Thaimaan turistirannan roskasankarit – Suomalainen Marika johtaa suositulla Ko Lantan turistisaarella siivousjoukkoja ympäri vuoden

Kun turistit poistuvat suosikkisaarten hohtavilta rannoilta, tuulet alkavat pukata roskaa mereltä. Suomalainen Marika johtaa Ko Lantan saarella siivoustalkoita viikosta toiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Wilaiwan ”Pang” Wichachai ja Marika Valtajärvi kantavat päivän viimeisiä säkkejä Ko Lantalla Thaimaassa. Ranta on taas puhtaampi.

Kun turistit poistuvat suosikkisaarten hohtavilta rannoilta, tuulet alkavat pukata roskaa mereltä. Suomalainen Marika johtaa Ko Lantan saarella siivoustalkoita viikosta toiseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Vesa Mäkinen

Tuuli on taas kääntymässä.

Sadekausi lähestyy, ja sen huomaa sään muutoksesta. Mereltä tulee ilmavirta, joka virkistää rannalla olijoita mukavasti.

Ilman lämpötila on ollut jo jonkin aikaa päivisin 30–35 astetta. Tätä kirjoitettaessa on meneillään lämpimin kausi Etelä-Thaimaassa, huhtikuun loppu.

Ilmavirta nostattaa myös aaltoja, päivä päivältä isompia. Ne läiskyvät rantaan mukavasti kohisten. Vielä paikalla olevien ruotsalaisten turistiperheiden lapset ilakoivat pärskeissä, kun aallot lyövät heidän ylitseen.

Rannalla tunnin pari istuskeleva turisti ei helposti näe, mitä muuta aallot tekevät. Ihmisten leikkiessä vesileikkejä virtaus tuo huomaamatta mukanaan muovipussin, hieman myöhemmin muovipullon.

Turistit saattavat huomata pussin ja pullon. Eivät ne kenenkään mielestä varmasti mukavan näköisiä ole vedessä kelluessaan.

Rannalla paikallinen tai turisti poimii usein havaitsemansa roskan ja kiikuttaa sen roska-astiaan, jos sellainen sattuu lähellä olemaan. Ja mitä useammat ihmiset poimivat havaitsemiaan roskia, sitä siistimmältä ranta näyttää.

Mutta väki rannoilla on talven lomakauden jäljiltä vähenemässä ja aallot lisääntymässä.
”Sesongin jälkeen tuulet kääntyvät ja puskevat rantaan niin paljon roskaa, että siinä voisi vaikka kahlata”, sanoo suomalainen Marika Valtajärvi.

Hän johtaa suositulla Ko Lantan turistisaarella siivousjoukkoja ympäri vuoden. Talkoot ovat osa kansainvälistä Trash Hero -projektia, jossa vapaaehtoiset siivoavat paikkoja turistikohteissa eri puolilla maailmaa.

Yleensä talkoiden muu väki vaihtuu viikoittain, mutta Valtajärven apuna on joka viikko 17-vuotias Wilaiwan Pang Wichachai. He kantavat uupumatta viikosta toiseen yhdessä jätesäkkejä.

Valtajärven mukaan niin isoa jätesäkkiä ei ole vielä vastaan tullut, ettei Pang sitä jaksaisi kantaa. Ja hän kantaa hymyillen.

Pavlína Huzevkova

Filippiineillä etänä työskentelevä slovakialainen Pavlína Huzevkova löysi monen muun tapaan siivoustalkoot netistä Ko Lantalle lomalle tullessaan. Hän on osallistunut eri paikoissa Trash Hero -talkoisiin aiemminkin. Vesa Mäkinen

Asenne muuttuu

Thaimaan rannoilla suurin osa talkoolaisista on turisteja, mutta myös paikallisia on mukana entistä enemmän. Kuten Suomessa 1990-luvulla, Thaimaassa on nyt menossa asennemuutos roskien vähentämiseksi.

