Sijoittaja ostaa asunnon nyt Kajaanista, Kouvolasta tai Kotkasta – Vertailu paljasti kaupungit, joista saa parhaat vuokratulot ja vuokratuoton

Jos omaisuutta on ehtinyt kertyä, sijoitusasunnon ostamista kannattaa harkita. Mutta mistä asunto kannattaa nyt sijoitusmielessä hankkia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos asuntosijoittaja halajaa hyvää tuottoa sijoitukselleen, asunto kannattaa hankkia esimerkiksi Kajaanista.

Jos omaisuutta on ehtinyt kertyä, sijoitusasunnon ostamista kannattaa harkita. Mutta mistä asunto kannattaa nyt sijoitusmielessä hankkia?
(Päivitetty: )
Teksti:
Alisa Kaukio

Monella voi käydä mielessä, mitä kävisi, jos muuttaisi yllättäen maalle tai suurkaupunkiin ja laittaisi vanhan omistusasuntonsa vuokralle sijoitusmielessä tai ostaisi ensimmäisen sijoitusasuntonsa kerryttämään vuokratuottoja.

Niin sanottua puskurirahastoa pahan päivän varalle kannattaa kuitenkin olla ennen kuin ryntää asunto-ostoksille.

Silti sijoitusasunnon hankkiminen on monen mielestä turvallisempaa, kuin sijoittaminen osakkeisiin, joiden arvo vaihtelee yllättäenkin.

Asuntosijoittaja löytää parhaat apajat Kajaanista, Kotkasta tai Kouvolasta

Moni voisi ajatella, että parhaat vuokratulopotit kerätään pääkaupunkiseudulta ja muista kasvavista suurista kaupungeista.

50 neliöisen kerrostaloasunnon vuokra Helsingissä ylittääkin helposti 1000 euroa kuukaudessa, kun taas Kouvolassa samankokoinen asunto maksaa vuokralaiselle keskimäärin 529 euroa.

Kuinka ollakaan kouvolalaisen 50 neliöisen asunnon ostohinta sijoittajalle on keskimäärin vain 56 000 euroa. Helsingissä samanmoisesta asunnosta saa pulittaa yli 200 000 euroa, jolloin vuokratuotto jää alle viiteen prosenttiin, kun Kouvolassa asunto-osakkeen omistaja kerää yli 7 prosentin tuotot.

Eniten vuokratuottoja saadaan tällä hetkellä Kajaanissa ja vähiten pääkaupunkiseudulla.

Vuoden 2018 VertaaEnsin.fi:n tilastojen mukaan sijoitusasunto kannattaakin ostaa suurten kaupunkien reunuskunnista ja pienemmistä kaupungeista.

Asunnon todellinen arvo ja sen nousu määrittävät sijoittamisen kannattavuuden

Aivan näin yksinkertaista asuntosijoittaminen ei kuitenkaan ole.

Pikkupaikkakunnilla ja vähemmän halutuilla asuinpaikoilla on suurempi riski siihen, että asunto on kuukausia tyhjänä eikä tuloja tule, jos asuntoa ei saadakaan vuokrattua jatkuvasti.

”Asuntosijoittamisessa kaupunkien välinen vertailu on suositeltavaa. Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa bruttovuokratuotto on usein keskimääräistä matalampi, mutta riski tyhjistä kuukausista on pieni”, kertoo VertaaEnsin.fi:n toimitusjohtaja Jussi Valsta.

Vuokratuotto yksistään ei myöskään kerro asunnon todellista arvoa sijoittajalle.

”Asuntosijoittajan tuottoon vaikuttavat asunnon hankintahinta, vuokratulot sekä rahoitus- ja vastikekulut. Näiden lisäksi on hyvä myös ottaa huomioon kiinteistöjen mahdolliset arvonnousut- ja laskut”, Jussi Valsta lisää.

Jos asunnon arvo nousee, voi sen myydä myöhemmin voitolla tai nostaa vuokraa.

Kun otetaan huomioon asunnon arvonnousu, on kokonaistuotto Turussa tai Helsingissä huomattavasti suurempi kuin vaikka Raumalla tai Kouvolassa, missä ainoastaan vuokratuotot ovat suhteessa korkeampia asunnon hintaan ja kuluihin nähden.

X