Sähköpotkulautailijat ja pyöräilijät uhmaavat jalankulkijoita – Selvitimme, kuka korvaa vahingot törmäyksen yllättäessä

Polkupyöräilijöiden, sähköpotkulautailijoiden ja kävelijöiden välisiä törmäyksiä tapahtuu enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää. Korvauksien saaminen on usein vapaaehtoisten vakuutuksien varassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pyöräilijöiden ja sähköskuuttaajien aiheuttamissa vaaratilanteissa on usein kyse väärästä tilannenopeudesta.

Polkupyöräilijöiden, sähköpotkulautailijoiden ja kävelijöiden välisiä törmäyksiä tapahtuu enemmän kuin tilastot antavat ymmärtää. Korvauksien saaminen on usein vapaaehtoisten vakuutuksien varassa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Kun polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat lisääntyvät katukuvassa, herättää se hirvitystä jalankulkijoissa kaksipyöräisten suihkiessa paikoin hyvinkin vauhdikkaasti vierestä.

Liikenneturvan liikenneonnettomuustilastoista selviää, että jalankulkijoiden ja polkupyöräilijöiden välillä tapahtui 12  henkilövahinkoa vuoden 2022 aikana. Pieneen määrään ei kuitenkaan ole Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtajan ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan luottamista.

Liikenneturva saa tietonsa poliisilta, ja harvoin polkupyöräilijän ja kävelijän välisistä törmäyksistä ilmoitetaan virkavallalle, sillä osapuolet sopivat asian keskenään itse tilanteessa.

”Onneksi seuraamukset törmäyksissä ovat yleensä lieviä, mutta kuolemantapauksiakin on ollut”, Dennis Pasterstein painottaa.

Onnettomuuden dokumentoinnista on hyötyä

Poliisi ei valvo erikseen polkupyörien ja sähköpotkulautojen nopeuksia. Jos kuitenkin jää kiinni ylinopeudesta tai aiheuttaa toiminnallaan onnettomuuden, voi syyllistyä liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Polkupyörät ja sähköpotkulaudat saavat kulkea kävelykadulla enintään 20 km/h ja niiden vauhti on suhteutettava kävelijöiden nopeuteen. Ylikomisario Dennis Pastersteinin mielestä törmäyksiin johtavissa tilanteissa harvoin on kyse ylinopeusta, vaan väärästä tilannenopeudesta, kuten kovasta vauhdista alamäessä.

Kun törmäys tapahtuu, poliisi saapuu paikalle aina hätäkeskuksen tekemän arvion mukaan. Pasterstein neuvoo, että tilanteen dokumentointi esimerkiksi kännykkäkameralla on hyödyllistä, jos onnettomuudesta aikoo jälkeenpäin tehdä poliisille tutkintapyynnön onnettomuudesta.

Rikosilmoitus ei ole kuitenkaan välttämätön, jotta yhteentörmäyksestä johtuvasta loukkaantumisesta voi hakea korvauksia.

polkupyöräilijöitä

© iStock

Kuka korvaa, kun sähköpotkulauta tai polkupyörä on osallisena jalankulkijan onnettomuudessa?

Pohjola Vakuutusten henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo suosittelee Dennis Pastersteinin tapaan tilanteen dokumentointia, kuten kuvien ottamista, yhteistietojen pyytämistä asianosaisilta ja silminnäkijöiltä ja tarkan tapahtumapaikan merkitsemistä.

Näiden tietojen perusteella vakuutusyhtiö ryhtyy selvittämään, että onko törmääjä korvausvelvollinen.

”Vakuutusyhtiön kanssa korvausvastuun selvittäminen on helpompaa kuin se, että yrittäisi itse periä vahingonaiheuttajalta kuluja”, Attte Erkamo huomauttaa.

Hän muistuttaa, että sähköpotkulautaan tai polkupyörään ei tarvita autoille pakollista liikennevakuutusta.

Onnettomuuden sattuessa korvauksia voi hakea vapaaehtoisista vakuutuksista, kuten tapaturma- ja sairausvakuutuksesta. Onnettomuuden osapuolisena olleen ja loukkaantuneen kävelijän kannattaa pohtia, hakeeko hän korvauksia törmääjältä, jos jalankulkijalla itsellään on vakuutuksia, joista voi hyötyä törmäystilanteen vuoksi.

”Vapaaehtoisen vastuuvakuuttamisessa vahingoittuneella on velvoite minimoida vahinkoa, eli käytännössä kustannuksia korvataan lähtökohtaisesti julkisen sairaanhoitotaksan mukaisesti. Omilla vakuutuksilla puolestaan voi mennä heti hoitoon yksityiselle puolelle”, Erkamo sanoo.

Törmääjä ei välttämättä edes omista vapaaehtoisia vakuutuksia, jolloin loukkaantunut tai vahinkoa omaisuudelleen kokenut joutuu hakemaan korvauksia jotain toista kautta.

Atte Erkamo suosittelee itsensä vakuuttamista, sillä vakuutusyhtiö voi korvata loukkaantuneelle kuntoutuksen, apuvälineet sekä tarvittavat muutostyöt kotiin, kuten rampit ja tukikahvat. Pysyvästä vammasta voi saada myös kertakorvauksen.

X