Korona perheessä? Listasimme arkisia ohjeita – Toimi näin ja välty lisätartunnoilta, kun kotona on koronapotilas

Jos perheenjäsen on saanut koronatartunnan, tartunnan välttäminen voi olla vaikeaa, mutta monta asiaa on silti tehtävissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koronaa sairastavan kannattaa käyttää maskia, etenkin, jos samassa huoneessa on muita, joilla ei ole tartuntaa. Kotiin ei luonnollisesti pidä pyytää ketään ulkopuolista.

Jos perheenjäsen on saanut koronatartunnan, tartunnan välttäminen voi olla vaikeaa, mutta monta asiaa on silti tehtävissä.
Teksti:
Saga Wiklund

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan jo valtaosa koronavirustartunnoista on peräisin koti- ja perhepiiristä. Korona perheessä tietää yleensä altistumisia ja uusia tartuntoja.

On kuitenkin olemassa keinoja, joilla tartuntoja voi yrittää ehkäistä. Selvitimme THL:n ja Työterveyslaitoksen ohjeet tilanteeseen.

Ohjeita soveltaen voi ehkäistä myös vatsataudin tai muun tavallisemman, tarttuvan infektion leviämistä perheen sisällä (maskia ei silloin tarvita).

1. Vältä lähikontaktia tai käytä maskia

THL:n perusohjeet tilanteeseen ovat tuttuja: vältä lähikontaktia, jos se on mahdollista. Jos sairastunut on aikuinen, etäisyyttä voi olla helpompi pitää.

Jos lähikontaktia sairastuneeseen ei voi välttää, pitäisi käyttää kasvomaskia. Etenkin riskiryhmiin kuuluvien tulisi käyttää maskia, jos on pakko olla lähikontaktissa koronaa sairastavan läheisen kanssa.

Tavallisia maskeja tehokkaampia ovat esimerkiksi FFP2-luokan suojaimet, joiden saatavuus saattaa kuitenkin vaihdella.

Lisätietoa hengityssuojaimista  ja maskin käyttöohjeita THL:n sivuilta.

2. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta ja pese kädet huolellisesti etenkin silloin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.

Huolehdi, että jokaisella perheessä on oma henkilökohtainen pyyhe käsien kuivaamiseen. Katso, että sairastuneen pyyhe ei ole kiinni muissa pyyhkeissä.

Vaihda pyyhkeitä riittävän usein.

3. Oleile ja nuku eri huoneessa kuin koronapotilas

Jos mahdollista, muiden perheenjäsenten tulisi oleilla pääsääntöisesti eri huoneissa kuin sairastuneen. Jos tämä ei ole mahdollista, niin etäisyyden sairastuneeseen olisi hyvä olla vähintään metri.

Sairastuneen tulisi ainakin nukkua eri huoneessa kuin muiden. Tämä on erityisen tärkeää, jos hän käyttää CPAP-laitetta tai muuta hengitystä tukevaa laitetta, jonka kautta viruksia voi leviä ilmaan.

Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa esimerkiksi (jos mahdollista) tuulettamalla.

Lue myös: Uniapneaan käytettävä CPAP-laite on hyödyllinen koronavirustaudissa – Uniapnea ei itsessään lisää vaikean taudin riskiä

4. Varaa koronaan sairastuneen nenäliinoille oma roskapussi

Hyvä yskimis- ja niistämishygieniakin voi auttaa. Sairastuneen huoneessa on hyvä olla oma roskapussi, joka suljetaan ennen kuin se viedään jäteastiaan.

Muista pestä kätesi hyvin, kun olet käsitellyt roskia tai koskenut käytettyihin nenäliinoihin.

5. Perheessä vain yksi hoitaa koronaa sairastavaa lasta

Jos sairastunut on lapsi, etäisyyden pitäminen voi olla erityisen hankalaa; silloin kannattaisi THL:n mukaan valita niin, että vain yksi aikuinen hoitaa häntä, jos mahdollista.

Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla lapsen ensisijainen hoitaja.

Pitäisi myös huolehtia, ettei lapsi yski suoraan kasvoille, jos lapsi on pieni, ja häntä pidetään sylissä.

6. Pyyhi ovenkahvoja ja muita kosketuspintoja

Pyyhi kosketus- ja pöytäpinnat päivittäin puhdistusaineella.

Usein kosketeltavia pintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisimet ja kaukosäätimet.

7. Siivoa vessa päivittäin

Siivoa vessa päivittäin roiskeita välttäen, mieluiten pitkävartiset, ranteitakin suojaavat hansikkaat kädessä. Koronavirusta poistuu kehosta eritteiden kautta, joten vessan pesussa pitää olla erityisen tarkka. Siivousta voi myös tehostaa desinfektioaineella.

Jos siivoat koko kodin, aloita puhtaimmista tiloista ja lopeta likaisimpiin, eli yleensä vessa siivotaan viimeisenä.

Jos kodissa sattuu olemaan kaksi vessaa, toinen niistä kannattaisi varata pelkästään potilaan (tai potilaiden) käyttöön.

8. Laita liinavaatteet suoraan pesukoneeseen

Korona perheessä tarkoittaa myös sitä, että pyykin ja tiskin käsittelyssä täytyy olla erityisen huolellinen. THL neuvoo välttämään pyykin tarpeetonta käsittelyä ja pöllyttelyä.

Kun koronapotilaan liinavaatteet täytyy vaihtaa, työnnä pyykit suoraan koneeseen ja pese ne 60–90-asteisessa vedessä pesuainetta käyttäen.

Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai puhdista ne alkoholipitoisella käsihuuhteella.

Pese myös sairastuneen käyttämät astiat ja aterimet aina käytön jälkeen, ja kun olet pidellyt koronapotilaan pitelemiä esineitä, pese kätesi.

Lisätietoa siivouksesta löytyy myös Työterveyslaitoksen sivuilta.

Lisätietoa koronataltunnan välttämisestä kotona Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Lue myös: Lue ohjeet koronavirustaudin hoitoon – Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Lue myös: Näin koronavirustartunnan jäljitys etenee – Työ kuin salapoliisin arkea

X