Koronarokote ei ole nopea pelastaja – Infektiotautien erikoislääkäri: ”Koronarokote ei korvaa muita suojakeinoja vielä pitkään aikaan”

Ensimmäinen koronarokote voi saada myyntiluvan vielä tämän vuoden puolella. Pandemiaa rokote ei silti tukahduta vielä pitkään aikaan. Mitkä asiat rokotteen suhteen ovat vielä epävarmoja?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuottaako koronarokote laumasuojan, riippuu siitä, millainen rokote markkinoille saadaan ja kuinka pian tuotanto saadaan niin suureksi, että saadaan aikaan laaja rokotekattavuus. © iStock

Ensimmäinen koronarokote voi saada myyntiluvan vielä tämän vuoden puolella. Pandemiaa rokote ei silti tukahduta vielä pitkään aikaan. Mitkä asiat rokotteen suhteen ovat vielä epävarmoja?
Teksti: Katriina Lundelin

Uusi koronarokote voidaan saada markkinoille jo vuodenvaihteessa, mutta siihen liittyy vielä myös monia epävarmoja seikkoja.

EU:n lääkevalvontaviranomainen EMA on saanut myyntilupahakemukset kahdelta rokotevalmistajalta. Päätös BioNTechin ja Pfizerin hakemukseen heltiää viimeistään 29. joulukuuta. Toisena jonossa oleva Modernan hakemus saa EMA:lta vastauksen viimeistään 12. tammikuuta.

Tulevatko ensimmäiset rokotteet vielä vuodenvaihteessa, riippuu siitä, toteaako EMA kyseiset rokotteet riittävän tehokkaiksi koronavirukseen. Lisäksi EU:n lääkeviranomainen arvioi, onko koronarokote turvallinen.

Merkittävä vaikutus kuolemiin ja vakaviin tautitapauksiin

Jos BioNTechin rokote saa myyntiluvan, nykyisellä sopimuksella saataisiin enimmillään 300 miljoonaa rokotetta. Modernan kanssa on taas sovittu enimmillään 160 miljoonasta rokoteannoksesta.

Koska rokotteet tulevat Suomeen EU:n yhteishankintana, Suomi saisi reilun yhden prosentin koko rokote-erästä. Esimerkiksi Modernan sopimuksella se tarkoittaisi reilua 1,6 miljoonaa rokoteannosta.

”Koronarokote annetaan kaksi kertaa. 1,6 miljoonalla rokotteella saataisiin rokotettua terveydenhuollon henkilökunta ja 400 000 riskiryhmään kuuluvaa. Sillä olisi jo näkyvä vaikutus kuolemien ja vaikean tautimuodon ehkäisyssä”, sanoo Harri Saxén, Lastenklinikan infektiotautien erikoislääkäri.

EU on rahoittanut koronaviruksen vastaista tutkimustoimintaa runsaalla miljardilla eurolla.

EU on rahoittanut koronaviruksen vastaista tutkimustoimintaa runsaalla miljardilla eurolla. © iStock

Millainen rokote valitaan?

Rokotteita on monenlaisia, eikä ole vielä varmaa, millainen rokote EU-alueelle ja Suomeen lopulta hankitaan. Rokotteita voi tulla markkinoille myös useita erilaisia.

Saxénin mukaan tärkein kriteeri on mahdollisesti, kuinka hyvin valittava rokote torjuu vakavaa tautimuotoa. Sitä kautta voidaan torjua kuolemantapauksia.

”Jos rokotteita on saatavilla useampi, punnitaan sitä, halutaanko sellainen, joka estää myös tartuntoja. Kaikki rokotteet eivät estä koronaviruksen tarttumista.”

Yksi mahdollinen kriteeri on myös se, tehoavatko kaikki rokotteet yhtä hyvin vanhusväestössä. Jos sitä pidetään tärkeänä ominaisuutena, voidaan valita rokote, joka toimii erityisesti yli 70-vuotiailla.

Laumasuojaa ei ole näköpiirissä

Vaikka ensimmäiset erät saataisiin EU-alueelle jo vuoden vaihteessa, koronarokote ei tarjoa ulospääsyä epidemiasta vielä pitkään aikaan.

Epidemian tukahtuminen vaatisi väestön laajaa rokottamista nimenomaan sellaisella rokotteella, joka estää myös koronaviruksen tarttumisen.

Silloinkin suomalaisista pitäisi olla rokotettu neljä viidestä, että virus ei pääsisi väestössä kunnolla etenemään.

”Vie aika pitkän aikaa, että Suomeen saadaan niin paljon rokotetta. Tämä tarkoittaa sitä, että menee vielä pitkään ennen kuin rokote korvaa muita keinoja ehkäistä koronainfektiota: käsihygieniaa, maskin käyttöä, etäisyyden pitoa ja etätöitä”, arvioi infektiotautien erikoilääkäri Saxén.

Lue myös: Rokotushuuhaa ja pelottelu alkoi tehota hoitajiin: osa sanoo jo ottavansa mieluummin potkut kuin koronarokotteen

Lue myös: Koronarokote on riskitön bisnes – Suomessa eduskunta käsittelee nyt hallituksen esitystä, jossa valtio ottaa jälleenvakuuttajan roolin ja turvaa lääkeyhtiöiden yllätysvahingot

X