi nopeasti, vaikka olikin kallis. Henkilöautoja rekisteröitiin entistä enemmän. Muotiin kuuluivat naisten muhkeat kampaukset, minihameet ja kajaalilla piirretyt kauneuspilkut iholla. Farkkujen käyttö yleistyi ja vuosikymmenen lopulla hippiliike toi tullessaan leveät lahkeet sekä huivit ja hiuspannat.

60-luvun lapsi! Valitse syntymävuotesi ja näet elämäsi alkutaipaleen kohutuimmat uutiset:

Tutustu myös näihin:

Synnyitkö 1940-luvulla? Tästä näet, millaiseen maailmaan suuret ikäluokat syntyivät

Synnyitkö 50-luvulla? Katso, mistä synnyinvuotenasi uutisoitiin

Oletko 70-luvun lapsi? Tästä näet, millainen oli syntymävuotesi maailma ja mitkä uutiset puhuttivat 70-luvulla

Synnyitkö 80-luvulla? Katso, mitkä olivat uutisaiheet kasarilla juuri sinun syntymävuotenasi

80-luvun lapsi syntyi hurriganesin aikaan

Hurriganes piti lippua korkealla, kun 80-luvulla syntyneet putkahtivat maailmaan. Mistä muusta kasarilla kohistiin? © FRED OHERT/SKOY

Onko yleissivistys hallussa? Testaa, montako tämän tietovisan 15 kysymyksestä saat oikein!

Yleissivistys testiin! Montako pistettä saat? Vastaa nyt 12 kysymyksen tietovisaan

Tee testi! Tunnetko suomen kielen murteet – ja murresanojen tarkoituksen? Seuran murretesti selvittää, oletko sanonnoissa todella sanojesi mittainen

murre ja murteet ovat rikkautta

Murteet ovat syntyneet aikana, jolloin suuri osa ihmisistä eli ja työskenteli koko ikänsä samassa kylässä tai pitäjässä. © Marjo Tynkkynen

Mikä lemmikki sopisi persoonaasi ja elämäntyyliisi? Tee Annan hauska lemmikkitesti ja ota selvää!

X