Somalialainen Najiib sai karkotuspäätöksen kesken työpäivän - Turvapaikanhakija ei saanut hyvästellä vaimoaankaan ennen palautuslentoa

Najiib Mohamed kertoo tarinansa puhelimen ja tulkin välityksellä Somalian Mogadishusta, jossa hän asuu nyt tuttavansa luona.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Najiib kuljetettiin työvaatteissa Metsälän säilöönottoyksikköön ja hänelle ilmoitettiin, että hänet karkotetaan maasta. Hän ei saanut edes hyvästellä vaimoaan. Palautuslento lähti jo seuraavana päivänä Somaliaan

Najiib Mohamed kertoo tarinansa puhelimen ja tulkin välityksellä Somalian Mogadishusta, jossa hän asuu nyt tuttavansa luona.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Keskiviikko 18. syyskuuta. Rakennustyöntekijä Najiib Mohamed, 26, lähtee työpaikaltaan ja ilmoittautuu poliisiasemalle, kuten hänen pitää tehdä maanantaisin ja keskiviikkoisin kello kymmenen aamulla.

Näin viranomaiset varmistavat, että Najiib on edelleen Suomessa.

Najiib on tullut Suomeen turvapaikanhakijana syksyllä 2015, eikä ole saanut turvapaikkaa, työperusteista oleskelulupaa eikä perheen yhdistämiseen perustuvaa oleskelulupaa.

Sen sijaan hän on hankkinut itselleen vakituisen kokopäivätyön rakennustyömiehenä ja mennyt naimisiin Suomen kansalaisen kanssa.

”Olin jättänyt menemättä kerran poliisitapaamiseen, koska olin maanantaina kuumeessa ja minulla oli kurkkutulehdus”, Najiib kertoo.

Hän uskoo yhden väliin jääneen tapaamisen vaikuttaneen dramaattisesti.

Najiib kuljetettiin työvaatteissa Metsälän säilöönottoyksikköön ja hänelle ilmoitettiin, että hänet karkotetaan maasta.

Hän ei saanut edes hyvästellä vaimoaan. Palautuslento lähti jo seuraavana päivänä Somaliaan.

Miksi veroja Suomeen maksava mies palautetaan?

Najiib on tullut Suomeen turvapaikanhakijana syksyllä 2015, eikä ole saanut turvapaikkaa, työperusteista oleskelulupaa eikä perheen yhdistämiseen perustuvaa oleskelulupaa.

© Najiib Mohamed

Terrorijärjestö al-Shabaabia pakoon

Najiib Mohamed kertoo tarinansa puhelimen ja tulkin välityksellä Somalian Mogadishusta, jossa hän asuu tuttavansa luona.

”En uskalla liikkua vapaasti. Terrorijärjestö on uhkaillut minua nyt täällä. En voi edes hakea töitä”, Najiib sanoo.

Pelkoa aiheuttaa terrorijärjestö al-Shabaab, joka on Najiibin mukaan pahoinpidellyt häntä ennen hänen Suomeen saapumistaan. Najiib yritettiin värvätä al-Shabaabin joukkoihin, mutta hän onnistui pakenemaan.

Tällä pakomatkalla hän tuli Suomeen.

”Somalian turvallisuustilanne ei ole hyvä, vaan ailahteleva ja arka. Välillä on pitkäänkin rauhallista, mutta sitten ihmiset eivät uskalla liikkua vapaasti auringonlaskun jälkeen”, Najiib kertoo.

Maahanmuuttovirasto ei pitänyt Najiibin heille kertomaansa tarinaa uskottavana, kuten on käynyt monelle vuonna 2015 tulleelle turvapaikanhakijalle.

Najiibin ystävä otti viime hetkillä ennen karkotusta yhteyttä Pakolaisneuvonnan johtavaan lakimieheen Marjaana Laineeseen, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Laine ei ota kantaa Najiibin yksittäistapaukseen mutta muistuttaa, että kun turvapaikkahakemuksia tuli yhtäkkiä massoittain aikaisempaa enemmän vuonna 2015, hakijoilta vaadittiin aiempaa enemmän näyttöjä oman kertomuksensa tueksi.

Monikaan turvapaikanhakija ei tähän pystynyt toiselta puolelta maapalloa käsin. Ei Najiibkaan.

Oma elämä Suomessa

Sen sijaan Najiib alkoi rakentaa elämäänsä Suomeen. Hän hankki rakennusalalta ensin kuuden kuukauden harjoittelupaikan ja sai sen päätteeksi vakituisen työpaikan rakennusapulaisena.

Sekään ei tuonut oleskelulupaa Suomeen, sillä viranomaisten mukaan rakennusalalla ei ole tarpeeksi voimakasta työvoimapulaa.

”Onko Suomen kanta se, että ne, jotka tekevät töitä yhteiskunnan eteen, palautetaan niska-perse-otteella lähtömaahan ja rikolliset ja pimeän työn tekijät saavat jäädä tänne pidemmäksi aikaa ja heitä hyysätään”, Najiib kysyy.

Suomesta löytyi myös puoliso Dunio Salad, jonka kanssa Najiib meni naimisiin moskeijassa vuoden 2018 joulukuussa. Dunio on Suomen kansalainen ja työskentelee siivoojana. Pariskunta sai vuokrakaksion Espoon Leppävaarasta.

Virallista avioliittotodistusta Najiib ja Dunio eivät ole voineet hankkia maistraatista, sillä Najiibilla ei ollut Suomessa asuessaan mitään virallista henkilötodistusta.

Silti pariskunta on hakenut perheen yhdistämisen perusteella Najiibille oleskelulupaa hiljattain. Pariskunta on laskeskellut, että heidän yhteenlaskettujen tulojen pitäisi riittää oleskelulupaan.

Hakemuksen käsittely on kesken.

”Olen ymmälläni, että minut käännytettiin. Olin sopeutunut Suomeen hyvin, enkä ole syyllistynyt rikokseen. Minulla oli Suomessa työ, koti ja vaimo, jonka kanssa haluamme olla tulevaisuudessakin yhdessä”, Najiib Mohamed puhelimitse Somalian Mogadishusta.

X