Suomalaisjuuston salakauppa käy Venäjällä – Kilotyttö tuo lastin Oltermannia ”omaan käyttöön”

Viipurilainen ruokakauppa myy laittomasti Suomesta tuotua pakotejuustoa. Jos Venäjän viranomaiset löytävät näitä ikäviä lännen elintarvikkeita, ne poltetaan ja haudataan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viipurilaisen ruokakaupan tiskillä on laittomasti myynnissä Suomesta tuotuja juustoja, joita varakkaat kaipaavat pöytiinsä.

Viipurilainen ruokakauppa myy laittomasti Suomesta tuotua pakotejuustoa. Jos Venäjän viranomaiset löytävät näitä ikäviä lännen elintarvikkeita, ne poltetaan ja haudataan.
(Päivitetty: )
Teksti: Outi Salovaara

Suomalainen Viipurin-kävijä yllättyi iloisesti. Kas, viipurilainen ruokakauppa joka myy Oltermanni-juustoa!

Satavuotiaan asuintalon kellarissa Viipurin Leningradski prospektilla, entisellä Karjalankadulla, on piskuinen kulahtanut ruokakauppa.

Myymälä on osa historiallista jatkumoa. Arkkitehti Allan Schulmannin suunnittelemassa talossa oli ennen sotia muun muassa Sarola & Hartikaisen maitokauppa.

Kadulta kauppaan johtavat kapeat portaat. ”Magazin produkty 24”, kertoo vaatimaton kyltti: elintarvikkeita myytävänä vuorokauden ympäri.

Kaupan tiskillä on keltaisten Oltermanni-jötiköiden lisäksi myös esimerkiksi silliä ja sulatejuustoa, joiden suomenkieliset tuoteselosteet kertovat niiden alkuperän.

Paikallinen laatu ei vakuuta

Valion juustojen ja muiden suomalaisten merkkitavararuokien kauppaaminen Viipurissa on kuitenkin edelleen laitonta.

Vuoden 2014 Krimin valtauksesta lähtien Venäjän lännelle asettamat vastapakotteet ovat kieltäneet lähes kaiken virallisen elintarviketuonnin Yhdysvalloista, EU-maista ja muutamista muista valtioista.

Matkailija saa toki tuoda syötävää Venäjälle omaan käyttöönsä. Raja on viisi kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita kerrallaan henkilöä kohti.

Venäläisillä ostosmatkailijoilla on kuitenkin joskus kiusaus ylittää sallitut määrät ja tehdä pakoteruoalla bisnestä.

Tuontiruoan jälkimarkkinoille on kysyntää, sillä venäläiset elintarvikkeet voivat olla väärennettyjä ja huonolaatuisia. Lisäksi jotkut asiakkaat haluavat nimenomaan tiettyjä suosikkimerkkejä ja -makujaan, maksoi mitä maksoi.

Kilotyttö värvätään tuomaan Oltermannia

Jotkut hämäräyrittäjät toimivat hyvin järjestelmällisesti. He voivat maksaa siitä, että joku lähtee esimerkiksi Lappeenrantaan niin sanotuksi kilotytöksi tai -pojaksi ja tuo omissa nimissään viiden kilon ruokasatsin Venäjälle. Maahantulon jälkeen yrittäjä myy sen eteenpäin jonnekin.

Hämärämyynti tuottaa kuluja, minkä vuoksi esimerkiksi Oltermannin hinta viipurilaiskaupassa on noussut suorastaan poskettomaksi. Kilo juustoa maksaa noin 7,8 euroa, mikä on venäläisillä markkinoilla paljon.

Kellarikaupan myyjä Irina kertoo viranomaisten tehneen kauppaan ratsioita ja maksattaneen kauppiaalla kovat sakot.

Kauppias on Irinan mukaan paikallinen, mutta tarkempia tietoja häneltä ei saa.

Irinalta ei myöskään saa tietoa siitä, kuka tuotteet tuo kauppaan ja miksi kaupankäynti vain jatkuu ratsioista huolimatta. Mahdotonta ei ole, että viranomaiset lahjuksia vastaan katsovat tilannetta läpi sormien.

Pimeän juuston kauppa sijaitsee vanhan suomalaistalon kellarissa. © Otavamedia / Outi Salovaara

Pimeät tuontiruuat poltetaan

Pimeä pakoteruokabisnes on tuttua muuallakin Venäjällä. Joulukuun lopulla Apatiitissa Murmanskin lähellä viranomaiset löysivät torilta myynnistä kaksi kiloa Suomesta tuotua juustoa, joka hävitettiin.

Tämän vuoden alussa moskovalaisesta varastosta löytyi 5 500 kiloa useista Euroopan maista tuotuja elintarvikkeita, joista osan viranomaiset polttivat ja osan hävittivät muuten.

Venäjän kuluttajaviranomaisten mukaan elokuusta 2015 lähtien Venäjällä on poltettu tai muuten tuhottu peräti 26 000 tonnia laittomia elintarvikkeita.

Syömäkelpoisen ruoan hävittäminen ei saa ymmärrystä.

Venäläiset pitävät pöyristyttävänä sitä, että ruokaa mieluummin poltetaan tai haudataan kuin annetaan esimerkiksi lastenkoteihin tai vanhuksille.

Pimeälle kaupalle ymmärrystä on enemmän.

”Pitäähän meidänkin jollain elää”, perustelee Irina pakotejuustojen myyntiä.

X