Äijä-koira sairastui diabetekseen – Tauti on hoitamattomana hengenvaarallinen, nämä oireet paljastivat sairauden

Suomenlapinkoira Äijä on Eränkävijät-ohjelman suurin tähti. Äijä on koiraksi jo korkeassa iässä, ja sen kuntoa on heikentänyt äskettäin todettu diabetes.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aki Huhtanen on seikkaillut Äijä-koiransa kanssa Käsivarren maisemissa jo vuosikymmenen.

Suomenlapinkoira Äijä on Eränkävijät-ohjelman suurin tähti. Äijä on koiraksi jo korkeassa iässä, ja sen kuntoa on heikentänyt äskettäin todettu diabetes.
Teksti:
Milla Ollikainen

Aki Huhtanen huomasi nopeasti, ettei kahdeksanvuotias Äijä ollut ihan oma itsensä. Yleensä hän oli aamuisin ehtinyt nauttia kupin kahvia ennen kuin vei suomenlapinkoiransa ulos, mutta nyt se vaati päästä pihalle heti herättyään.

”Normaalisti Äijällä ei ollut mitään kiirettä päästä pissalle. Minulle syntyi heti epäilys, että voisiko sillä olla diabetes. Hoksasin sitten, että se oli myös juonut viime aikoina enemmän”, Aki Huhtanen kertoo.

Hän varasi saman tien ajan eläinlääkärille Hettaan ja ajoi seuraavana päivänä Äijän kanssa 140 kilometrin matkan vastaanotolle. Tutkimusten tulos oli selvä: Äijällä oli diabetes, mutta testien perusteella se oli juuri puhjennut. Nopea reagointi Äijän oireisiin siis kannatti, ja insuliinihoito päästiin aloittamaan heti.

Äijä tuntui nuortuvan, kun sokeriarvot paranivat

Diagnoosi tehtiin loppuvuonna 2022, jolloin kuvattiin Eränkävijöiden kahdeksannen kauden jaksoja. Kuvauksiin Äijän diabetes ei vaikuttanut, vaikka koira oli pari kuukautta tavallista rauhallisempi ja väsyneempi.

”Mutta kun sokerit sai kohdalleen, niin tuntui, että Äijä jopa nuortui”, Huhtanen sanoo.

Äijä on suomenlapinkoiraksi jo korkeassa iässä. Se täyttää ensi kesänä kymmenen vuotta, ja rodun keskimääräinen elinikä on noin kaksitoista. Toki moni yksilö elelee paljon pidempäänkin.

Huhtanen pistää Äijälle insuliinia kahdesti päivässä ja seuraa sokeriarvoja pari kertaa viikossa verensokerimittarilla. Äijä suhtautuu pistoksiin rauhallisesti. Hoitoon kuuluu myös erikoisruokavalio, erityisesti herkkujen välttäminen.

”Oltiin varmaan molemmat syöty vähän liikaa makkaraa”, Huhtanen naurahtaa.

Viimeisen vuoden aikana onkin pudonnut paino niin koiralta kuin isännältä, kun Huhtanen alkoi itsekin kiinnittää huomiota syömisiinsä.

Aivan äärimmäisiin olosuhteisiin Huhtanen ei enää Äijää vie. Kylmimpinä vuodenaikoina yöt pyritään pitkillä tunturireissuilla viettämään esimerkiksi autiotuvilla. Huhtasen pitää myös huolehtia, että insuliinikynä pysyy lämpimänä vaikkapa rintataskussa.

Lue myös: Kilpisjärven rauhassa soljuu Eränkävijät-ohjelmasta tuttujen Akin, Emilian ja Äijä-koiran arki: ”Emme jääneet vain haaveilemaan erämaa- ja kalastuselämästä, teimme haaveestamme totta”

Hoitamaton diabetes johtaa koiran kuolemaan

Ensimmäiset merkit koiran diabeteksesta ovat pitkälti samanlaiset kuin ihmisen ykköstyypin diabeteksessa.

”Tyypillisimmillään oireet, joihin omistajakin kiinnittää huomiota, ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen”, sanoo erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Evidensiasta.

”Lisäksi ruokahalu voi olla kova, ja silti koira laihtuu. Usein myös väsymystä huomataan.”

Jos diabetes ehtii olla pitkään hoitamattomana, koira alkaa laihtua, koska elimistö ei insuliinin puutteen vuoksi pystyy käyttämään ruuasta saatua energiaa hyväkseen. Sen sijaan elimistö alkaa polttaa lihas- ja rasvakudosta, mistä syntyy ketoaineita.

”Ketoaineita elimistö voi kyllä käyttää ravinnoksi, mutta ne ovat myös myrkyllisiä, eli ajan kanssa koiralle syntyy myrkytyksellinen tila”, Rinkinen sanoo.

Seurauksena koiran elimistö alkaa kuivua ja happamoitua, ja munuaisten toiminta voi häiriintyä. Ilman hoitoa diabetes johtaa koiran kuolemaan.

Jotkut koiranomistajat seuraavat diabetekseen sairastuneen lemmikkinsä verensokeria itse. Tiheä mittaaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta lääkärissä on käytävä säännöllisesti.

”Diabetesta sairastavien ihmisten verensokeria mitataan päivittäin, mutta koiralle se ei ole tarpeen, koska niiden ikä on ihmistä paljon lyhyempi”, Rinkinen sanoo.

X