Vähänkin kokeneemmat Thaimaan-kävijät tietävät, että esimerkiksi kaupassa käydessä on perinteisesti saanut olla valppaana, jos on halunnut ehtiä estää kunkin ostoksen pakkaamisen eri muovipusseihin. Nykyään moni myyjä kysyy etukäteen, tarvitseeko esimerkiksi yksittäinen pullo muovipussin.

Myös jätehuolto on kehittymässä, ja mikä olennaisinta, paikalliset ihmiset ovat havahtumassa ympäristön roskiin.

Tämän uuden kulttuurin yksi pioneeri on Pang. Hän tekee viikoittain parhaansa elinympäristönsä vuoksi, ja ylpeänä.

Pang kouluttaa talkoolaisia

17-vuotias Pang antaa talkoolaisille koulutuksen siivouspäivän aluksi. Vesa Mäkinen

Suomalainen ketju

Huhtikuun toisen sunnuntain siivous on päättymässä Ko Lantan Khlong Hin -rannalla. On edessä viimeinen haaste. Kymmenet parissa tunnissa kertyneet jätesäkit kannetaan tien varteen, mistä roska-auto hakee ne.

Rannalta tielle kulkeva pieni polku päättyy jyrkkään ylämäkeen. Siinä jokaisen säkin kantaminen erikseen olisi hikinen urakka. Valtajärvi opettaa ihmisille ketjun teon. Tiedättehän: jokainen seisoo paikallaan ja säkit siirtyvät ketjussa eteenpäin.

Yksinkertaista suomalaiselle.

”Muunmaalaisille se on opetettava”, Valtajärvi sanoo hymyillen.

Jokainen talkooryhmä pienemmästä suurempaan tarvitsee johtajan. Valtajärvi otti vastuun ja on vetänyt suomalaisen miehensä, venäläispariskunnan ja kahden thaimaalaisen kanssa kanssa talkoita vuoden. että Kaikkiaan Ko Lantalla on järjestetty tähän mennessä 151 talkoot 2 844 vapaaehtoisen voimin ja roskia on kerätty yhteensä 20 490 kiloa.

Ko Lantalla Trash Hero -ryhmän perustivat venäläiset. Vetäjät lähtivät viime vuonna kesäksi kotiin Moskovaan ja tiedustelivat, kuka voisi väliaikaisesti vetää ryhmää.

Valtajärvi ei ole koskaan aiemmin ollut vapaaehtoistyössä Suomessa tai muualla. Trash Herossa hän oli nyt ollut mukana pari vuotta talkoolaisena ja ajatteli, että mikseipä hän voisi lähteä vetämäänkin hanketta.

”Koen asian tärkeäksi, koska roskaongelma ei noudata maarajoja. Se koskettaa lopulta meitä kaikkia riippumatta siitä, mistä roskat meriin ja luontoon päätyvät”, Valtajärvi sanoo.

”Vaikka esimerkiksi itse en heitä roskia mereen, koen silti, että jos ja kun ostan jotain kertakäyttömuoviin pakattua, olen osaltani lisäämässä jätekuormaa. Johonkinhan ne minunkin muoviroskani lopulta päätyvät eivätkä maadu moneen sataan vuoteen.”

Roskia luonnossa

Roskia löytyy heti kaikkialta, kun vilkaisee rantojen kasvustoa. Vesa Mäkinen

Innostus tarttuu

Marika Valtajärvi on saanut nähdä käytännön vaikutuksia lähelläkin. Muutkin paikalliset kuin Pang ovat innostuneet.

”Alkuun olimme heille enemmänkin hassu ryhmä outoja (länsimaalaisia) farangeja siivoamassa ilmaiseksi. Nyt paikalliset tietävät meidät ja haluavat liittyä muun muassa pullo-ohjelmaan. Täällä Ko Lantalla on nyt mieletön melkein 90 vesijakelupisteen verkosto. Pisteissä saa täyttää Trash Hero -pullon vedellä ilmaiseksi”, Valtajärvi sanoo.

