Symbolisia ja kirjaimellisia demoneita – Cyan Kicksin UMK-kappale sai kipinän oudosta näystä ja laulaja Susanna Alexandran vastoinkäymisistä

Uran alkuaikoina Susanna Alexandra kärsi niin pahasta esiintymiskammosta, ettei hän uskaltanut katsoa yleisöön, vaan lauloi silmät kiinni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uran alkuaikoina Susanna Alexandra kärsi niin pahasta esiintymiskammosta, ettei hän uskaltanut katsoa yleisöön, vaan lauloi silmät kiinni.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Mielo

”Täällä on tapahtunut kerran pahin painajainen”, Susanna Alexandra Saarinen tunnustaa.

Laulaja istuu mustalla nahkasohvalla Helsingin keskustassa, On the Rocks -baarin takahuoneessa. Satojen bändien nimikirjoitukset näyttävät seinällä kuin tapetilta.

Yksi niistä on Saarisen yhtyeen, Cyan Kicksin, joka kilpailee nyt Suomen euroviisupaikasta Uuden musiikin kilpailussa (UMK).

Yhtyeen muut jäsenet ovat kitaristi Niila Perkkiö, basisti Leevi Erkkilä ja rumpali Pietari Reijonen.

Bändi esiintyi tutussa baarissa alkuaikoinaan usein, mutta tuolloin keikoilla kävi lähinnä vain ystäviä ja perheenjäseniä.

”Pahin painajainen” tapahtui kuitenkin juuri silloin, kun muutakin yleisöä alkoi jo olla.

Koko keikka päättyi yllättäen – ”Iski täysi vapina päälle”

Kun Cyan Kicksillä on keikka käynnissä, Susanna Alexandra Saarisella on tapana käydä vetämässä henkeä takahuoneessa kesken setin.

Yksi näistä kerroista onkin jäänyt lähtemättömästi mieleen.

Kun oli aika lähteä takaisin lavalle, laulaja tajusi laskeneensa jännityksen sekaisissa tunnelmissa mikrofoninsa johonkin – vaan ei enää muistanut minne.

”Iski täysi vapina päälle. Ajattelin, että enhän mä voi mennä lavalle ilman mikrofonia”, Susanna Alexandra muistelee tapausta.

Hän alkoi pakokauhun vallassa repiä lavan takana olevaa johtokasaa ajatellen, että joku piuhoista veisi vielä mikrofonin luo. Näin ei käynyt, mutta kävi pahempi moka. Päävirtapiuha lähti irti, koko kaikki meni pimeäksi ja lavalla soitto päättyi siihen.

”Mun painajainen oli tapahtunut ja kaikki oli pilalla.”

Dancing with Demons -kappale sai alun kirjaimellisesti demonista

Kun Cyan Kicksin Dancing With Demons (Tanssin demonien kanssa) syntyi, kappale vakuutti ja Susanna Alexandra Saarinen halusi osallistua sillä Uuden musiikin kilpailuun.

Kappale syntyi usean kirjoittajan yhteistyönä. Kappaletta kirjoittivat Susanna Alexandra itse, bändin kitaristi Niila Perkkiö ja ruotsalaismuusikot Sara Ryan ja Amaranthe-yhtyeen laulaja Elize Ryd.

”Kun me kirjoitellaan biisejä, istutaan iltaa aina samalla. Ei se mene niin, että istuttaisiin kaikki läppärit sylissä ja sitten kirjoitetaan.”

Kun Dancing with Demons tuli valmiiksi, koko bändi oli yhtä mieltä siitä, että kappaleella haetaan Uuden musiikin kilpailuun. © Connor McBriarity

Laulajaa on aina kiehtonut yliluonnollisista asioista. Hän käy joka kuukausi samaanilla, ja on kiinnostunut energiahoidoista. Ennen UMK-kappaleen syntyä, ystäväporukalla olikin noussut puhteeksi paranormaalit kokemukset. Tuolloin Elize Ryd oli kertonut aaveesta, jonka oli nähnyt.

”Hän oli nähnyt edessään tumman hahmon, josta oli tullut huonoa energiaa. Hahmo leijui lattialla ja tuijotti. Lopulta se liikkui toiseen huoneeseen, jossa oli Elizen äiti. Hänkin näki hahmon ja alkoi kiljua”, Susanna Alexandra muistelee ystävänsä kertomaa.

Elize Rydin kokemus olikin saanut ystävykset pohtimaan demoneita.

Mitä jos kaikkien ihmisten päänsisäiset vertauskuvalliset demonit, jotka ovat jarruttavat ja tekevät pahaa, olisivatkin fyysisiä oikeita demoneita?

”Jos ne olisivatkin vain tuollaisia örkkejä, ne voisi kääntää puolelleen. Mieti, miten paljon voimaa ja kokonaisen armeijan niistä saisi”, laulaja pohtii.

