Reidar Palmgren ja Tapio Liinoja vievät Risto Rytin valokeilaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Reidar Palmgren ja Tapio Liinoja kirjoittivat näytelmän sotavuosien presidentistä Risto Rytistä. © YHTYNEET KUVALEHDET OY/KUVA-ARKISTO
Presidentti Risto Ryti oli kuivakka juristi – ja vaimonsa harrastukseen osallistunut spiritualisti. Reidar Palmgrenin ja Tapio Liinojan näytelmä näyttää presidentti Rytin sekä valtio- että aviomiehenä.

Näyttelijä ja kirjailija Reidar Palmgren sai viime vuoden lopulla puhelinsoiton Rauman kaupunginteatterista. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta kirjoittaa yhdessä Tapio Liinojan kanssa näytelmä sotavuosien presidentistä Risto Rytistä.

On ehkä hiukan yllättävää, että viisi romaania kirjoittanut ja pitkän näyttelijänuran tehnyt Reidar Palmgren ei ole kirjoittanut kokoillan näytelmää jo aiemmin. Sitä on kyllä ehdoteltu.

”Näytelmätekstissä oleva lause joutuu kovempaan syyniin kuin mikään lause missään. Näyttelijä lukee ja testaa sitä kymmeniä ja kymmeniä kertoja. Jos lause ei ole hyvä, käry käy. Mä oon ollut arka sen asian suhteen, kynnys on ollut korkealla.”

Monitahoinen Risto Ryti

Risto Rytin elämästä ei käänteitä puuttunut: hän todisti vierestä ystävänsä Alfred Kordelinin murhaa, nousi presidentiksi Kyösti Kallion äkillisesti kuoltua, joutui tekemään sotavuosina raskaita päätöksiä ja tuomittiin lopulta sotasyyllisenä.

Ryti itse oli hiljainen, jopa kuivakaksi luonnehdittu juristi, joka kuitenkin vaimonsa Gerdan myötävaikutuksella harrasti spiritualismia.

Kirjoitustyön aikana Palmgren ja Tapio Liinoja haastattelivat muun muassa Rytin lapsenlasta ja saivat selville, että sotavuosina Gerda Ryti sairastui kohtusyöpään. Näytelmä näyttääkin Suomen viidennen presidentin maamme kohtalonhetkien ja yksityiselämän ristivalotuksessa.

Rakastunut Ryti tulee ensi-iltaan Raumalla 14. lokakuuta. Kirjailija ei itse pääse paikalle, koska näyttelee samana päivänä Helsingissä komediaa. Palmgren ja hänen puolisonsa Satu Silvo näyttelevät syksyllä yhdessä romanttisessa komediassa Toinen kerta toden sanoo, jonka Suomen kantaesitys on Aleksanterin teatterissa 29. syyskuuta.

 

Lue Seurasta numero 32/2017, miten Satu Silvo ja Reidar Palmgren sovittavat erilaiset temperamenttinsa yhteen.

X