Digitaalinen varalaite tuo turvaa: ”Harkitse vara- tai kakkoslaitetta etenkin, jos tunnistaudut puhelimella pankkiin ja viranomaispalveluihin”

Kännykkä älyllä vai ilman vai sekä kännykkä että tabletti? Tabletti on kätevä moneen toimeen ja turvaa pankkipalvelut, vaikka puhelin menisi rikki.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Isokokoinen tabletti toimii televisionakin.

Kännykkä älyllä vai ilman vai sekä kännykkä että tabletti? Tabletti on kätevä moneen toimeen ja turvaa pankkipalvelut, vaikka puhelin menisi rikki.
Teksti:
Vesa Ylä-Jääski

Kotona on hyvä olla oman kännykän lisäksi digitaalinen varalaite, joka on joko kännykkä tai tabletti. Harkitse vakavasti kakkoslaitetta etenkin, jos esimerkiksi tunnistaudut puhelimella pankkiin ja viranomaispalveluihin. Retkeilyä ja veneilyä harrastavan kannattaa harkita veden- ja iskunkestävää puhelinta.

Puhelimen – älyllä tai ilman – kaveriksi kannattaa harkita tablettilaitetta, johon saa samat sovellukset kuin älypuhelimeen. Tabletti isoine näyttöineen on moneen toimeen käytännöllisempi kuin puhelin. Nauti videoista, osu kuvakkeisiin helpommin ja näppäile vaivattomammin.

Lue myös: Muuta tavallinen televisio viihdyttävän monipuoliseksi älytelevisioksi näillä lisälaitteilla – Nappaa vinkit!

Tabletti on kätevä videopuheluissa

Videopuhelussa lapsenlasta on mukavampi katsella isommasta näytöstä. Lisävarusteena saatavalla näppäimistöllä tabletti muuntuu jopa lähes kannettavan tietokoneen veroiseksi kirjoittamiseen, viestittelyyn ja verkossa asiointiin. Tablettien hinnat lähtevät noin 150 eurosta.

Kömpelöitäkin sormia vaivatta totteleva peruspuhelin ilman älyä maksaa 50–100 euroa. Kalleimmat älyluurit maksavat jopa 2 000 euroa, huokeimmat harkinnan arvoiset 150–250 euroa. Kalliimmassa on hienompi kamera, parempi näyttö, enemmän tallennustilaa ja suorituskykyä pelaamiseen.

Perusmallia kalliimmassa tabletissa on nettivalmius, jonka hyödyntämiseksi tarvitaan 10–20 e/kk maksava liittymä. Ilmankin selviää, jos kotona on laajakaistan keskuslaite, joka jakaa verkkoyhteyden älylaitteille, tableteille ja tietokoneille langattomasti niin sanotulla wifi-tekniikalla. Kodin ulkopuolella tabletilla pääsee nettiin jakamalla siihen puhelimen yhteyden (wifi hotspot). 

Selkeä peruspuhelin

© Verkkokauppa.com

Simpukkapuhelimessa on voimakas ääni, iso näyttö ja näppäimistö, hätäpainike ja hyvä lataustelakka. Valmiusaikaa luvataan melkein kuukausi ja puheaikaa 19 tuntia. Nokia 2660 flip maksaa 100 e.

Retkeilijälle kännykkä

© e-ville.com

Oukitel WP26:n luvataan kestävän kolhut ja veteen upotukset. Tarkoilla kameroilla kuvaat jopa pilkkopimeässä. 260–300 e maksavassa puhelimessa on kirkas retkeilylamppu ja tosi riittoisa akku.

Pitkäikäisempi kännykkä

© HMD Global

Näppäile tarkat valokuvat ja videot. Hyödynnä 5g-yhteydet ja tekoäly. Nokia G42 5G maksaa 250 e ja palvelee jopa vuosia tavallista pitempään. Näppärä huoltaa jopa itse huokeilla varaosilla.

Tavallista helpompi tabletti

© Amazon.de

Hyödynnä verkon palvelut missä vain 4g-yhteydellä. Viestittele lasten kanssa videopuheluilla. Selkeät valikot ja kätevä latausteline helpottavat käyttöä. Emporia Tablet 10.1 maksaa 220–350 e.

Ymmärtää suomea

© Gigantti.fi

Katsele videoita, tv-ohjelmia, elokuvia ja valokuvia. Hoida pankki­asiat ja tilaukset verkkokaupoista. Siri-avustin tottelee suomenkielisiä puhekomentoja. Apple iPad 10.2 (2021) maksaa 370 e.

Helppo älykännykkä

© Verkkokauppa.com

Soita lapsenlapselle videopuheluita, näppäile valokuvia ja maksa helposti kaupan kassalla. Emporia Smart.5:ssä on avunpyyntönappi. Hintaan 295 e sisältyy hyvä älysuojakuori ja latausteline.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 11/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X