Lisätienestiä vuokraamalla – Näin saat kodin tai mökin tuottamaan

Lisätienestiä voi ansaita vuokraamalla omaa mökkiä tai kotia – vaikka vain yhtä huonetta. Airbnb on helppo tapa vuokraukseen, mutta muitakin väyliä on.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oma asunto vuokralle vaikka lyhyeksi aikaa? Kyllä vain, sillä se on yllättävän helppoa, jos tietää muutamat niksit.

Lisätienestiä voi ansaita vuokraamalla omaa mökkiä tai kotia – vaikka vain yhtä huonetta. Airbnb on helppo tapa vuokraukseen, mutta muitakin väyliä on.
Teksti:
Tiina Torppa

Mietitkö, kannattaako laittaa oma asunto vuokralle? Kysyimme neuvoja asiantuntija lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajat ry:stä.

1. Kiinnostaisi laittaa oma asunto vuokralle. Voinko vuokrata kotiani kerran vuodessa?

Voit vuokrata vaikka yhdeksi viikonlopuksi. Vuokrasta tulee silti heti verotettavaa tuloa, mutta vuokrauksen menot saat vähentää verotuksessa.

Lyhytaikaista vuokrausta leimaa sesonkiluonteisuus eli samaa paikkaa voi vuokrata eri lailla pitkin vuotta. Esimerkiksi Lapissa mökin saa hiihtolomaviikolla vuokratuksi koko viikoksi, kesällä ehkä jopa kuukaudeksi.

Etelä-Suomessa lyhytaikaisen vuokrauksen kysyntä pyörähtää hieman toisin päin: muutaman päivän vuokraukselle voi olla kesäisin enemmän tarvetta ja talvella asunnon voi saada vuokratuksi useaksi kuukaudeksi.

2. Onnistuuko vuokraus pikkukaupungissa?

Monilla paikkakunnilla on suosittuja tapahtumia, jolloin kaikki majoituskapasiteetti on käytössä. Kun hotellit ovat täynnä ja hinnat pilvissä, vieraille kelpaavat lähikunnistakin siistit kodit ja mökit.

Syys- tai hiihtolomaviikoillakin voi olla kysyntää. Jotkut hakevat etätyöhön paikkaa tai tarvitsevat työnsä takia majoituksen määräajaksi.

3. Kannattaisiko peritty kotitalo vuokrata?

Kiinteistölle ja esimerkiksi saunalle on usein vain hyväksi, että niitä käytetään. Vuokraus tuo lisätuloa, kun näkee hieman vaivaa. Toki vaivannäön voi ulkoistaa vuokravälittäjälle, remontti- ja siivousyrityksille sekä muille palvelutarjoajille.

Ulkoistus toki vähentää vuokratuottoa. Etuna on, että ongelmatilanteissa vuokraajayritys kantaa osan vastuusta. Airbnb sisältää jopa miljoonaan euroon asti nousevan takuun mahdollisista vahingoista. Silti omistajan kannattaa pitää vuokrakohteestaan omakin kotivakuutus.

Vaikka vuokrauksen ongelmat nousevat esille somessa ja lehdissä, ne ovat todella harvinaisia. Suomessa on yli miljoona vuokra-asuntoa eikä määrä edes sisällä kaikkea, kuten lyhytaikaisesti vuokrattavia koteja tai loma-asuntoja.

4. Mistä voi selvittää vuokratason?

Yksinkertaisinta on katsoa Oikotieltä, Etuovesta, Bookingista tai Airbnb-sivustolta vastaavien loma-asuntojen tai asuntojen hintoja. Tosin pelkät neliömetrit ja sijainti eivät kerro kaikkea, pitää verrata varustelutasoakin.

Vapaa-ajan asuntojen vuokrista ei löydy kattavaa tilastotietoa. Kun sen sijaan tarjoaa vuokralle yksiötä Helsingin tai muun ison kaupungin keskustasta, vertailukohtia löytyy.

