Sähköiskuista kauhunhetkiä Thaimaassa – Lapsi alkoi huutaa uima-altaassa, isän hypättyä pelastamaan tytärtään sähkö vei häneltäkin jalat alta

Elsa Vähäsen perhe lomaili tammikuussa Thaimaassa. Loman loppumetreillä tapahtui pelottava onnettomuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elsa Vähänen ja Ville Yli Heminki lomailivat Thaimaassa tammikuussa.

Elsa Vähäsen perhe lomaili tammikuussa Thaimaassa. Loman loppumetreillä tapahtui pelottava onnettomuus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tyyne Pennanen

Suomalainen perhe koki kauhunhetkiä Phuketissa Thaimaassa, kun perheen isä ja keskimmäinen lapsi saivat sähköiskun hotellin uima-altaassa. Sähköisku oli vaarallinen.

Elsa Vähäsen perhe lomaili tammikuussa Khao Lakissa, ja loman lopuksi he saapuivat Phuketiin. Tarkoituksena oli ennen kotiinpaluuta viettää vielä mukavat kolme päivää Splash Beach Resort -nimisessä hotellissa, jonka yhteydessä on vesipuisto.

”Kun saavuimme hotelliin, ystävällinen virkailija sanoi, että villamme on muuten valmis, mutta kestää vielä parikymmentä minuuttia, koska siellä on huoltomies tarkistamassa jotakin.”

Vähänen ei ajatellut asiaa sen enempää. He saapuivat villaan, jonka yhteydessä oli oma uima-allas. Vesipuisto oli saapumispäivänä kiinni, joten lapset halusivat omaan uima-altaaseen.

Nuorin 7-vuotias sanoi uima-altaaseen astuttuaan, että ”vesi tuntuu jotenkin hassulta.” Äiti ajatteli, että ehkä hyttysenpistot vain kirveltävät kloorivedessä.

”Vanhin 13-vuotias oli myös uima-altaassa, mutta sanoi vasta myöhemmin, että huulissa kihelmöi, kun sukelsi.”

Kaikki kolme lasta ehtivät uida hetken, kunnes alkoi tapahtua.

Sähköisku tuli uima-altaassa täysin yllättäen

Keskimmäinen, uintia harrastava 10-vuotias Valma Yli-Hemminki ui altaan päähän, jossa veden syvyys oli vain noin 20 senttimetriä. Isä Ville Yli Hemminki vahti lapsia uima-altaan vieressä, kun äiti lähti hakemaan pyyhkeitä.

”Kuulin sisälle todella vakavaa huutoa ja juoksin altaalle. Näin lapseni istumassa matalikossa, hän tärisi ja huusi, vettä oli napaan asti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että hänen jalkansa on juuttunut johonkin poistoaukkoon ja ettei hän pysty liikkumaan.”

Mutta vedessä olikin sähköä, eikä lapsi pystynyt sen takia liikkumaan. Isä oli jo rynnännyt altaaseen, mutta häneltä oli mennyt jalat alta sähköiskun voimasta ja hän oli kaatunut veteen.

Uima-altaan päädyssä keskellä oli kivetys.

”Mieheni voimat riittivät siihen, että hän sai kiskottua itsensä ja lapsen vedestä kivetykselle turvaan. Seurasin tapahtumia vierestä, ja mies huusi, että täällä on sähköä vedessä.”

Nuorin lapsi oli jo hetkeä aikaisemmin päässyt itse turvaan  kivetykselle. Äiti  ja vanhin lapsi pelastivat isän ja nuoremmat lapset pois altaasta aurinkotuolin avulla.

Valma Yli-Hemminki sai uima-altaassa sähköiskun ja joutui sairaalaan.

Valma Yli-Hemminki sai uima-altaassa sähköiskun ja joutui sairaalaan. © Elsa Vähäsen kotialbumi.

Oliko sähköisku valaisimen aiheuttama?

Myöhemmin he huomasivat, että altaan matalassa päädyssä, johon keskimmäinen lapsi oli jäänyt jumiin, oli lamppu.

”Ehkä sieltä vuoti jotain. Se lähetti pientä tuntemusta myös altaan toiseen päähän, mutta juuri tässä matalassa kohdassa oli jotain, minkä takia pienikokoinen 10-vuotias tyttö ei päässyt siitä ylös”, Elsa Vähänen sanoo.

Perheenäiti ajatteli, että he saisivat heti lääkärin huoneeseen. Olihan kyseessä kuitenkin vesipuisto ja iso hotelli, joten olisi voinut olettaa, että siellä olisi ollut paikalla ensiaputiimi.

”Soitin heti respaan ja selitin järkyttyneenä tilanteen ja että tarvitsemme lääkärin ja henkilökuntaa paikalle.”

Puolen tunnin kuluttua tuli kolme henkilöä, jotka esittelivät itsensä huoltomiehiksi. He puhuivat huonosti englantia.

”Eivätkä he osanneet vastata mihinkään kysymyksiin.”

Noin tunnin kuluttua onnettomuudesta resortin johtaja tuli paikalle.

”Hän oli ystävällinen, mutta sanoi heti, että huoltomiesten mukaan altaassa ei ollut mitään vikaa. Ja että kaikki on heillä tiptop, mitään tällaista onnettomuutta ei voi heillä tapahtua. Hän sanoi, ettei uimaltaan lamput voi edes päästää sähköä veteen. Aika vähättelevä asenne.”

Hotelli järjesti kuljetuksen sairaalaan, jonne lähti isä, äiti ja keskimmäinen lapsi. Kaksi muuta lasta jäivät isoäidin kanssa hotelliin.

Alma ja Ville Yli-Hemminki sairaalassa.

Alma ja Ville Yli-Hemminki sairaalassa. © Elsa Vähäsen kotialbumi

Isä ja tytär joutuivat sairaalaan

Elsa Vähänen on tyytyväinen yksityiseen sairaalaan, johon he pääsivät. Hotelli hoiti kustannukset.

Sairaalan lääkäri sanoi, että lapsen ja miehen pitää jäädä yöksi tarkkailuun.

Potilailla oli vähän ruhjeita, mutta ei muita ulkoisia vammoja.

Ensimmäisen yön jälkeen lääkäri kertoi, että molempien potilaiden P-CK-arvo on kohonnut.

”Lasten viitearvon maksimi on 160, ja meidän lapsellamme arvo oli yli 1 600. Lapsen sydämestä oli myös kuulunut rytmihäiriö, jota onneksi ei myöhemmin enää kuulunut. Jouduimme jäämään toiseksi yöksi sairaalaan”, Vähänen kertoo.

Kahden sairaalayön jälkeen molempien potilaiden arvot olivat laskusuuntaiset ja vointi hyvä, joten isä ja lapsi saivat lähteä sairaalasta. Nyt perhe on Suomessa ja voi hyvin.

”En tiennyt aikaisemmin, että uima-altaasta voi saada sähköiskun, johon voi jopa kuolla. Me selvisimme vähällä, vaikka tässä oli ainekset paljon suurempaan onnettomuuteen.”

Lue myös: Voiko hengenvaarallisen sähköiskun saada suomalaisessa uima-altaassa?

X