Suositaan suomalaista ruokaa – Miksi tuottajahinta pysyy senteissä, vaikka ruoan tuotantokustannukset nousevat?

Ruoan tuottamiseen vaikuttavien öljyn, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat nousseet reippaasti, mutta matala tuottajahinta ajaa suomalaisia tiloja talousahdinkoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

Ruoan tuottamiseen vaikuttavien öljyn, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat nousseet reippaasti, mutta matala tuottajahinta ajaa suomalaisia tiloja talousahdinkoon.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Loppusyksy ja joulunaika ovat perinteistä suomalaisen kotiruoan kulta-aikaa. Peruna, eri juurekset, liha, kala, riistaruoat ja ruisleipä. Siinä on tuttu ja turvallinen kattaus, josta saa energiaa pimeään vuodenaikaan.

Kun sitten kaupassa tuli vastaan tarjous kahden kilon perunapussista eurolla, aloin heti miettiä, mitä perunan kasvattaneelle viljelijälle jää lopulta käteen. Eipä paljonkaan, tuottajan osuus on noin 0,19 euroa perunakilolta. Summa on ollut sama viime vuodet, vaikka tuottajien kustannukset ovat nousseet. Kauppaketjut luonnollisesti haluavat hintatason pysyvän jatkossakin ja tarjoavat pitkiä tilanteen lukitsevia sopimuksia.

Myös muiden tuotteiden osalta asian laita on sama tai vielä tiukempi. MTK:n laskelman mukaan jos 350 gramman luomuruisleipä maksaa kaupassa 1,79 e, niin tuottaja saa siihen käytetystä rukiista noin seitsemän senttiä eli vain neljä prosenttia leivän hinnasta.

Vielä suuremman jalostusarvon tuotteessa, jossa verottajakin näyttelee osaansa – eli oluessa – osuus on vielä pienempi. Mallasohran tuottajahinta on MTK:n mukaan noin 250 euroa tuhannelta kilolta. Puolen litran oluttölkkiin sitä kuluu noin 70 grammaa, jolloin yhden tölkin osalta ohrantuottaja saa 2,2 senttiä. Jos tölkki maksaa kaupassa 1,74 euroa, niin viljelijän osuudeksi jää 1,3 prosenttia hinnasta.

Tuotantokustannukset nousevat mutta ruoasta ei haluta maksaa lisää

Tämän vuoden viljasato jää kolmasosan 2000-luvun keskisadosta. Sianlihan hintataso on maailmanlaajuisesti laskussa. Naudanlihan tuottajahinta on EU-tasolla nousussa, mutta Suomessa laskussa. Ruoan tuottamiseen vaikuttavien öljyn, lannoitteiden ja rehujen hinnat ovat nousseet reippaasti.

Yhtälö on vaikea. Ei ihme, että monet tilat ovat talousvaikeuksissa. Osa laittaa pillit pussiin. Esimerkiksi Vapaa possu ja Olkipossu -tuotemerkeistä tunnettu Ollikkalan sikatila Vihdissä joutuu lopettamaan toimintansa. Maaseudun tulevaisuuden mukaan taustalla oli S-ryhmän päätös sanoa irti sopimus tilan suurimman lihanostajan ja jalostajan kanssa.

Tilamyymälöiden suosiminen on yksi keino tukea kotimaista tuotantoa. Toinen olisi valmius maksaa kaupassa hieman enemmän – kunhan varmasti tietäisi, että korotus myös päätyisi tuottajalle asti.

Lue myös: Entinen kampaaja Rami Hiltunen, 51, elää lähes omavaraisesti syrjäisessä mökissä Ranualla.

X