Facebookissa liikkuu huijausviestejä yhä enemmän – Mitä pitää tehdä, jos tulee huijatuksi? Lue tästä tietoturva-asiantuntijan neuvot

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ei ole tavatonta, että facebookissa halutaan huijata käyttäjiä.
© iStock
Väärät sivut tunnistaa liian hyvistä tarjouksista, katteettomista lupauksista ja tiedon kalasteluista, mutta ne voivat olla melko hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja.

”Hei, tarvitsen apuasi, jos haluat”, Saaran Facebook-kaverilta tulleessa viestissä luki.

Kun Saara vastasi, mitä apua ystävä tarvitsee. Vastaus oli outo. Kaveri pyysi Saaraa lähettämään tekstiviestin numeroon, joka osoittautui maksulliseksi.

Saaran kaverin tili oli kaapattu eli viesti ei ollutkaan tullut ystävältä, vaan tuntemattomalta tilin käyttäjältä. Samantyyppinen avunpyynnöksi naamioitu huijausviesti on tullut monille.

Huijausviestit sosiaalisen median arkea

Huijausviesteistä on tullut sosiaalisessa mediassa arkipäivää, mikä vaatii jatkuvaa maalaisjärjenkäyttöä.

Ystävien lähettämät viestit eivät ole välttämättä ystäviltä. Kaapatut tilit voivat lähettää roskapostilinkkejä, joita ei kannata avata – tai omakin tili voidaan yrittää kaapata.

Miten huijausviestit oikein tunnistaa?

”Käytä maalaisjärkeä”, sanoo tietoturva-asiantuntija

Ensimmäinen askel on harkinta. Voiko teksti olla totta? Se ei todennäköisesti ole, jos tekstiä lukiessa alkaa vähääkään epäilyttää. Esimerkiksi jos Facebook-kaverin tapa kirjoittaa on muuttunut kömpelömmäksi, hän ei todennäköisesti ole kirjoittanut itse viestiä. Kaapatun tilin profiilikuva voi myös yhtäkkiä muuttua aivan toiseksi ihmiseksi.

”Yleensä huijausviestit Facebookissa ovat vain ketjukirjeitä tai harmittomia piloja, mutta eivät aina. Pitäisi käyttää harkintaa, voiko väitetyt asiat pitää paikkaansa. Ei niitä erota kuin maalaisjärjellä”, tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen sanoo.

Huijauksista voi olla selkeää haittaa.

”Jos huijausviestissä pyydetään henkilötietoja, sähköpostiosoitetta tai jos pitää kirjautua Facebookin kautta tai asentaa sovellus, siinä on väärinkäytöksen vaara. Omat tiedot voivat päätyä esimerkiksi mainostajille. Jos pyydetään henkilötietoja, hälytyskellojen pitäisi soida, kuka näitä tietoja kysyy ja missä tarkoituksessa”, Järvinen sanoo.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos tulee huijatuksi?

”Jos on ladannut sovelluksen, sen voi poistaa. Kokeneetkin käyttäjät menevät näihin halpaan, ei vain kokemattomat”, Järvinen sanoo.

Jos salasanat vuotavat, voit menettää rahaa

Yleensä salasanoja ei tarvitse vaihtaa, kuten ennen suositeltiin. Vain jos on varma, että salasanat ovat vuotaneet, ne kannattaa uusia.

Pahimmillaan Facebookissa voi menettää oikeaa rahaa. Uutisvirrassa tulee usein vastaan arvontoja, pelejä ja tarjouksia, joista osa lupaa liikoja: saat uuden älypuhelimen tai lenkkarit esimerkiksi yhdellä eurolla. Kun on maksanut euron, voi alkaa menettää kuukausittain rahaa tililtään.

Huijaustapauksissa luottokorttiyhtiö perii rahat

”Facebook itse ei pysty rahastamaan, koska siellä ei ole luottokorttitietoja. Facebookissa ei siis voi menettää rahaa, jos ei anna luottokorttitietojaan tai liity puhelimellaan maksullisiin palveluihin. Mutta sitten tietenkin voi menettää rahaa, jos antaa maksutietonsa”, Järvinen muistuttaa.

Jos Facebook-arvonnan jälkeen alkaa menettää rahaa luottokortiltaan, kannattaa ottaa yhteyttä palveluntarjoajaan, kuluttajaviranomaiseen tai poliisiin. Luottokorttiyhtiö pyrkii perimään rahat takaisin huijaustapauksissa.

”Vain jos korttinumerot ovat vuotaneet, kortti täytyy kuolettaa”, Järvinen neuvoo.

Lue myös: Oletko törmännyt sähköpostikalasteluun tai romanssihuijariin? Nyt neuvoo hakkeri, miten vältät tietoturvaiskun kohteeksi joutumisen

Lue myös: Seksipalveluita myyvä sivusto nappasi oululaisen yrittäjänaisen kasvokuvan: ”Profiili löytyy edelleen, vaikka olen tehnyt jo viikko sitten ilmiannon – kuvaani käytetään luvatta”

Onko somella jo liian iso rooli ihmisten elämässä? Asiantuntijat vastaavat

X