Salasiko Pfizer koronarokotteensa ongelmia? – Saksalaislehti sai haltuunsa salaisia asiapapereita

Saksalainen Die Welt -lehti on saanut haltuunsa asiapapereita, jotka herättävät huolestuttavia kysymyksiä Biontech-Pfizerin-rokotteen niin sanotun viimeisen vaiheen tutkimuksista Argentiinassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Epäselvyydet eivät tarkoita sitä, että Biontech-Pfizerin rokote olisi vaarallinen. © Rupert Oberhäuser / Mauritius Images / Lehtikuva

Saksalainen Die Welt -lehti on saanut haltuunsa asiapapereita, jotka herättävät huolestuttavia kysymyksiä Biontech-Pfizerin-rokotteen niin sanotun viimeisen vaiheen tutkimuksista Argentiinassa.
Teksti: Jani Kaaro

Die Weltin näkemien dokumenttien perusteella vaikuttaa siltä, että Pfizer ei ole ilmoittanut vakavia haittavaikutuksia saaneiden potilaiden tietoja oikein. Tämä on vastoin lääketieteellisten tutkimusten menettelytapaa, eikä haittavaikutuksista saada oikeaa tietoa.

Asiapapereissa käsitellään Biontech-Pfizerin koronarokotteen ­kolmannen eli viimeisen vaiheen tutkimuksia. Kokeisiin osallistui yhteensä noin 43 000 henkilöä, joista 6 000 Buenos Airesissa Argentiinassa, ja kaupunki oli yksi tärkeimmistä rokotteen testipaikoista.

Onnistuneen kolmannen vaiheen jälkeen lääkeyhtiö voi hakea tuotteelle myyntilupaa.

Die Weltin juttu julkaistiin 23. helmikuuta.

”Onnenkantamoinen” vei epäselvyyksien jäljille

Epäselvyydet Buenos ­Airesin kliinisen tutkimuksen ympärillä alkoivat paljastua onnenkantamoisen kautta.

Yksi rokotetutkimuksen vapaaehtoisista oli 36-vuotias asianajaja Augusto Roux, joka sai ensimmäisestä ­rokotteesta erittäin vakavan haitan. Hän tuli huonovointiseksi, ja lisäksi hänellä oli vaikeuksia niellä ja hänen virtsansa muuttui tummaksi.

Roux oli yhteydessä tutkimuslääkäreihin, jotka kirjasivat oireet rokotehaittana.

Kolmen viikon päästä Roux sai uuden annoksen, ja ­tällä kerralla oireet tulivat ­entistä pahempina. Hänen rintakehänsä oli kuin tulessa, ja hänelle nousi kuume, minkä ­lisäksi hänen virtsansa oli yhtä rus­keaa kuin Coca Cola.

Roux oli jälleen ­yhteydessä lääkäreihin, jotka testasivat hänet koronaviruksen varalta, mutta testit olivat negatiivisia.

Oireet kirjattiin jälleen rokotehaittana, ja ne vaivasivat Rouxia kuukausien ajan.

Onnenkantamoinen tapahtui, kun Roux pääsi erään ­oikeusjutun kautta käsiksi Pfizerin luottamukselliseen aineistoon. Kun hän etsi loppuraportista omia tietojaan, ne eivät olleet siinä mukana.

Vielä yllättävämpiä tietoja löytyi muista dokumenteista. Vaikka lääkärit olivat kirjanneet Rouxin oireet rokotehaittana ja hänen koronanäytteensä olivat olleet negatiivisia, Pfizer oli merkinnyt hänen oireensa toisiin asiapapereihin koronavirusinfek­tiosta johtuviksi.

Lisää epäselvyyksiä: 53 koehenkilöä poistettiin tutkimuksesta

Pfizerin dokumenteista ­ilmenee myös muita epäselvyyksiä. Tällainen on muun muassa 53 koehenkilön poistaminen tutkimuksesta samana päivänä. Tästäkään ei ole mainintaa loppuraportissa, vaikka ehdottomasti pitäisi olla.

