Vuokraisitko Airbnb-asunnon? Vai ryhtyisitkö itse kotimajoittajaksi? Nämä asiat on hyvä tietää

Miten kodin vuokraaminen lyhyeksi aikaa onnistuu? Miten taloyhtiö tähän toimintaan suhtautuu? Kuinka voin vuokrata itselleni Airbnb-asunnon ulkomailla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten kodin vuokraaminen lyhyeksi aikaa onnistuu? Miten taloyhtiö tähän toimintaan suhtautuu? Kuinka voin vuokrata itselleni Airbnb-asunnon ulkomailla?
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

Miten se Airbnb-vuokraaminen onnistuu?

Lyhytaikainen vuokraaminen on meille kaikille aika uusi asia, joten kysymyksiä on paljon.

Kun antaa asuntonsa, huoneen, erillisen yksiön tai pihamökin lyhytaikaisesti vuokralle, puhutaan jakamis- tai alustataloudesta. Tunnetuin ja suurin tällaisen bisneksen harjoittaja on amerikkalainen verkkosivusto Airbnb.

Lyhytaikainen vuokraaminen ei onnistu ilman nettiä.

Airbnb:n sivut ovat myös selvällä suomen kielellä. Ensin pitää tehdä käyttäjäprofiili, sitten pääsee systeemiin ja eteenpäin.

Sinä päätät vuokrahinnan – sekä kenelle ja koska asuntoa vuokraat

Sinä päätät kaikesta, siis mitä vuokraat, kenelle, koska ja millä hinnalla. Hinnoittelussa alusta antaa vertailukohtia alueesi vuokrahinnoista.

Kun ilmoitat vuokrakohteesi Airbnb:hen, se ei maksa mitään. Sitten kun vuokraaminen toteutuu, firma ottaa kolmen prosentin palvelumaksun.

Kun olet tehnyt päätöksen, että vuokraat asuntoasi vieraille, alkaa järjestelytyö. Sinun pitää ottaa vuokrakohteesta totuudenmukaisia kuvia.

Opas kotimajoitusta tarjoavalle

Ole myös valmis vastaamaan kysymyksiin kohteesta, ympäristöstä ja palveluista. Työ ja elinkeinoministeriö on koonnut vuokraajalle vinkkejä: Opas kotimajoitusta tarjoavalle.

Avaimien luovutus on oleellinen juttu. Voit tavata vuokralaiset tai sopia, mistä he hakevat avaimet. Anna vuokralaiselle myös yhteystietosi, jos jotain yllättävää kysyttävää tulee.

Matkailijoita on kovin monenlaisia, kulttuurieroja myös ja asumistapoja varsinkin. Siksi on erityisen tärkeää, että vuokralaisille on hyvät ohjeet; kuinka asunnossa ja kerrostalossa eletään, mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Kokoa kohteen oma ohjekirja

Tee kunnollinen ohjekirja, ohjeita ei ole koskaan liikaa. Kun kertoo kaikki asiat etukäteen, ei tarvitse jälkeenpäin selvitellä väärinkäsityksiä ja mahdollisia vahinkoja.

Ohjeissa toivotat vuokralaiset tietysti ensin tervetulleiksi. Kaikki perustuu luottamukseen. Vuokrattavan kohteen pitää olla siisti, ja petivaatteiden puhtaat. Omat arvotavarat voi viedä pois tai laittaa asunnossa turvalliseen paikkaan.

Ohjeissa pitää kertoa, kuinka takkaa poltetaan tai sauna lämmitetään – niiden käytön voi toki kieltääkin, jos osaaminen epäilyttää.

Ikkunoita ei saa pitää talvella aina auki, muuten putket jäätyvät koko talossa! Kerro myös talon säännöt eli koska pitää olla hiljaa.

Muista kertoa myös hätänumerot

Ohjeissa pitää olla tärkeät puhelinnumerot eli hätänumero ja poliisi.

Voit myös auttaa turisteja viihtymään paikkakunnalla eli kertoa ohjeissa, miten julkinen liikenne toimii, mitä kulttuuria on tarjolla, missä hyvä uimaranta, miten saa taksin, mitkä ovat parhaat kaupat, baarit ja ravintolat. Ja hyvä on myös kertoa, että suomalainen kraanavesi on juomakelpoista!

Joillakin paikkakunnilla on yrityksiä, jotka hoitavat lyhytaikaisen vuokraamisen käytännön asioita eli mm. siivoavat asunnot (satukoti.fi, keyholder.fi).

Vuokraajan pitää myös muistaa, että Airbnb-toiminnasta saatu tulo on veronalaista pääomatuloa eli ole yhteydessä verottajaan (vero.fi). Selvitä myös, mitä kotivakuutuksesi korvaa.

Airbnb:n lisäksi lyhytaikaista vuokraamista voi harjoittaa myös näiden toimijoiden kautta: kotimaailma.fi, lomarengas.fi, booking.com, hbb.fi.

Miten taloyhtiö suhtautuu toimintaan?

Pienimuotoinen ja hyvin hoidettu asuntojen lyhytaikainen vuokraaminen tuskin häiritsee ketään, mutta ainahan joku voi valittaa ja valittaakin.

Periaatteessa lyhytaikainen vuokraaminen on hyvä asia, se on toimivaa jakamistaloutta.

Toimintaa ei voi käytännössä kokonaan kieltää, sillä kaikkien osakkaiden pitäisi olla kieltämisen kannalla. Mahdollinen vuokraaja yksin on toista mieltä eli kielto ei onnistu.

Jos vuokraustoimintaa on talossa paljon, se toki vaikuttaa koko talon elämään. Hissit ja kulkuväylät kuluvat, roska-astiat täyttyvät nopeasti, meteliä voi olla yöllä, vieraat ihmiset tuovat turvattomuutta.

Vuokralaiset kannattaa valita huolella, ettei valituksia tule. Vuokranantaja myös maksaa käytetystä vedestä eikä maksata naapureilla. Lyhytaikainen vuokraaminen sopii myös putkiremonttipakolaisille.

Jos ryhdyt vuokraamaan asuntoa, muista tehdä hyvät ohjeet. Silloin säästyy monta harmia ja rahaa!

Miten vuokraan Airbnb-asunnon ulkomailta?

Kun haluat vuokrata asunnon ulkomailla, voit käyttää Airbnb:n palveluksia.

Vuokraaminen on helppoa, kun tietää mihin on menossa, milloin ja mitä asunnolta haluaa.

Kirjautumalla nettiin Airbnb:n sivuille (airbnb.fi) pääsee helposti alkuun ja eteenpäin.

Tutki tarjontaa rauhassa, kysele vaihtoehdoista lisää ja tee valinta vasta sitten.
Älä usko ihan kaikkea, mitä vuokranantaja lupaa, kysele lisää, pieniäkin asioita.

Esimerkiksi esteettömyys on vähän erilaista eri maissa. Pyörätuolilla liikkuva luuli menneensä esteettömään taloon, mutta esteettömyys loppui jo eteisessä. Jyrkät raput veivät asuinhuoneisiin. Asia korjaantui, mutta se vaati paljon vaivaa ja vei paljon kallista loma-aikaa. Vuokranantajaan ei välttämättä saa heti tarvittaessa yhteyttä, vaikka pitäisi.

Asiantuntijoina yliopistonlehtori Maria Hakkarainen Lapin yliopistosta, lakiasiantuntija, varatuomari Jaana Sallmén Isännöintiliitosta ja pr-konsultti Björn Dahlgren Airbnb:stä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X