Maksatko turhasta? Vakuutukset kannattaa kilpailuttaa - Lue vakuutusasiantuntijan neuvot

Kun elämäntilanne muuttuu, pitää myös vakuutukset laittaa ajan tasalle. Siispä päivitä vakuutuksesi ja kilpailuta, niin vakuutusturvasi säilyy hyvänä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarja Salo neuvoo päivittämään vakuutusasiat, kun työt loppuvat ja eläkeaika alkaa.

Kun elämäntilanne muuttuu, pitää myös vakuutukset laittaa ajan tasalle. Siispä päivitä vakuutuksesi ja kilpailuta, niin vakuutusturvasi säilyy hyvänä.
Teksti: Tarja Salo

Vakuutukset pyörivät monella vuodesta toiseen samanlaisina. Olemme perinteisesti olleet erittäin uskollisia, kun on kyse vakuutusyhtiöstä. Nyt on aika toinen, yhtiötä vaihdetaan, jos siihen on tarvetta. Kysyimme vinkkejä vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Kannattaako vakuutuksia kilpailuttaa?

Totta kai kannattaa. Tutkimme, mitä maitolitra missäkin kaupassa maksaa, joten isommissa ostoksissa kuten sähkössä ja vakuutuksissa vertailu ja kilpailuttaminen on ehdoton juttu.

Se vaatii vähän viitseliäisyyttä, kun yrittää löytää sopivan vakuutusyhtiön, joka vakuuttaa hyvin ja sopuhintaan.

Mutta vaiva kannattaa, vuosimaksuissa voi säästää satoja euroja. Eli ota yhteyttä eri yhtiöihin ja pyydä tarjouksia. Niistä on sitten aika helppo valita mieleinen.

Piipahda konttorissa tai kilpailuta vakuutukset netissä

Kannattaa mennä ihan henkilökohtaisesti vakuutusyhtiön konttoriin, jos sellaisen suinkin kotipaikkakunnaltasi vielä löydät. Mutta netti on aina lähellä ja puhelin.

Ja jos näissä vakuutusasioissa tulee ongelmia, ole yhteydessä FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan. Sieltä saat apua, vieläpä ilmaiseksi. (www.fine.fi ja 09 6850 120). FINEn verkkosivuilta löytyy myös runsaasti oppaita ja vakuutusvertailuja.

Pärjääkö eläkkeellä entisillä vakuutuksilla?

Missään tapauksessa et saa lopettaa vakuutuksiasi. Vaikka työ loppuu, ei elämä ja sen tuomat vaarat lopu.

Kun olemme työelämässä, voi mennä jopa vuosikymmeniä, että vakuutusasioille ei uhraa ajatustakaan. Vakuutukset tulevat mieleen vasta silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu.

Ja siihenhän vakuuttaminen perustuu: Eletään normaalia elämää, vakuutukset astuvat kuvaan vasta sitten, kun lonkka murtuu, kotiin murtaudutaan tai sattuu autokolari.
Kun olemme työelämässä, työnantaja tai ammattiliitto voi maksaa tapaturma- tai matkavakuutuksen. Eläkkeellä ne pitää itse maksaa.

Alivakuuttaminen ei ole viisasta

Vakuutusasiat ovat joskus monimutkaisia, mutta kotivakuutus on selkeä. Jokaisella pitää olla edes jonkinlainen, ajantasainen kotivakuutus. Koti ja omaisuus muuttuvat vuosien saatossa, vakuutuksen pitää pysyä perässä.

Ei kannata maksaa liian suurta vakuutusta, jos vaikka kodin arvotaidetta on myyty tai kodin pinta-ala on muuttunut.

Ja jos sinulla on kesämökki, ota se huomioon kotivakuutuksessa. Alivakuuttaminen ei ole viisasta, siinä ei loppujen lopuksi säästä.

Vakuuta itsesi ja omaisuutesi elämänvaiheeseesi sopivasti

Henkivakuutus on yhä yksi tärkeimmistä yksityishenkilön vakuutuksista, mutta sen merkitys voi ikääntymisen myötä vähentyä. Riskihenkivakuutus voi olla avuksi esimerkiksi perintöverojen maksamiseen. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten sijoitus- ja säästövakuutuksia.

Kaikki vakuutettavat ovat yksilöitä eli mitä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Tutki, mikä sopii juuri sinulle tässä elämänvaiheessa.

Ihmistä koskevat vakuutukset ovat vapaaehtoisia, mutta liikennevakuutus on lakisääteinen, Kasko vapaaehtoinen.

Vakuuta siis itsesi ja omaisuutesi yhtä hyvin kuin kulkupelisi, mutta älä kuitenkaan ota liian laajaa ajoneuvovakuutusta.

Jos lähdet talveksi etelään, ja auto jää kotitalliin, sen voi poistaa liikennekäytöstä, jolloin verot ja vakuutusmaksut lakkaavat juoksemasta.

Älä lähde matkaan ilman matkavakuutusta

Matkavakuutus on erittäin tärkeä. Ilman sitä ei pidä ajatellakaan matkustavansa ulkomaille. Matkavakuutuksissa ei enää ole matalia ikärajoja, kertaluonteisen matkavakuutuksen saat, jos vaikka 105-vuotiaana lähdet etelään juhlimaan.

Kysy aina etukäteen, mitä matkavakuutus oikeasti korvaa. Lennätetäänkö sinut hoitoon kotimaahan, korvataanko vanhoja sairauksia vai vain akuutti ensiapuluonteinen hoito matkakohteessa.

Matkavakuutuksesta on monenlaista hyötyä. Saat muun muassa apua vakuutusyhtiön hätäpalvelusta omalla kielelläsi. Asiointi vieraalla kielellä varsinkin sairaana on hankalaa ja turvatonta.

Mitä iloa on sairauskuluvakuutuksesta?

Mikäs se on terveenä ollessa, silloin voi suunnitella vaikka mitä. Monilla vakuutusyhtiöillä on sairauskuluvakuutuksia, jotka korvaavat monenlaisia kuluja, mutta ei välttämättä kaikkea. Ennen kuin tällainen vakuutus myönnetään, pitää antaa terveysselvitys. Lääkärintarkastusta ei vaadita.

Pitää olla umpirehellinen, kun kertoo sairaushistoriansa. Jos valehtelee, joutuu vaikeuksiin. Vanhojen sairauksien hoitoa vakuutus ei korvaa, mutta vanhenemisen myötähän tulee aina uusia, jotka vakuutus voi korvata.

Ennen hoitoon hakeutumista on hyvä ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja kysyä, mihin hoitoon ja mihin terveysalan yritykseen pitää mennä.

Kun ottaa tällaisen vakuutuksen, se on aika kallis. Mutta korvausten saaminen on sujuvaa, jos tapaus on selkeä. Kokemuksesta tiedän, että korvausta voi hakea puhelimessa, kuitteja ei tarvitse lähettää yhtiöön, ja rahat tulevat tilille pikavauhtia.

Näitä sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksia voi ottaa omien riskiensä ja tarpeensa mukaan ja tietysti lompakon paksuuden mukaan. Jos harkitset tällaista vakuutusta, ota yhteys omaan vakuutusyhtiöösi ja kysy niin sanotut tyhmätkin kysymykset.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/20.

Lue myös: Näin siirrät lapsellesi paljon rahaa ilman veroja, tinkimättä lainkaan arkimenoistasi – Asiantuntija: ”Menettely on aivan laillinen”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X