Rauhanaktivisti Oksana Chelysheva etsii totuutta puolueettomasti: ”Olen raportoinut myös Ukrainan armeijan rikkomuksista”

Ukrainalaissyntyinen Venäjän kansalainen Oksana Chelysheva on tutkinut sekä Venäjän tukemien separatistien että Ukrainan armeijan väärinkäytöksiä vuodesta 2014 lähtien. Nyt hän yrittää kontaktiensa avulla auttaa siviileitä Venäjän hyökkäyksen jaloissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venähän hyökkäys Ukrainaan on kohdistunut myös siviilikohteisiin. Pommituksen jäljet Kiovalaisessa kerrostalossa ovat tuhoisat.

Ukrainalaissyntyinen Venäjän kansalainen Oksana Chelysheva on tutkinut sekä Venäjän tukemien separatistien että Ukrainan armeijan väärinkäytöksiä vuodesta 2014 lähtien. Nyt hän yrittää kontaktiensa avulla auttaa siviileitä Venäjän hyökkäyksen jaloissa.
Teksti:
Juha Pippuri

Rauhanaktivisti ja ihmisoikeusjournalisti Oksana Chelysheva on työskennellyt lähes taukoamatta Venäjän hyökkäyksen alettua. Puhelinhaastattelun alkaessa uupunut aktivisti pyytää odottamaan linjalla hetken. Chelysheva lähettää vielä yhden raportin YK:n ihmisoikeuksien tarkkailuoperaatiolle.

Raportti käsittelee Mariupolissa sijaitsevan Sartanan kylän etnisesti kreikkalaisen väestön vetoomusta evakuointireitin turvaamiseksi. Tietoja hän lähetti myös kreikkalaisille journalisteille, jotta nämä kertoisivat tilanteesta.

Kylän väestö on loukussa Venäjän hyökkäysjoukkojen ja Ukrainan armeijan välissä. Ukrainan armeija oli siirtänyt panssarivaunuja ja tykistöä kylän asukkaiden pihoille.

Oksana Chelysheva on puolueeton rauhanaktivisti

Oksana Chelusheva on ukrainalaissyntyinen Venäjän kansalainen, joka on saanut turvapaikan Suomesta. Chelysheva raportoi ihmisoikeusloukkauksista Tšetšenian sodan aikana, ja joutui sen vuoksi uhkailun kohteeksi Venäjällä.

Chelysheva näkee, että rauhan saavuttamiseksi ei ole tehty viime vuosien aikana tarpeeksi työtä. Ihmisoikeusrikkomuksia on hänen mukaansa tapahtunut molemmin puolin, mutta uutisointi niistä ei ole ollut tasavertaista.

Tämän asian esiin nostamisen vuoksi Chelysheva on saanut molempien osapuolien vihat niskaansa. Kumpikaan osapuoli ei ole tyytyväinen syntiensä paljastamiseen.

Suomen journalistiliitto on tukenut Chelyshevaa tämän joutuessa maalittamisen kohteeksi raportoidessaan kummankin puolen sopimusrikkomuksista ja julmuuksista.

Rauhanaktivisti Oksana Chelysheva etsii totuutta.

Oksana Chelysheva on toimittaja ja kirjailija. Hänet on palkittu muun muassa 2014 Haagin Writers Unlimited -festivaalilla arvostetulla Oxfamin, Novibin ja PEN:n sananvapauspalkinnolla.

Media uutisoinut konfliktista huonosti

Ihmiset ympäri Ukrainaa lähettävät Chelyshevalle viestejä ja avunpyyntöjä. Niitä tulee molemmin puolin entistä kontaktilinjaa.

Yhteydenottojen yksityiskohdat hän pyrkii tarkistamaan mahdollisimman hyvin ja raportoimaan niistä YK:n ihmisoikeuksien tarkkailuoperaatiolle sekä OSCE erityiselle tarkkailuvaltuuskunnalle. Hän uskoo, että totuudella ja tosiasialla on merkitystä.

Chelysheva on raportoinut sodan tapahtumista ja sodassa menehtyneistä siviileistä luottamuksellisesti Etyjille vuodesta 2014 ja YK:lle vuodesta 2017 lähtien.

”Kaikki nämä vuodet olen raportoinut myös Ukrainan armeijan rikkomuksista kansainväliselle yhteisölle. Mielestäni tiedotusvälineet ovat uutisoineet Itä-Ukrainan tilanteesta huonosti. Ukrainan armeijan aiheuttamista siviiliuhreista ei ole ollut halua uutisoida.”

Rauhanaktivistin ensimmäinen kokemus molempien osapuolten uhrien tapauksista tapahtui lokakuussa 2014. Silloin hän yritti selvittää Donetskissa vangitun ukrainalaisen upseerin ja kadonneen Donetskin miliisin kohtaloa, heidän vaimojensa kääntyessä hänen puoleensa.

Sota Itä-Ukrainassa onkin aiheuttanut niin siviili- kuin sotilasuhreja läpi vuosien. Yli 14 000 ihmisen on raportoitu kuolleen molemmilla puolilla vuosina 2014–2021.

Itä-Ukrainalaiset jakavat neuvoja, kuinka suojautua

”Venäjän hyökkäys on täysin tuomittava ja se on lopetettava heti.”

Länsimaiden olisi kuitenkin Chelyshevan mukaan ymmärrettävä ottaa huomioon kokonaiskuva.

”Mikään maa ei saisi vetää puolelleen heikompaa valtiota, etenkään mitä tulee heidän osallistumiseensa suoraan tai välillisesti sotilasryhmittymiin.”

Konfliktin syyt ovat hänen mielestään monimutkaisemmat kuin miltä näyttää.

”Ukrainan monietnisyys on asia, jota ei ole otettu tarpeeksi huomioon.”

Helmikuun 24. päivän jälkeen ihmiset Kiovasta, Harkovista ja hänen synnyinkaupungistaan Zaporozhyesta kysyivät neuvoja, kuinka käyttäytyä pommituksissa ja miten tehdä asunnoistaan tai kellareistaan turvallisempia.

Oksana Chelysheva kertoi heille perusturvasääntöjä ja jakoi neuvoja itäukrainalaisilta, jotka ovat joutuneet elämään pelossa vuodesta 2014 lähtien. Heidän ajatuksensa ovat entisen kontaktilinjan toisella puolella asuvien ukrainalaisten kohtaloissa.

”Olen täynnä tuskaa. Olen syntynyt Ukrainassa ja elänyt venäläisenä venäjällä. Perheeni ja ystäviäni asuu Keski-Ukrainassa.”

Työ jatkuu väsymyksestä huolimatta

Chelysheva jatkaa työtään vain muutaman tunnin yöunista huolimatta.

”Olen puhunut yli sadan ihmisen kanssa näiden muutamien päivien aikana, ja pyrkinyt todentamaan tapahtumia sekä raportoimaan niitä eteenpäin kansainväliselle yhteisölle.”

Hän on uupunut ja surullinen. Myös vihainen siitä, että media ei ole kaikkien näiden vuosien aikana raportoinut Itä-Ukrainan tapahtumista tasapuolisesti. Chelysheva näkee molempien puolien toimet tuomittavina.

Rauhanaktivisti toivoo, että ihmiset auttaisivat mieluummin siviilejä hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta, kuin tukisivat aseiden ostoa Ukrainan armeijalle.

Lue myös: Näin sinä voit auttaa ukrainalaisia, jotka pakenevat Venäjän hyökkäystä – ”Suomalaiset ovat lähteneet auttamaan todella suurella sydämellä”

X