Muistitikku vai ulkoinen kiintolevy? Tallenna aineistot ainakin kahteen eri paikkaan – Näin teet varmuuskopiot lisämuistiin tai pilveen

Merkittävimmät pilvipalvelut ovat varsin luotettavia ja turvallisia. Pilvi ei silti riitä ainoaksi tallennuspaikaksi. Hakkerit onkivat salasanoja ja vahinkoja sattuu. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmaiseen pilvitilaan mahtuu jopa tuhansia valokuvia.

Merkittävimmät pilvipalvelut ovat varsin luotettavia ja turvallisia. Pilvi ei silti riitä ainoaksi tallennuspaikaksi. Hakkerit onkivat salasanoja ja vahinkoja sattuu. 
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Mitä ja kuinka paljon tärkeitä aineistoja on eri laitteissasi? Puhelin, tietokone, lisämuisti ja mikä vain härpäke voi yhtäkkiä mennä rikki tai seota.  Tallenna muistot ja aineistot vähintään kahteen paikkaan – tee varmuuskopiot lisämuistiin tai pilveen. Järjestele ja anna tiedostoille ja kansioille hyvät nimet.

Tallennustilan määrä ilmaistaan megatavuina (Mt, MB). Gigatavu (Gt, GB) on tuhat megatavua. Yksi valokuva vie useita megatavuja. Yhden valokuvan tilaan mahtuu kymmeniä asiakirjoja. Kännykällä kuvatun videon tilaan mahtuisi jopa satoja valokuvia.

Halpa muistitikku on hidas

Tietokone on käytännöllistä varmistaa usb-muistilaitteeseen. Tuhannen gigatavun usb-kiintolevy maksaa 50–70 euroa. Elektroninen ssd-massamuisti on nopsempi mutta kalliimpi. Halpa muistitikku on hidas. Opettele tietokoneen ja lisälaitteen varmuuskopiotoiminnot.

Dvd- ja bluray-laitteet hyödyntävät vaihdettavia levyjä, joihin mahtuu jopa tuhansia valokuvia. Levyt maksavat 20 sentistä 10 euroon kappale.

Automaattinen varmuuskopiointi pilvipalveluun

Tietokoneen tiedostoja voi varmistaa pilvipalveluihin, joita tarjoavat muun muassa Google, Microsoft, Apple ja Dropbox. Varmistuksen voi automatisoida.

Ota käyttöön älypuhelimen automaattinen varmuuskopiointi pilveen. Kuvat, määritykset ja osoitekirjan saa silloin helposti uuteen puhelimeen, jos entinen rikkoutuu. Ilmaiseen pilvitilaan mahtuu jopa tuhansia valokuvia. Tuhti lisätila maksaa vain muutamia kymppejä vuodessa.

Edullinen kuvasäilö

Pikkuiseen muistitikkuun mahtuu kymmeniä videoleikkeitä ja satoja valokuvia, mutta liitin ei käy puhelimeen ja nopeutta voisi olla enemmän.

Kingston 64 GB DataTraveler 100 G3 maksaa 10 euroa.

Kingston 64 GB DataTraveler 100 G3 maksaa 10 euroa.

Puhelin ja läppäri

Monitaitoisessa ja kohtalaisen vikkelässä muistitikussa on älypuhelimeen, tablettiin ja tietokoneeseen sopivat liittimet eli usb-a ja usb-c.

Sandisk Ultra Dual Drive 128 Gt maksaa 20–30 euroa.

Sandisk Ultra Dual Drive 128 Gt maksaa 20–30 euroa. © Amazon.com

Tilava ja helppo

Nokkelaan usb-kiintolevyyn mahtuu iso kokoelma kuvia, ja varmuuskopiot syntyvät nappia painamalla hyvillä ohjelmilla.

Iskunkestävä Transcend StoreJet 25A3 Black 1 TB maksaa 60–65 euroa.

Iskunkestävä Transcend StoreJet 25A3 Black 1 TB maksaa 60–65 euroa. © Proshop.fi

Dvd-tallennin

Kätevän kokoinen usb-asema tallentaa varmuuskopiot edullisiin dvd-levyihin. Valokuvatiedostojen luvataan säilyvän jopa 1 000 vuotta mdisc-tekniikalla.

ASUS ZenDrive U9M maksaa 45 euroa.

ASUS ZenDrive U9M maksaa 45 euroa. © Verkkokauppa.com

Kätevä bluray

Usb-asema säilöö edullisiin dvd- tai bluray-levyihin kuvat ja varmuuskopiot, jotka säilyvät tarvittaessa jälkipolville. Johdoille on kätevät kolot.

Buffalo BRXL-PT6U2VB maksaa noin 100 euroa.

Buffalo BRXL-PT6U2VB maksaa noin 100 euroa. © Tokmanni.fi

Luksustallennin

Puhelimen ja tietokoneen varmuuskopiot syntyvät salaman­nopeasti eikä tila lopu kesken. Salasana tai sormenjälkesi suojaa salaisuudet.

Samsung T7 Touch 1TB -usb-muisti maksaa 270 euroa.

Samsung T7 Touch 1TB -usb-muisti maksaa 270 euroa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 12/20.

Lue myös: Valitse turvallinen salasana – Lue it-asiantuntijan 5 helppoa vinkkiä salasanan turvalliseen asetukseen

Lue myös: Facebookissa liikkuu huijausviestejä yhä enemmän – Mitä pitää tehdä, jos tulee huijatuksi? Lue tästä tietoturva-asiantuntijan neuvot

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X