Out of my mind!
Dancing with my demons like the Queens
in the dead of the night,

Out of my mind!
As one with all the creatures
I will dance ’till the day I die.”

Näin kuuluu UMK-kilpailukappaleen kertosäe.

Susanna Alexandra Saarinen syntyi muusikoksi – ura alkoi vasta lukioikäisenä

Susanna Alexandra nuorena © Susanna Alexandra

Kun Susanna Saariselta kysyttiin lapsena unelma-ammatista, hän vastasi aina haluavansa olla bändin laulaja.

Rakkauus musiikkiin ei oikeastaan koskaan alkanut, sillä se on yksinkertaisesti aina ollut läsnä. Isä soitti kitaraa ja äiti piti laulamisesta. Lapsuudenkodissa Porissa musisoitiin yhdessä.

”Meillä oli kotona karaokelaitteet. Äiti ja isä rakastivat karaokea ja minuakin rohkaistiin laulamaan.”

Nuo muistot hymyilyttävät yhä – lauluksi tuli erityisen usein valittua Stella-yhtyeen Piste-kappale.

”Kasvoin karaokemetelin keskellä.”

Perheen rohkaisusta ja selkeästä unelmasta huolimatta laulaja esiintyi ensimmäisen kerran yleisölle vasta lukioikäisenä.

Jännitys esti unelmat pitkäksi aikaa

Susanna Alexandra ei ollut nuorena mennyt musiikkiopistoon tai ollut bändissä. Laulutunneilla hän kävi nuorena tyttönä kaksi kertaa, mutta harrastus loppui nopeasti, koska outo opettaja poltti tupakkaa tunneilla.

Luottoystävien kanssa hän toisinaan musisoi. Lukioaikana ystävä ehdottikin oman duon perustamista ja esiintymistä.

”Vitsi, sä oot oikeasti hyvä. Tätä kannattaa alkaa tekemään”, oli tämä sanonut.

Vaikka ystävä kannusti, ennen ensimmäistä keikkaa vanha vihollinen astui esiin ja Susanna Alexandra uhkasi hylätä kauan kaipaamansa unelman.

”Meinasin olla menemättä, kun pelotti liikaa.”

Laulaja ei enää edes muista, miten ystävä sai hänet houkuteltua keikalle. Kova jännitys ei hellittänyt koko keikan aikana, vaan laulaja lauloi silmät kiinni mikrofonia puristaen yleisöä kertakaan katsomatta. Hän kuitenkin selvisi.

Esiintymiskammo salpaa hengen

Muutama vuosi duon perustamisen jälkeen Susanna Alexandra osallistua Idols-kilpailuun. Vuonna 2016 perustettiin Cyan Kicks. Laulaja päätyi bändinsä mukana Sunrise Avenuen jäähyväiskiertueelle Saksaan lämmittelyesiintyjäksi.

Yhtyeen keikoilla hän soittaa kitaraa, laulaa rockin tyyliin kuuluvalla räjähtävällä energialla, pukeutuu tiukkoihin nahkavaatteisiin ja tanssii ympäri lavaa. Esiintymiskammoa ei voisi ikinä arvata, mutta läsnä se on ollut aina.

Miltä esiintymiskammo tuntuu kehossa?

”En saa henkeä”, laulaja kuvailee.

Hän ei käytä termiä esiintymisjännitys vaan esiintymiskammo, ja siihen on syynsä. Oireet ovat olleet todella voimakkaita ja fyysisiä, kuin pelottaisi.

Ennen keikkoja hän sulkeutui eikä pystynyt syömään, nukkumaan tai edes puhumaan kenenkään kanssa. Vatsa meni myös keikkapäivinä sekaisin.

”Mulla oli vaan luurit päässä ja kuuntelin taustanauhaa. Suunnittelin päässäni keikkoja alusta loppuun, ettei tule sellaista hetkeä, etten tiedä mitä teen.”

Edes muut bändin jäsenet eivät silloin ymmärtäneet, miten paha esiintymiskammo oikeasti oli.

”Tuntuu, että olen jäänyt välillä vähän yksin jännityksen kanssa. Pojat ei ehkä tajua tai osaa käsitellä sitä.”

Esiintymiskammo katosi soittamalla – ”Tajusin, että täydellisyys ei ole kiinnostavaa”

Kun Susanna Alexandra muistelee näitä uransa vaiheita tammikuun puolessavälissä, vain muutama viikko ennen UMK:ta, ei hän vaikuta lainkaan jännittyneeltä.

Mustiin vaatteisiin vuorautunut laulaja on On the Rocks -baarissa kuin kotonaan nojautuen rennosti tuolin uumeniin. Uuden musiikin kilpailusta ja Cyan Kicksin kilpailukappaleesta hän on silmin nähden innoissaan.

Esiintymiskammosta näy jälkeäkään. Mihin se on kadonnut?

”Soittamalla se on muuttunut.”

