Varttuneemmat naiset ovat Suomen tukipilareita - ”Asiat pysyvät järjestyksessä ja sana pitää”

”Varttuneemmat naiset eivät pidä itsestään suurempaa meteliä. Jos mies korjaa kotona jotakin, hän kyllä muistaa kertoa siitä koko viikon ajan”, Viva-lehden päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Varttuneemmat naiset eivät pidä itsestään suurempaa meteliä. Jos mies korjaa kotona jotakin, hän kyllä muistaa kertoa siitä koko viikon ajan", Viva-lehden päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Lämmin huolenpito, viisas perimätieto ja vankka luottamus siihen, että tämän ihmisen kanssa asiat järjestyvät ja sana pitää. Näin yhteneväisesti kuvailisin tuntemiani varttuneempia naisia.

Milloin kyse on lastenhoidosta, milloin ihmissuhdeasioiden ratkomisesta, auttamisessa kodin askareissa, ruokavalmisteluissa tai esimerkiksi jonkin juttuidean pallottelusta – tukea on tarjolla työelämän puolelle asti. Eikä apu jää vain pintaliipaisuksi, vaan tuo usein syvällisemmän kokemuksen. Mielikuvan, että näin tämä asia on hoidettu vuosikymmeniä sitten ja näin se saadaan tehtyä sujuvasti nytkin.

Suurempaa meteliä he eivät itsestään pidä. Jos mies korjaa kotona jotain, hän kyllä muistaa kertoa siitä koko viikon ajan. Naiset puurtavat sisukkaasti päivästä toiseen touhukkaasti ja matalammalla profiililla. Tämän huomiointi ja kiitoksen sanominen ovat useammin paikallaan.

Varttuneemmat naiset tunsivat itsensä jopa unohdetuiksi ja arvottomiksi

Yli 70-vuotiaita naisia on Suomessa yli puoli miljoonaa. Monella on arvostettu rooli suvussaan ja lähipiirissään – ollaan lähes matriarkan asemassa – ainakin pilke silmäkulmassa.

Vaikka läheiset arvostavatkin näiden naisten elämänkokemusta, tietotaitoja ja hoivataakan jakoa, he itse voivat kokea, että yhteiskunnan tasolla panos jää huomaamatta ja tunnustamatta. Näin kertoo E2 Tutkimuksen julkaisema selvitys, jonka raportin on koonnut tutkimusprofessori Marja Holmila.

Maaliskuun Viva-lehti

Maaliskuun Viva-lehti on ilmestynyt.

Monet naiset kertoivat sen haastatteluissa, etteivät tule enää nähdyiksi ja kuulluiksi, vaikka ovat aiemmin toimineet merkittävässä työroolissa tai yhteiskunnallisessa asemassa. Useat tunsivat itsensä jopa unohdetuiksi ja arvottomiksi.

Kyvykkyyttä ja iän tuomaa kokemusta ei huomata, vaikka annettavaa olisi vielä eläkkeelläkin. Työelämän loppu voi jättää nihkeän tuntemuksen, jossa numerot ajavat henkilökohtaisen tietotaidon siirtämisen ohi.

Ikänaiset haluaisivat osallistua muun muassa asuinalueiden ja eri palvelujen digitalisaation suunnitteluun. Eikä ihme. Verkkopalveluiden käytettävyydessä on usein unohdettu se tavallinen ihminen kokonaan.

Yhtä monta kuin on naisia, on myös tarinaa. Ja onneksi me Vivassa saamme nostaa niitä esiin. Kiitos naiset, pidämme teidän puolianne.

Lue myös: Ennen Tommin 90-vuotias äiti ihmetteli ruutuun lävähtäviä ikkunoita, nykyään hän maksaa laskut mobiilina – näin ikäihminen oppii internetin salat

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X