Synnyitkö 1990-luvulla? Katso, mitkä asiat olivat uutisotsikoissa syntymävuotenasi jääkiekon MM-kullan, laman ja Neuvostoliiton romahduksen vuosina

1990-luku muistetaan ennen kaikkea Neuvostoliiton hajoamisesta ja kylmän sodan päättymisestä, lamasta sekä Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oletko syntynyt 1990-luvulla? Lamavuosina kansan mieltä lämmitti kovasti jääkiekon ensimmäinen MM-kulta keväällä 1995.

1990-luku muistetaan ennen kaikkea Neuvostoliiton hajoamisesta ja kylmän sodan päättymisestä, lamasta sekä Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta. 
(Päivitetty: )
Teksti:
Kiia Heikkilä

Moni 90-luvun lapsi muistaa vuosikymmenen alkupuolta leimanneen historiallisen lama-ajan. Runsaudenpulasta ei kärsitty, mutta teknologinen kehitys oli silti huomattavaa, kun vuosikymmenen lopulla internet ja matkapuhelimet yleistyivät. Vuonna 1999 Suomessa oli Nokian ansiosta asukaslukuun suhteutettuna eniten matkapuhelimia maailmassa. 

Oletko 90-luvun lapsi? Laman sävyttämällä vuosikymmenellä C-kasetti, VHS-video sekä disketti olivat arkipäivää

Vaikka uudempaakin tekniikkaa oli olemassa, kopioinnin mahdollistavat tallennusformaatit pitivät pintansa, kun aidot myyntivideot, pelit sekä musiikki olivat kalliita. Televisiosta nauhoitettiin videokaseteille sarjoja, kuten Baywatchia, Seinfeldiä ja Speden pelejä. CD-levyt yleistyivät 90-luvulla. 

Ysärin pukeutumisilmiöitä olivat esimerkiksi flanellipaidat, collegepaidat, rispaantuneet farkut, baseball-lippalakit, napapaidat ja sivunappiverkkarit. Siis muotia, joka on tehnyt 2020-luvulla paluun. 

Baseball-takit olivat muodissa 1990-luvulla.

Baseball-takit olivat muodissa 1990-luvulla. © Marjo Tynkkynen

1990-luvun alkupuolella presidenttinä istui Mauno Koivisto, loppupuolella Martti Ahtisaari, lapset leikkivät tamagotcheilla sekä barbeilla ja Suomeen saapui monta uutta yritystä, kuten Ikea sekä H&M. 

Katso uutisaiheet omasi ja läheistesi syntymävuosista:

Synnyitkö 1940-luvulla? Tästä näet, millaiseen maailmaan suuret ikäluokat syntyivät

Synnyitkö 1950-luvulla? Tästä näet, millainen oli 50-luvun maailma ja mistä aiheista uutisoitiin synnyinvuotenasi

Oletko 60-luvun lapsi? Katso, mitkä uutiset puhuttivat synnyinvuotenasi

Oletko 70-luvun lapsi? Tästä näet, millainen oli syntymävuotesi maailma ja mitkä uutiset puhuttivat 70-luvulla

Synnyitkö 80-luvulla? Katso, mitkä olivat uutisaiheet kasarilla juuri sinun syntymävuotenasi

Esko Ahon hallituksen leikkausohjelma sai 15 000 eläkeläistä osoittamaan mieltään eduskuntatalon edessä lokakuussa 1991. © Markku Niskanen/SKOY

X