Pajunoksilla piiskataan naisia – Näin pääsiäistä vietetään yhä Tšekissä

”Paras pääsiäinen oli se, kun äitini vei minut matkalle eikä kukaan piiskannut”, Tereza Harazimovan kotimaansa pääsiäistraditiosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Risulla naisten huiskiminen on pääsiäistraditio Tšekissä.

"Paras pääsiäinen oli se, kun äitini vei minut matkalle eikä kukaan piiskannut”, Tereza Harazimovan kotimaansa pääsiäistraditiosta.
Teksti:
Aino Mielo

Tereza Harazimovan, 20, lapsuudessa pääsiäisenä on tehty pässin muotoinen kakku ja koristeltu pajunoksia, mutta toista tarkoitusta varten kuin Suomessa. Tšekissä niitä on virpomisen sijaan käytetty naisten leikkimieliseen piiskaamiseen.

Näin pikkukylässä kasvanut Teresa kertoo alueensa pääsiäisperinteistä:

”Meillä pojat menevät ovelta ovelle mukanaan pajunvitsa. Nuoremmat pojat ja lapset yleensä koristelevat sen kauniisti esimerkiksi värikkäillä naruilla. Perinteen mukaan he piiskaavat oksalla hellästi tai joskus kovaakin. Esimerkiksi luokallani olleet pojat halusivat ärsyttää tahallaan”, Teresa kertoo.

”Tapaan kuuluu myös loru, jossa pyydetään runon muodossa: anna minulle muna, jotta voin syödä. Sitten heille pitäisi antaa koristeltu muna. Lähipiirissäni kaikki miehet, isäni, setäni, veljeni ja isoisäni, osallistuvat tähän.”

© Harazimovan kotialbumi

Tšekissä on uskottu, että piiskaaminen tuo terveyttä

”Piiskaamisen on uskottu tuovan terveyttä, mutta tyttönä en pidä tästä perinteestä. Paras pääsiäinen oli se, kun äitini vei minut matkalle eikä kukaan piiskannut.”

”Lähipiirissäni kaikki miehet, isäni, setäni, veljeni ja isoisäni, osallistuvat tähän”, Teresa kertoo Tšekissä vietetystä perinteestä. © Harazimovan kotialbumi

Lue myös: Tutkijat selvittivät mysteerimunien arvoituksen – Pääsiäismunien esi-isät ovat nyt selvillä

X