Susanna Alexandra On the Rock -baarin takahuoneessa. © Seura

Entä mistä esiintymiskammo johtuu? Siitä laulaja ei ole varma, mutta vuosien varrella hänen on muutenkin ollut vaikeaa olla tyytyväinen itseensä.

”Mulla on aina ollut esimerkiksi laulamisen suhteen sellainen huijarisyndrooma. Olen kamppaillut huonon itsetunnon kanssa.”

Ennen hän ajatteli, että lavalle noustessa pitää suoriutua täydellisesti. Ahdistusta tuotti se, ettei mahtunutkaan itselleen asettamaansa muottiin. Kun esiintymiskokemus karttui, alkoi laulaja vähitellen tajuta, että mitä vapaampi hän on, sen kiinnostavampana yleisö häntä pitää.

”Miksi kukaan tulisi meidän keikalle etsimään virheitä ja arvostelemaan? Nehän ovat siellä nimenomaan kannustamassa ja kuuntelemassa meitä!”

Laulutaidot lytättiin somessa, ja mummi kuoli juuri ennen UMK finaalia 2022

Yksi uransa käänteentekevistä tapahtumista Susanna Alexandra pitää Cyan Kicksin ensimmäistä osallistumista Uuden musiikin kilpailuun vuonna 2022.

Kokemus oli erityisen raskas.

Ennen kilpailua laulajasta kuvattiin pitkän päivän jälkeen Tiktokkiin epäsuotuisa video, jossa häntä pyydettiin laulamaan kilpailukappale Hurricane mankasta soitettavan taustanauhan päälle.

Laulaja oli flunssassa ja väsynyt. Laulu meni huonosti, mutta pätkä julkaistiin silti. Ihmiset kommentoivat ilkeästi.

”Siellä haukuttiin mut ihan maanrakoon. Olin juuri bänditreeneissä ja rupesin itkemään.”

Mustia pilviä lisäsi myös Susanna Alexandran mummin kuolema, mikä tapahtui samana päivänä, kun Cyan Kicksillä oli UMK-finaali.

”Mummu oli odottanut finaalia tosi paljon ja sanonut, että ’soita mulle ja muistuta mua’, hän aikoi katsoa sen televisiosta.”

Mummi oli sairastanut koronaa. Puhelu mummin kuolemasta tuli juuri ennen finaalia.

”Mä olin niin paskana. Se oli tosi rankka päivä.”

Suomen UMK kiinnostaa maailmaa enemmän kuin koskaan

Cyan Kicksiä ei valittu vuonna 2022 Suomen edustajaksi, yhtye tuli kilpailussa toiseksi. The Rasmus suuntasi Euroviisuihin Italiaan.

UMK:n finaalipäivästä toivuttuaan Susanna Alexandra on alkanut uskoa pystyvänsä mihin vain. Vaikka hän on yhä bändin kovin jännittäjä, laulaja nauttii nyt keikoista. Erityisesti Dancing With Demons -kappale on mahtava esittää.

”Siinä biisissä on hullu energiabuusti. Kun vedän sitä, voin irrottautua kaikesta.”

Susanna Alexandran mukaan vuoden 2024 UMK-kilpailu on kaikin puolin erilainen ja Suomen karsinnoista ollaan ehkä kiinnostuneempia kuin koskaan. Vuonna 2023 euroviisuissa menestynyt Käärijä sai kansainvälisen musiikkiyhteisön kääntämään katseet Suomeen. 10. helmikuuta järjestettävään UMK-finaaliin onkin ostettu runsaasti lippuja myös ulkomailta.

UMK:n suosiokaan ei saa laulajaa tuntemaan nyt pelkoa tai esiintymiskammoa. Jännitys tuntuu positiiviselta, sillä suhde esiintymiseen on muuttunut.

Kun hän miettii nyt vuosien takaista virtapiuha-episodia, alkaa naurattaa. Keikka keskeytyi lopulta vain viideksi minuutiksi, eikä mitään pahaa tapahtunutkaan.

”Jos olisin itse katsomassa keikkaa ja esiintyjälle kävisi noin, ajattelisin sen olevan hauska juttu. Keikka jäisi hyvin mieleen.”

Nyt UMK:ssa Susanna Alexanra Saarinen ei kuitenkaan aio hukata mikrofonia vaan voittaa.

”Meidän bändillä on aina ollut sellainen asenne, kun me johonkin ryhdymme, me haluamme viedä se maaliin.”

Lue myös: Kuvareportaasi Liverpoolista! Näin Käärijä kieri huumassa, kun Cha cha cha valloitti Euroviisuissa

Joey Kavanagh Dublinista näyttää omat Käärijä-liikkeensä.
Joey Kavanagh Dublinista näyttää omat Käärijä-liikkeensä. © Tommi Tuomi

Päivitetty 29.1 klo 20.19 – Kuvatekstit korjattiin näkyviin

X