Vertailua vaikeuttaa, kun tarjolla on eritasoisia tiloja. Jotkut pyrkivät varustamaan vuokrapaikkansa luksustasoisiksi. Pitää kuitenkin muistaa, ettei luksustason kysyntää ole kovin paljon.

5. Saako kalustetusta enemmän vuokraa?

Kun paikka on sisustettu vuokralaisia ajatellen, vuokraa saa enemmän. Esimerkiksi vuodesohva olohuoneessa tuo lisämakuupaikkoja.

Omassa käytössä olevasta kodista tai mökistä tuskin saa yhtä paljon vuokraa kuin varta vasten vuokralla olevasta majapaikasta. Onhan omassa käytössä oleva tila samalla omien tavaroiden varasto, mikä laskee vuokratasoa.

Toisaalta kodinkoneet, kuten hyvä kahvinkeitin ja vaikkapa laadukkaat patjat ja vuodevaatteet lisäävät vetovoimaa. On plussaa, jos asuntoon tai mökkiin kuuluu polkupyöriä, vene tai suppilaudat. Myös lapsen syöttötuoli tai pelastusliivit voivat houkutella perheitä.

6. Miten paljon vaivaa pitää nähdä, jotta oma asunto menee vuokralle?

Kun vuokraa omaa kotia tai vapaa-ajanpaikkaa, kannattaa raivata liiat roinat ja kaikki henkilökohtainen pois silmistä.

Informaatio niin asunnosta kuin alueestakin palveluineen on tärkeää. Kun kerran tekee huolella kattavat tiedot sisältävän talokansion, sitä päivittää helposti. Lyhytaikaisia vuokralaisia kiinnostavat alueen palvelut, luontokohteet ja esimerkiksi kivat kävelyreitit. Airbnb-asunnoissa majoittuneet osaavat kaivatakin talokansiota.

Jos vuokraa ulkomaalaisille matkailijoille, ainakin kerrostalossa kannattaa ohjeistaa asumisen perusasioita. Harva tietää, että Suomessa jätteet viedään roska- ja kierrätyslaatikoihin. Monissa maissa jätteet vain jätetään pussissa asunnon ulkopuolelle. Talokansio auttaa välttämään monia ongelmia. Kansioon kannattaa laittaa, milloin asunnossa pitää vallita hiljaisuus tai mitä ei saa laittaa viemäriin.

7. Miten huomioida naapurit ja taloyhtiö?

Jos laittaa pitkäksi aikaa huoneiston Airbnb-vuokralle, siitä voi aiheutua ongelmia etenkin, jos vuokralaisista koituu häiriötä. Jotkin taloyhtiöt pyrkivät suitsimaan ammattimaista vuokrausta. Mutta lyhytaikainen vuokraus ei yleensä vaikuta muihin. Joskus on silti hyvä informoida naapuria, että kotona tai mökillä liikkuu uusia kasvoja.

Lue myös: Haaveissa lomakoti etelästä? Näin vuokraat asunnon ulkomailta

8. Miten valita luotettava vuokralainen?

On asiallista kysyä vuokralaiselta, keitä majapaikkaan on tulossa ja mihin tarkoitukseen hän vuokraa sitä. Airbnb-arvosteluista vuokranantaja saa aika paljon tietoa ja näkee tulevan vuokralaisensa profiilin.

9. Mitä vaaditaan kodin vuokraajalta?

On hyvä asettua vuokralaisen asemaan ja katsoa omia nurkkia hieman ulkopuolisin silmin. Onko kaikki turvallista, sujuvaa ja selvää?

Jos vuokraajallesi tulee kysyttävää, on tärkeää olla tavoitettavissa helposti ja äkkiä jossain kanavassa.

10. Onko Airbnb:lle vaihtoehtoa?

Kun haluaa antaa vuokralle asunnon pidempiaikaisesti, Oikotie, Etuovi tai oman alueen Facebook-ryhmä voi toimia. Toinen tapa saada vuokralainen on etsiä sopiva vuokraajaryhmä: ehkä isohkon rakennushankkeen työntekijät? Suosituilla lomakaupungeilla on lisäksi Facebook-ryhmänsä tähän.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 9/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X