Rokotevastaiset pyrkivät vaikuttamaan suoraan nuoriin - OAJ tuomitsee kaikki koulujen työskentelyrauhaa rikkovat mielenilmaukset

Rokotevastustajat kohdistavat kampanjansa nyt suoraan nuoriin. Väärän tiedon jakaminen on vähintään kyseenalaista, mutta ei laitonta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rokotevastustajat osoittivat mieltään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edessä 13.8.

Rokotevastustajat kohdistavat kampanjansa nyt suoraan nuoriin. Väärän tiedon jakaminen on vähintään kyseenalaista, mutta ei laitonta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kiia Heikkilä

Rokotevastaisten yritykset vaikuttaa nuoriin saavat osakseen paheksuntaa niin OAJ:n, Vanhempainliiton kuin MLL:n suunnalta. Järjestöt muistuttavat, että lapsilla ja nuorilla on oikeus luotettavaan rokotteita koskevaan tietoon.

Rokotevastaiset saivat entisestään pontta, kun 9.8. astui voimaan valtioneuvoston asetus, jonka mukaan yli 12-vuotiaat voivat halutessaan saada rokotteen. Tähän asti 12–15-vuotiaista on rokotettu vain riskiryhmäläisiä.

Sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos että Maailman terveysjärjestö WHO kannustavat ihmisiä ottamaan koronarokotteen, joka on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi taistelussa pandemiaa vastaan.

Nuorten rokottamista perustellaan sillä, että rokote vähentää tartuntoja ja suojaa koronavirustaudin vakavalta muodolta tehokkaasti. Vaikka lapset ja nuoret eivät välttämättä sairasta koronviruksen aiheuttamaa tautia vakavana rokottamattominakaan, heihin on kohdistunut paljon rajoitustoimia koulun ja harrastusten osalta. Väestön kattava rokottaminen lupaa näiden rajoitusten purkua.

Yksittäiset rokotevastaiset henkilöt uskovat, että lapset ja nuoret asetetaan tarpeettomaan vaaraan, kun rokotetta heille tarjotaan. Moni vanhempi pohtii, onko oma 12-vuotias valmis tekemään päätöksen itse.

Rokotevastaiset lähestyvät nuoria suoraan

Perjantaina 13.8. poliisi otti kiinni kolme helsinkiläiskoulun pihalla ollutta henkilöä. Henkilöt vastustivat kouluilla tehtäviä koronarokotuksia ja pyrkivät koulun sisälle aiheuttaen häiriötä.

Samalla viikolla lapsille ja nuorille jaettiin rokotevastaisia materiaaleja Riihimäellä sekä Turussa. Nokialla ja Juvalla materiaaleja on jätetty postilaatikoihin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava sanoo, että disinformaation jakaminen lapsille ja nuorille voi vaikeuttaa päätöstä ottaa rokote.

”Konkreettinen haitta voi olla, että joku päättää jättää rokotteen ottamatta ja mahdollisesti sitten sairastuu koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.”

Lapsia ja nuoria voi pelottaa koulujen lähistöllä pyörivät henkilöt ja epätodet haittavaikutukset, joista rokotevastaiset heitä varoittelevat.

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista sanoo, että poliisi on aina valmiina puuttumaan häiriköintiin, mutta ei odota suuria ongelmia rokotevastaisista.

”Poliisi varautuu aina, kun on tällaista protestimielialaa. Odotamme kuitenkin, että kaikki osaavat ajatella omilla aivoillaan, eivätkä häiritse muiden koti- tai koulurauhaa”, hän sanoo.

Lue myös: Maskikauppias ja tavaratalovaikuttaja Juha Kärkkäinen: korona on huijaus

13.8. THL:n edessä pidetyssä mielenilmauksessa kyseltiin, miksi lasten rokottamisella on kiire.

THL:n edessä pidetyssä mielenilmauksessa kyseltiin, miksi lasten rokottamisella on kiire. © Petri Korhonen

OAJ ja Vanhempainliitto vetoavat keskustelemaan asiallisesti

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes muistuttavat yhteisessä kannanotossa, etteivät yksittäiset henkilöt voi vaatia kouluja toimimaan valtioneuvoston asetuksia vastaan.

”Koulussa toimivan vanhempainyhdistyksen tai -toimikunnan tehtävä ei ole puuttua rokotteita koskevaan päätöksentekoon. Sen sijaan yhdistys voi omalta osaltaan kannustaa vanhempia käymään kotona asiallista keskustelua lasten ja nuorten kanssa”, Siimes sanoo kannanotossa.

”Rokoteasiat eivät kuulu koulun päätettävissä oleviin asioihin. Hyvä kodin ja koulun yhteistyö mahdollistaa ja tukee lapsen oppimista ja hyvinvointia, rokotteisiin liittyvä keskustelu ei saa rikkoa tätä yhteistyötä”, Luukkainen sanoo.

Lisäksi toiminnanjohtaja Siimes ja puheenjohtaja Luukkainen korostavat, että pitävät koulurauhaa ehdottoman koskemattomana ja tuomitsevat kaikki koulujen työskentelyrauhaa rikkovat mielenilmaukset.

X