Pelasta kotivideot ja valokuvat muistoiksi jälkipolville – Näillä laitteilla tulostat, kopioit ja skannaat aarteet talteen

Muunna vanhat valokuvat ja videot hyvin säilyvään bittimuotoon, niin niistä on iloa vuosikymmentenkin päästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Säilytä vanhat rakkaat kuvat seuraaville jälkipolville tekemällä niistä esimerkiksi digivalokuvia.

Muunna vanhat valokuvat ja videot hyvin säilyvään bittimuotoon, niin niistä on iloa vuosikymmentenkin päästä.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Arvokkaat kotivideot ja monet valokuvat tuhoutuvat ajan oloon itsestään. Lisäksi videonauhojen katseluun tarvitaan toimiva nauhuri, eikä esimerkiksi vhs-nauhureita enää valmisteta.

Sen sijaan digitaalisia eli biteiksi muunnettuja aineistoja katsellaan nykyaikaisilla laitteilla. Bittejä on myös helppo säilyttää ja kopioida. Tärkeistä kuvista kannattaa silti teettää aidot valokuvat. Laadukas paperikuva näet säilyy jälkipolville, eikä katseluun tarvita laitteita.

Skannaa valkokuva biteiksi

Monitoimitulostimen skanneri muuntaa valokuvan biteiksi. Tosin huokeat laitteet kelpuuttavat vain paperivalokuvat, ja tuotosten laadussakin on usein huomautettavaa. Dioista ja negatiiveista skannatut kuvat ovat yleensä laadukkaampia. Etevä skanneri maksaa 200–300 euroa. Se toistaa paperikuvien, negojen ja diojen värisävyt ja yksityiskohdat tarkasti.

Valokuvia voi skannata myös hyvällä kameralla. Käytä jalustaa ja valaise tasaisesti korkealuokkaisilla lampuilla. Valokuvaa ei tarvitse irrottaa albumista. Kuvaa myös kukin albumin sivu teksteineen.

Muunna kotivideo biteiksi laitteella, joka yhdistää toisiinsa tietokoneen ja nauhurin. Kotikäyttöön tarkoitettu videokaappari maksaa 20–100 euroa. Ennen ostopäätöstä varmista, että kaappari liittimineen, sovittimineen ja ohjelmistoineen on yhteensopiva nauhurisi ja tietokoneesi kanssa.

Tuotosten laatu vaihtelee. Käyttöönotto ja virittely kysyvät usein taitoja, joita kaikilla ei ole. Kopiointi on helpompaa nauhurin ja dvd-tallentimen yhdistelmälaitteilla, joita myydään käytettyinä verkon kauppapaikoilla.

Muunna kotivideo biteiksi

Tallenna vanhat videot tietokoneeseen tai dvd-levyihin peruslaadulla. Muuntimen ja muokkausohjelman yhdistelmä Magix Video Saver 8 maksaa 60 e. Tarvitset lisäksi videonauhurin ja digitaitoja.

Magix Video Saver 8, 60 e.

Magix Video Saver 8, 60 e. © Verkkokauppa.com

Työstä negatiivit ja diat ilman tietokonetta

Muunna negat ja diat biteiksi vaivatta järkevällä laadulla. Katsele läppärillä tai äly-tv:llä tai teetä aidot valokuvat. Rollei DF-S 310 SE maksaa 130 e. Skannaukseen ei tarvita tietokonetta.

Rollei DF-S 310 SE, 130 e.

Rollei DF-S 310 SE, 130 e.

Etevä tulostin skannaa valokuvat

Tulosta, kopioi ja skannaa paperivalokuvat ja asiakirjat. Tulosteet ovat kauniita eikä skannerikaan ole hassumpi. Epson XP-6105 maksaa aloitusmusteineen 100 e ja sarja lisämusteita 68–112 e.

Kodin monitoimilaite! Epson XP-6105, aloitusmusteineen 100 e.

Kodin monitoimilaite! Epson XP-6105, aloitusmusteineen 100 e.

Tarkka skanneri muuntaa myös diat ja negatiivit

Muunna bittimuotoon paperivalokuvat, diat ja negatiivit ammattilaislaadulla. Palauta arkistosi aarteiden värit ja häivytä pölyt automaattisesti. Epson Perfection V600 Photo maksaa 260–290 e.

Epson Perfection V600 Photo, 260–290 e.

Epson Perfection V600 Photo, 260–290 e. © Topshot.fi

Valokuvat kuntoon

Viimeistele, muokkaa tai entisöi valokuvat monipuolisella kuvankäsittelyohjelmalla. Palauta haalistuneet värit parilla hiiren napsautuksella. Lataa Gimp ilmaiseksi.

Lataa ilmainen Gimp-kuvanmuokkausohjelma osoitteesta gimp.org.

Lataa ilmainen Gimp-kuvanmuokkausohjelma osoitteesta gimp.org.

Tee upeita kotivideoita videoeditorilla

Muokkaa puuduttava kotivideo mukaansa tempaavaksi. Lataa todella monipuolinen videoeditori Davinci Resolve verkosta ilmaiseksi. Tarvitset tehokkaan tietokoneen ja kosolti aikaa opetteluun.

Videoeditori Davinci Resolve.

Videoeditori Davinci Resolve.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/21.

Lue myös: Tommi Rossi väritti vanhan valokuvan lotista, ja pian yksi heistä soitti – Katso sota-ajan puhuttelevat kuvat väreissä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X