Rakastuminen ei ole vain nuorten etuoikeus - Rohkaistuminen kannattaa

”Rohkaistuminen kannattaa. Kun toinen empii, hyvässä lykyssä toinen uskoo”, Tarja Penttinen kirjoittaa rakkaudesta vanhemmalla iällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viva-lehden tuottaja Tarja Penttinen.

"Rohkaistuminen kannattaa. Kun toinen empii, hyvässä lykyssä toinen uskoo", Tarja Penttinen kirjoittaa rakkaudesta vanhemmalla iällä.
Teksti: Tarja Penttinen

Rakastuminen ei ole vain nuorten etuoikeus. Elämää kutkuttavasti ravisteleva maanjäristys voi kohdata myös viisissäkymmenissä tai eläkeiässä, kun mielen mannerlaattojen kuvittelee jo jämähtäneen paikoilleen.

Viva-lehti on kertonut vuosien mittaan kymmenistä keski-ikäisistä, joiden elämän uusi rakkaus on muuttanut.

Kesäkuun Viva-lehti

Kesäkuun Viva-lehti © Otavamedia

Kuluneen vuoden aikana olemme iloinneet työpaikalla tavanneiden Kian ja Reijon onnesta, leskeksi jääneen Jorman uudesta liitosta Johannan kanssa ja tansseissa tavanneiden Sonjan ja Jorman yhteisistä kuvioista.

Kesäkuun Viva-lehdessä kerromme Pauliina Visurin ja Pepe Willbergin sekä Anne ja Lassi Rautiaisen rakkaustarinan. Pepe oli 58-vuotias ja Lassi 60-vuotias, kun he rakastuivat tahoillaan voimalla, joka johti avioliittoon asti.

Arvostettu luontokuvaaja Lassi oli jo ajatellut elävänsä yksin lopun ikää, kun hän löysi Annen: oman maakotkansa, lempilintunsa. Annekin oli jo lakannut toivomasta uutta suhdetta. Mutta niin vain he viettävät tänä suvena monta yötä kylki kyljessä piilokojussaan, petoeläimiä kuunnellen ja kuvaten.

Rakastuminen keski-ikäisenä vaatii rohkaistumista

Keski-ikäisellä on parisuhdemarkkinoilla enemmän esteitä ylitettävänään kuin nuorilla. On empimistä ja epävarmuutta, pelkoa pakeista. Niiden lisäksi niskassa voivat painaa entisten suhteiden tympeät taakat.

Mutta rohkaistuminen kannattaa. Menetettävää on yleensä vähemmän kuin voitettavaa.

Kun toinen empii, hyvässä lykyssä toinen uskoo. Tuo aamiaisen sänkyyn ja pyöräyttää hirvikeiton.

Ranskalainen näyttelijä Jeanne Moreau kuoli vuonna 2018 piirua vaille 90-vuotiaana. Jo kauan ennen sitä hän oli ilmoittanut, että aikoo kuolla nuorena: ”Ehkä kahdeksan-, ehkä yhdeksänkymppisenä, mutta nuorena.”

Sen teki mahdolliseksi yksi hänen oivalluksistaan:

”Vanheneminen ei suojaa rakkaudelta, mutta rakkaus suojaa tiettyyn pisteeseen vanhenemiselta.”

Tänä kesänä ei siis kannata säikkyä tunteiden seismistä värähtelyä, magnitudiltaan mukavaa muljahtelua. Vanhenemista siinä vain jarrutellaan.

Lue myös: Näin elämänkumppani löytyi tanssilavalta – Rakastuneet Sonja ja Jorma: ”Tärkeintä on saada olla yhdessä”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X