Poliisikoira on vaativa koulutettava – Vain harva poliisi sitoutuu koiranohjaajaksi eikä palkkauskaan lisää houkuttelevuutta

Koiranohjaajan työn vaativuus on johtanut siihen, että ohjaajista alkaa olla puutetta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Poliisikoira Kuhan ohjaajana toimii ylikonstaapeli Mikko Nivala. Hän on myös Keski-Suomen poliisikoiraryhmän ryhmänjohtaja.

Koiranohjaajan työn vaativuus on johtanut siihen, että ohjaajista alkaa olla puutetta.
Teksti:
Ville Vanhala

Suomessa työskentelee poliisin apuna kaikkiaan noin 250 poliisikoiraa. Valtaosa koirista on partiokoiria, jotka on koulutettu useaan eri tehtävään. Partiokoirat toimivat jäljestäjinä, mutta ne hallitsevat myös ihmisten ja esineiden etsinnän ja avustavat poliiseja valvontatehtävissä, pidätyksissä ja vangitsemisissa.

”Partiokoira on poliisille myös voimankäyttöväline ja siten se myös parantaa osaltaan poliisin työturvallisuutta”, kertoo Keski-Suomen poliisikoiraryhmän ryhmänjohtajana ja poliisikoira Kuhan ohjaajana toimiva ylikonstaapeli Mikko Nivala.

”Erikoiskoiria koulutetaan esimerkiksi etsimään huumeita ja räjähteitä.”

Koiran koulutus riippuu koiran käyttötarkoituksesta ja koiran luontaisista ominaisuuksista.

”Oli sitten kysymyksessä monia taitoja hallitseva, partiointiin koulutettava kombi- tai erikoiskoira, niin koulutus on aina työläs ja vaativa prosessi.”

Lue myös: ”Menestyvä sotakoira on sosiaalinen ja itsevarma” – Näin koiria koulutetaan Porin prikaatissa

Sotakoirat omistaa puolustusvoimat ja Porin prikaati. Koiran työura jatkuu yleensä 8–10 ikävuoteen asti.
Sotakoirat omistaa puolustusvoimat ja Porin prikaati. Koiran työura jatkuu yleensä 8–10 ikävuoteen asti. © Puolustusvoimat Porin prikaati

Poliisikoira on vaativa koulutettava – Poliisikoiraohjaajista alkaa olla pula

Mikko Nivalan mukaan nykyisillä, reilulla 250 koiralla saavutetaan pitkien välimatkojen Suomessakin kohtuullisen hyvä kattavuus kautta maan.

”Poliisikoirien joukossa on kuitenkin myös vielä koulutettavia yksilöitä, joita ei voida vielä käyttää työtehtävissä.”

Poliisikoirien mestaruuskilpailuissa viime vuosituhannelta asti mestaruuksia ja mitalisijoja saavuttanut Nivala kertoo, että tätä nykyä maassamme alkaa olla jo pulaa poliisikoiraohjaajista.

”Viime vuosina kaikkiin koiranohjaajan rekrytointeihin ei ole ollut tulijoita.”

Nivala epäilee, että poliisihallinnossa ei välttämättä ymmärretä, miten vaativa ja kokonaisvaltainen tehtävä poliisikoiran kouluttaminen on.

”Peruskenttämies tekee 12 tunnin vuoronsa ja on sen jälkeen vapaalla. Koirankouluttajan työ on periaatteessa ympärivuorokautista viikon jokaisena päivänä.”

Yhä harvempi poliisi ryhtyy koirankouluttajaksi, ylikomisario Mikko Nivala toteaa.
Entistä harvempi poliisi ryhtyy koiranohjaajaksi, ylikonstaapeli Mikko Nivala toteaa. © Hanne Manelius

Harva haluaa sitoutua enää koiranohjaajaksi

Mikko Nivalan mukaan harva on enää nykyään valmis sitoutumaan koiranohjaajaksi.

”Ohjaajan tehtävä ei ole poliisin vaatimustasojärjestelmässä sillä tasolla, että palkkauskaan toimisi houkuttimena ohjaajaksi.”

Ohjaajalle korvataan koiran muonasta ja eläinlääkärikäynneistä ja kuntoutuksesta koituvat kustannuks Nivalan mielestä koirilla pitäisi kuitenkin olla oikeus myös maksuttomaan, ennakoivaan lihashuoltoon.

”Sitä ei jostain syystä ole katsottu välttämättömäksi. Muuten varusteiden ja välineiden kunnosta tingitä, mutta mielestäni ajoittain myös raskastakin työtä tekevien koirien kunnosta olisi syytä pitää huolta.”

Lue myös: Estävätkö nämä koirat kymmenien miljoonien metsätuhot? Kouvolalaiset jäljittäjäkoirat ovat saaneet erityiskoulutuksen

Erikoiskoulutuksen saanut etsijäkoira Mintti on vainunnut hangen läpi puita tuhoavan männynjuurikäävän.
Erikoiskoulutuksen saanut etsijäkoira Mintti on vainunnut hangen läpi puita tuhoavan männynjuurikäävän. © Tommi Tuomi
X