Oulun Kärppien sponsori vastustaa koronarokotetta ja maskeja – ”Me emme voi siihen vaikuttaa”

Talousvaikeuksiin ajautuneen Oulun Kärppien mielestä rokote- ja juutalaispuheistaan tunnettu tavaratalojohtaja Juha Kärkkäinen ei ole heidän sponsorinsa - ainoastaan tavaratalo Kärkkäinen on.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavarataloketju Kärkkäisen mainos komeili Oulun Kärppien pelipaidassa elokuun lopussa, kun joukkuetta kuvattiin markkinointitarkoituksiin.

Talousvaikeuksiin ajautuneen Oulun Kärppien mielestä rokote- ja juutalaispuheistaan tunnettu tavaratalojohtaja Juha Kärkkäinen ei ole heidän sponsorinsa - ainoastaan tavaratalo Kärkkäinen on.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jääkiekkojoukkue Oulun Kärppien hyvin tunnettu brändi korostaa urheilullisuuden lisäksi terveitä elämäntapoja. Liigan suurseuroihin kuuluva Kärpät on pitkään ollut niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin koko sarjan vahvimpia organisaatioita, mutta nyt tulevaisuus näyttää synkemmältä.

Elokuun viimeisenä päivänä Kärpät julkaisi tiedotteen, jossa seura kertoo koronapandemian vahingoittaneen seuran ja konsernin taloutta merkittävästi. Oulun Kärpät -konsernin liikevaihto supistui 16,4 miljoonasta eurosta seitsemään miljoonaan ja liiketulos oli 900 000 euroa pakkasella.

Näinä aikoina jokainen yhteistyökumppaneilta tuleva euro on entistäkin tärkeämpi. Eräs Kärppien näkyvimmistä sponsoreista on paikallinen tavarataloketju Kärkkäinen.

Yrityksen perustaja ja pääomistaja Juha Kärkkäinen on julkisuudessa muun muassa vastustanut kasvomaskeja sekä rajoitustoimia ja kehottanut työntekijöitään olemaan ottamatta rokotetta. Koronavirusta hän on ilmeisesti juutalaisiin rahapiireihin viitaten kutsunut ”median ja pankkiirien yhteiseksi operaatioksi”.

Seura kysyi Kärppien liigajoukkueen toimitusjohtajalta Tommi Virkkuselta, ajatellaanko Kärpissäkin näin?

”Ymmärtääkseni Kärkkäinen-osakeyhtiön johto ei ole antanut siitä minkäänlaista kommenttia. Se, että Juha Kärkkäinen on antanut, niin varmaan omana henkilönään on antanut jotain kommentteja. Me emme voi siihen vaikuttaa, emmekä ole halunneet lähteä siihen reagoimaan. Toinen yhteistyökumppanimme Halpa-Halli on näistä asioista antanut kommentteja toisin päin.”

Kumppanina tavaratalo Kärkkäinen, ei Juha Kärkkäinen

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen on puhunut juutalaisten hallitsevan maailmaa sekä kehottanut tutustumaan äärioikeiston ajatuksiin. Eikö Kärpät Kärkkäistä paidoissaan mainostamalla identifioidu näihin ajatuksiin ja arvoihin?

”Kärkkäinen Oy on meillä kumppanina, ei Juha Kärkkäinen.”

Eli te erotatte nämä kahdeksi eri asiaksi?

”Mielestäni kyllä, se on sitten eri asia, jos yhtiö rupeaa toimimaan jollain lailla, sitten varmaan mietitään.”

Halusin vain tarkistaa, mitä Kärpissä ajatellaan näistä Juha Kärkkäisen lausunnoista.

”Niin tosiaan kun meillä on kumppanina Halpa-Hallikin, ja näit varmaan mitä siellä tapahtui toisin päin. [Virkkunen viittaa Halpa-Hallin toimitusjohtajan Janne Ylisen twiittiin, joka suututti rokotevastustajat] Tosi vaikeaa meidän siinä… Me katsotaan, että mitä ne yritykset tekevät, ja ollaanko niiden kanssa samaa mieltä.”

 

Eikö liigaseuroissa lähdetä siitä, että pelaajat on rokotettu?

”Se lähtee siitä, että meillä on mahdollisuus pelata, että ei tulisi karanteenia. Sen takia ollaan [rokotettu], mutta eihän mekään voida niitä keltään vaatia. Tietenkään ilman rokotusta ei voi sitten pelata, jos altistuu tai sairastuu, ymmärtäisin, että aika moni on sen takia mennyt [rokotukseen], että pystyy töitä tekemään, mutta ei voida siihen ketään pakottaa.”

Onko sinulle saakka aiemmin kantautunut kritiikkiä Kärkkäistä kohtaan?

”Vuosien varrella, kun olen tässä ollut, olen tottunut siihen, että tietyllä lailla joka vuosi näitä tulee eri asioista. On tullut Kärkkäisestä ja välillä on ollut joku muu firma. Mielestäni se ratkaisee, että yhtiö toimii normaalisti, ei se mitä isot tai pienet omistajat puhuvat.”

Tässä Kärkkäisen tapauksessa puhutaan kuitenkin yrityksen perustajasta ja toimitusjohtajasta.

”Edelleenkin lähden siitä, että yhtiön pitää tehdä kannanottoja eikä yksityishenkilön. Olemme halunneet ne erottaa.”

Liiga alkaa 9. syyskuuta.

 

Lue myös: Maskikauppias ja tavaratalovaikuttaja Juha Kärkkäinen: korona on huijaus

Lue myös: Jääkiekkoilija Aapeli Räsänen, 22, sairastui koronaan kotiuduttuaan Yhdysvalloista – Virus tarttui koko perheeseen: ”Selvisimme säikähdyksellä – kenellekään ei jäänyt pysyviä haittoja”

X