Jääkiekkoilija Aapeli Räsänen, 22, sairastui koronaan kotiuduttuaan Yhdysvalloista – Virus tarttui koko perheeseen: ”Selvisimme säikähdyksellä – kenellekään ei jäänyt pysyviä haittoja”

Jääkiekkoilija, Kuopion KalPan hyökkääjä Aapeli Räsänen sairastui koronaan vuosi sitten maaliskuussa. Tauti tarttui myös muihin perheenjäseniin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aapeli Räsänen aloitti treenaamisen aloitti harjoittelun varovasti koronan jälkeen.

Jääkiekkoilija, Kuopion KalPan hyökkääjä Aapeli Räsänen sairastui koronaan vuosi sitten maaliskuussa. Tauti tarttui myös muihin perheenjäseniin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jukka Vuorio

Jääkiekkoilija, Kuopion KalPan hyökkääjä Aapeli Räsänen, 22, sairastui koronaan maaliskuussa 2020.

Pian sairaana oli koko viisihenkinen perhe.

”Todennäköisesti virus tuli mukanani Yhdysvalloista, jossa opiskelin ja pelasin jääkiekkoa Bostonin yliopistossa.”

Yliopiston kampusalueella asuu Räsäsen mukaan hyvin tiiviisti 15 000 opiskelijaa.

”Se oli varmasti vain ajan kysymys, että virus lähtee siellä leviämään.”

Aapeli Räsänen oli oireeton tullessaan Yhdysvalloista kotiin Tampereelle, mutta muutama päivä kotiinpaluun jälkeen hän alkoi sairastaa. Tauti tarttui myös muihin perheenjäseniin.

”Oireeni eivät olleet pahoja, muutamien päivien ajan oli hieman kuumetta ja kropassa särkyä. Se tuntui influenssatyyppiseltä sairastelulta. Myös veljeni ja äitini selvisivät lievillä oireilla.”

Mutta perheen isään, näyttelijä Aimo Räsäseen, korona iski kovaa.

Hän sairasti runsaan viikon kotona, mutta sitten kuume nousi niin kovaksi, että hän joutui sairaalaan.

“Hän ei joutunut tehohoitoon, mutta vietti sairaalassa noin viikon. Sillä lailla selvisimme kuitenkin säikähdyksellä, että kenellekään ei jäänyt pysyviä haittoja.”

Korona iskee kovakuntoisiinkin

Aapeli Räsäsen koronaoireet kestivät noin viikon verran. Pian sen jälkeen ammattiurheilijalla oli tietysti mielessä jo harjoittelu.

”Tiedostimme, että tauti on sen verran vakava, että nyt aloitetaan treenit ihan rauhassa. Äitini on lääkäri, ja hän toppuuttelikin minua ja myös jääkiekkoa pelaavaa veljeäni, että aloitetaan harjoittelu kevyesti.”

Räsänen kertoo ymmärtäneensä jo ensimmäisiä koronauutisia lukiessaan, että kyse on vakavasta asiasta.

”Omasta puolestani ei pelottanut, mutta jonkin verran alkuvaiheessa jännitti, että mihin suuntaan tauti lähtee. Kun huomasi, ettei kohdallani taida mitään vakavaa tapahtua, niin kyllähän se huojensi.”

Vaikka Aapeli Räsänen itse on nuori ja kovakuntoinen urheilija, hän sanoo, ettei se ole mikään suojakilpi virusta vastaan.

”En osaa sanoa, auttoiko hyvä kunto selviämään lievällä tautimuodolla, sillä tautihan on tullut kovana myös erittäin hyväkuntoisille ihmisille.”

Lue myös: Satu Tiivola, 96, sairasti koronan ja joutui sairaalahoitoonkin – Toipuminen kesti lopulta 2,5 kuukautta: ”Pelko on yhä alitajunnassa”

Lue myös: THL-pomo Mika Salminen yllättyi siitä, että kansalaiset olivat koronasodassa valmiita paljon suurempiin uhrauksiin kuin asiantuntijat: ”Yhteiskunta reagoi toisin kuin odotimme”

Lue myös: Mitä tehdä, jos läheinen uskoo salaliittoihin ja kieltäytyy suojautumasta koronaviruksen riskeiltä?

X