Synnyitkö 1940-luvulla? Tästä näet, millaiseen maailmaan suuret ikäluokat syntyivät sota-aikana ja mistä aiheista uutisoitiin syntymävuotenasi

40-luvun lapsi! Tiedätkö, millaiseen maailmaan sinä ja muut suuret ikäluokat syntyivät? Sota varjosti 1940-luvulla, mutta mahtui vuosiin paljon muutakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsingin Mannerheimintiellä luettiin sähkösanomia kesällä 1941. Valitse testistä syntymävuotesi ja näet, millainen oli maailma, johon 40-luvun lapsi syntyi.

40-luvun lapsi! Tiedätkö, millaiseen maailmaan sinä ja muut suuret ikäluokat syntyivät? Sota varjosti 1940-luvulla, mutta mahtui vuosiin paljon muutakin.
Teksti:
Kiia Heikkilä

Suomi oli 1940-luvulla vajaan neljän miljoonan asukkaan maatalousyhteiskunta ja vuosikymmenelle astuttaessa keskellä talvisotaa Neuvostoliiton kanssa. 40-luvun lapsi syntyi joko keskelle sotaa tai pian sen jälkeen niin kutsuttuihin suuriin ikäluokkiin. Syntyvyys oli kaikkein korkeimmillaan vuonna 1947.

Vuosikymmenen alkupuoliskon ajan voimassa oli tanssikielto, sillä tanssien järjestämistä pidettiin sopimattomana, kun miehiä kaatui rintamalla.

Yltiöromanttiset elokuvat suosiossa 40-luvun sotavuosina

Todellisuuspakoa oli kuitenkin tarjolla esimerkiksi elokuvien muodossa. Yltiöromanttiset elokuvat olivatkin suursuosiossa sotavuosien aikana.

Perunan kulutus kolminkertaistui sodan aikana, sillä se oli yksi harvoista elintarvikkeista, josta ei ollut pulaa. Karjalasta evakkoon lähteneet ihmiset toivat suomalaiseen ruokakulttuuriin sodan jälkeen karjalanpiirakat ja karjalanpaistin.

Tutustu myös näihin ja katso uutisaiheet
läheistesi syntymävuosista:

Synnyitkö 1950-luvulla? Tästä näet, millainen oli 50-luvun maailma ja mistä aiheista uutisoitiin synnyinvuotenasi

Oletko 60-luvun lapsi? Katso, mitkä uutiset puhuttivat synnyinvuotenasi

Oletko 70-luvun lapsi? Tästä näet, millainen oli syntymävuotesi maailma ja mitkä uutiset puhuttivat 70-luvulla

Synnyitkö 80-luvulla? Katso, mitkä olivat uutisaiheet kasarilla juuri sinun syntymävuotenasi

Helsingin olympiatadionia ryhdyttiin laajentamaan vuonna 1938, kun Helsinki sai järjestettäväkseen vuoden 1940 olympiakisat. Puiset lisäkatsomot ja koko itäkatsomo valmistuivat vuonna 1939.

Helsingin olympiatadionia ryhdyttiin laajentamaan vuonna 1938, kun Helsinki sai järjestettäväkseen vuoden 1940 olympiakisat. Puiset lisäkatsomot ja koko itäkatsomo valmistuivat vuonna 1939. Kuva: Lehtikuva

Lue myös: Olympialaiset 1940 jäivät kisaamatta, kun kansat valitsivat urheilun sijaan sodan

Asepukuinen Paavo Nurmi seurasi tyytyväisenä sivulla Taisto Mäen voittessa sisäratakilpailun Madison Square Gardenin radalla.

Asepukuinen Paavo Nurmi seurasi tyytyväisenä sivulla Taisto Mäen voittessa sisäratakilpailun Madison Square Gardenin radalla. © Urheilumuseo

Lue myös: Talvisodan aikaan Paavo Nurmi lähti Yhdysvaltoihin – Näin rahamatka hyytyi rauhaan

Petsamon vuonon länsirannalla olevassa Liinahamarin satamassa kyettiin välirauhan aikana 1940–1941 purkamaan yhdessä vuorokaudessa 2 000 tonnia tavaraa. © Lapin Kansan arkistokuva

Lue myös: Jäämerentie oli Suomen henkireikä 1940-luvun alussa – Kuorma-autonkuljettajat uhmasivat kauhistuttavia sääolosuhteita

X