”Viime low seasonilla, jolloin roskaongelma on pahimmillaan, paikalliset perustivat oman joka torstaiaamuisen siivouspäivän! Trash Hero sai siis positiivisen ”kilpailijan”.

Nyt niitä on jo useampia. Monet paikalliset myös liittyvät mukaan nähdessään meidät ja antavat positiivista palautetta.”

Ryhmän jäsenet käyvät kouluissakin valistamassa. Kahdessa koulussa on jo hankittu kaikille oppilaille ja työntekijöille Trash Hero -pullot kertakäytömuovipullojen sijaan.

”Nyt muutkin koulut haluavat liittyä mukaan edellisten innostamina”, Valtajärvi sanoo.

”Uskon myös oikeasti että pienistä puroista kasvaa isot virrat. Thaimaassa näkyy jo selvästi suuntaus, jossa isot kaupat ja ketjut tekevät vihreitä aloitteita.”

Talkoolaiset auringon laskun aikaan

Talkoolaiset kerääntyvät joka kerta auringon laskiessa poseeraamaan saaliinsa kanssa. Samaan aikaan aallot jo tuovat lisää roskaa rantaan, mutta ryhmä on aina iloinen työnsä jäljestä. Vesa Mäkinen

Ihmisten ilo

Suurin ilo hänelle talkootyössä ovat kuitenkin ihmiset.

”Olen tosi otettu siitä, että ihmiset ovat lomalla ja silti tulevat käyttämään aikaansa tänne”, Valtajärvi sanoo.

”Vaikka olisin kuinka vihainen ja väsynyt, ihmiset ovat sellaisia, että olen aina todella hyvällä tuulella, kun tulen kotiin.”

Joka kerta ennen talkoiden päättymistä Valtajärvi organisoi vielä yhteiskuvan. Siinä ovat jätesäkit, ryhmäläiset ja ryhmän banderolli.

Banderollin edessä on nuori Pang, joka useimmiten nostaa molempien käsiensä sormet voitonmerkkiin. Kasvoillaan hänellä on leveä hymy, kuten siivotessakin.

”Hän kyllä osaa ottaa paikkansa”, Valtajärvi sanoo ja naurahtaa lämpimästi.

Mikseipä ottaisi, kun on ylpeä työstään. Vapaaehtoistyöstä vieläpä.

Hyödyttääkö näin pieni työ?

Thaimaan rannoilla ja muualla Kaakkois-, Etelä- ja Itä-Aasiassa jätemuovia on paljon. Juuri uimarannoilla se on helpoimmin perusturistin nähtävissä.
Maailman merissä olevan muovin määrää on vaikea arvioida, ja arviot ovat ristiriitaisia. (Seurakin kirjoitti näistä ongelmista viime joulukuussa).

Suomen ympäristökeskuksen SYKEn saksalainen tutkimuskumppani UFZ arvioi tannoin, että jopa 90 prosenttia meriin joutuvasta muovista on peräisin kymmenestä suuresta joesta, joista kahdeksan on Aasiassa.

Muovia on löytynyt jopa valtamerten syvimmästä kohdasta, Mariaanien Haudasta Tyyneltämereltä. Muovikassin jäänteitä löytyi sieltä jo vuonna 1983.

Näkyvimmillään muovijäte on merellä suurissa muovipyörteissä, joita on siellä täällä esimerkiksi Thaimaan lähivesillä.

Turisti törmää helpoimmin muoviin rannoilla ja kadunvarsilla.

Marika Valtajärvi tietää, että rantojen siivoaminen on maailmanlaajuisesti enemmänkin kosmeettista. Rannoilla näkyvä roska on pieni osa kaikesta.
Trash Hero -projektin voima on hänen mukaansa muualla.

”Siivous on informaation välittämistä, esimerkin näyttämistä ja valistustyötä”, Valtajärvi sanoo.

”Vaikka roskaisuus on tosi ikävää, kannustamme ihmisiä aina ja sanomme, että katsokaa mitä tänäänkin saatiin aikaan. Ketään ei saa mukaan syyllistämällä.”

X