Ongelma ei ole siinä, että ­Pfizer ei kerro poistolle mitään syytä, vaan siinä, että se tar­joaa kolme ­ristiriitaista syytä.

Yhden selityksen mukaan koehenkilöt olivat saaneet väärän annoksen, toisen mukaan oikean annoksen, ja kolmannen mukaan osassa annoksissa oli epäselvyyksiä, mutta ei kerrota missä annoksissa.

Argentiinan viranomaisetkin olivat tilanteesta siinä määrin huolissaan, että he tekivät tutkimussairaalassa kaksi tarkastusta, mikä on erittäin poikkeuksellista.

Argentiinalaiset asiantuntijat ovat vaatineet ­huolellista selvitystä siitä, johtuiko 53 koehenkilön poisto rokotehaitoista.

Pfizer ei kommentoinut epäselvyyksiä

Pfizer ei kommentoinut Die Weltille lehden paljastamia epäselvyyksiä lainkaan.

”Viranomaiset ympäri maail­man ovat hyväksyneet covid-19-rokotteemme”, Pfizer toteaa lausunnossaan Die Weltille, jonka lehti julkaisi jutussaan.

”Hyväksynnät perustuvat tieteellisen aineiston laadun, turvallisuuden ja tehokkuuden näytön itsenäisiin arviointeihin, mukaan lukien kolmannen vaiheen kliiiniset tutkimukset.”

Biontech-Pfizerin koronarokote ei ole vaarallinen

Argentiinan epäselvyydet eivät tarkoita sitä, että Pfizerin koronarokote olisi vaarallinen. Miljardit ihmiset ovat saaneet rokotteen, eikä mitään laajoja haittavaikutuksia ole ilmennyt.

Kyse on pikemminkin valvonnasta. Jos ongelmia ilmenee, viranomaisten on saatava niistä tieto.

Die Weltin tiedot ­viittaavat siihen, että lääkeyhtiöt ­voivat piilotella tutkimuksessa ilmen­neitä ongelmia kirjaamalla haittavaikutukset koronainfektioksi tai vain poistamalla haittoja saaneita ihmisiä tutkimuksesta pois.

Lääkeyhtiöt pitävät potilasaineistoa omaisuutenaan, eikä sitä anneta riippu­mattomille tutkijoille uudelleenanalyysia varten.

EU:n von der Leyenin ja Pfizerin toimitusjohtajan viestienvaihtoa ei ole julkistettu

Myös EU:ssa on noussut ­Pfizeriin liittyvä kohu. Komis­sion puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kieltäytynyt julkaisemasta viestienvaihtoa, jota hän kävi Pfizerin toimitusjohtajan kanssa ennen rokotteen hyväksymistä.

Die Weltin jutusta löytyy mielenkiintoinen tieto, että Euroopan lääkevirasto oli tehnyt päätöksen rokotteen hyväksymisestä ennen kuin Pfizerin loppuraportti oli edes valmis. Tämä herättää kysymyksen siitä, millaiseen aineistoon päätös perustui.

Salailu luonnollisesti luo pohjaa perusteettomille väitteille – ja on saanut niin poliittiset päättäjät kuin tutkijatkin vaatimaan rokotetutkimuksiin suurempaa avoimuutta.

Die Welt -lehti kirjoitti Biontech-Pfizerin mRNA-rokotteesta 23. helmikuuta. Lehden mukaan rokotteen hyväksyntä saattoi perustua virheelliseen dokumentaatioon. Pfizerin mukaan syytöksille ei ole perusteita.

Die Welt -lehti kirjoitti Biontech-Pfizerin mRNA-rokotteesta 23. helmikuuta. Lehden mukaan rokotteen hyväksyntä saattoi perustua virheelliseen dokumentaatioon. Pfizerin mukaan syytöksille ei ole perusteita.

X