Seela Sellan, 82, viimeinen suuri rooli hätkähdyttää: näyttelee Hitleriä – katso kuva

Pitkänlinjan näyttelijälegenda Seela Sella nousee näyttämölle Hitlerinä tulevassa Hitler ja Blondi -näytelmässä. Rooli on 82-vuotiaan Sellan unelmarooli.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Seela Sella tekee unelmiensa roolin.

Pitkänlinjan näyttelijälegenda Seela Sella nousee näyttämölle Hitlerinä tulevassa Hitler ja Blondi -näytelmässä. Rooli on 82-vuotiaan Sellan unelmarooli.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Näyttelijälegenda, vuoden 2019 Roosa nauha- kampanjan kasvo Seela Sella, 82, tullaan näkemään Hitlerin roolissa Hitler ja Blondi -näytelmässä, joka käsittelee valta-asemaa ja sen käyttämistä.

Kyseessä on Seela Sellan henkilökohtainen unelmien rooli, jonka näyttelijä epäilee myös jäävän viimeiseksi suureksi roolikseen.

Seela haaveili Hitlerin roolista: ”Jos vain vielä elän”

Kansallisteatterin dramaturgi ja ohjaaja Michael Baran kertoo Tampereen Työväen Teatterin tiedotteessa näytelmän syntyprosessin olleen merkillinen.

”Kesäkuussa 2017 kysyin puoliksi leikilläni Seela Sellalta, onko hänellä mielessä joku rooli, jonka hän haluaisi vielä näytellä. Vastaus tuli heti: hän haluaisi esittää Hitleriä”, Baran kertoo tiedotteessa.

”Huvituin, hämmennyinkin ‒ ja jäin sulattelemaan kuulemaani. Pian oivalsin: jos Hitleriä esittää 83-vuotias juutalainen nainen, olen löytänyt teatterillisesti ja sisällöllisesti kiinnostavan ja omaäänisen tavan tuoda tämä modernin historian keskeisin hahmo näyttämölle.”

Seela Sellan unelmien rooli on haastava: joulukuussa 83 vuotta täyttävä näyttelijä näyttelee uudessa näytelmässä Hitleriä. Tuomo Manninen / Suomen Kansallisteatteri

Seela Sella on itse käännynnäinen juutalainen. Hänen puolisonsa oli suomenjuutalainen näyttelijä ja laulaja Elis Sella.

Muutaman viikon rohkeutta kerättyään Michael soitti Seelalle ja tiedusteli, oliko näyttelijä vain vitsaillut vai oliko hän tosissaan. Yli 50-vuotisen uran näyttelijänä tehnyt Seela vastasi tietysti olleensa tosissaan.

”Totta kai. Jos vain vielä elän”, Seela Sella oli vastannut ohjaajan varmistaessa vielä kertaalleen, jos hän kirjoittaisi Seelalle Hitlerin roolin, lähtisikö Seela todella tekemään sen.

Kuka olikaan Hitler?

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Seela Sella nousee kevättalvella Tampereen Työväen Teatterin näyttämölle esittämään näkemyksen kuka ja mikä Adolf Hitler oli miehiään.

”Tuo koditon kuljeskelija, katkeroitunut wannabe-taiteilija, kokonaisia armeijoita liikutteleva korpraali, bestseller-kirjailija, Tuhatvuotisen Valtakunnan Johtaja, alakuloinen sekakäyttäjä, antisemiitti, fasisti, vegetaristi, absolutisti ja sosiaalidarwinisti, eläin- joskaan ei ihmisystävä, käsiään hurjasti huitovien, kirkuvien ihmisjoukkojen lemmikki ja mahtipontisiin unelmiinsa takertunut mammanpoika. Ja millaisena hän saattaisi näyttäytyä uskollisen mutta tarkkavaistoisen saksanpaimenkoiran silmin nähtynä”, ohjaaja Michael Baran kuvailee.

Saksanpaimenkoira Blondi oli Martin Bormannin vuonna 1941 Adolf Hitlerille lahjoittama lemmikki.

Seela Sella ja Verneri Lilja. Valokuva Tuomo Manninen / Suomen Kansallisteatteri.

Verneri Lilja näyttelee Hitlerin koiraa Blondia.  © Tuomo Manninen / Suomen Kansallisteatteri

Hitler ja blondi nähdään Tampereen Työväen Teatterissa kevättalvella 19.2.2020. Helsingin ensi-iltansa teos saa Kansallisteatterin uudessa esitystilassa The Train Factoryssä Vallilan Konepajalla syksyllä 2020.

Lähde: TTT-tiedote

Katso myös: Seela Sella lausuu lempirunonsa

Lauri Viita: Luominen (1947) – Esittäjä: Seela Sella – Video: Miikka Järvinen – Otavamedia 2017

X