Tavalliset suomalaiset kertovat, mistä he ovat joutuneet nipistämään ruoan korkean hinnan vuoksi – ”Jos olisi lapset kotona, varmasti tinkisin”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruoka kallistui kahdessa vuodessa reippaasti.

Teksti:
Katriina Lundelin
Kuvat:
Tommi Tuomi

Seuran jo klassikoksi muodostuneen ruokakorivertailun tulos oli yllättävä: joistain ruokakaupoista ruokakassin saa jo kohtuuhintaan, vaikka ruoan hinta vaihtelee liikkeiden välillä melko tuntuvasti.

Samalla kun vertailimme hintoja, kysyimme kuluttajilta gallupissa, onko ruoan hinnan tuntuva nousu vaikuttanut heidän arkeensa.

Ruoan hinta nousi vuosina 2022 ja 2023 yhteensä noin ­viidenneksen. Tälle vuodelle Pellervo taloustutkimus ennustaa jo hienoista laskua. Kyse on kuitenkin minimaalisesta pudotuksesta korkealle nousseissa hinnoissa.

”Ruoan hinta ei ole laskemassa samalle tasolle, jolta se lähti nousukiitoon”, sanoi Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg Seuran jutussa.

Lue myös: Ruoan hinta: Mistä löytyy halvin ruokakori? Kuluttaja joutuu tottumaan tasokorotukseen, sillä hinnat jäävät pysyvästi korkealle

ruoan hinta
Asiantuntija-arvioiden mukaan ruoan hinta jää pysyvästi koholle. © Tommi Tuomi

Gallup kertoo, miten ruoan hinta vaikuttaa kansalaisten elämään

Kysyimme kaupunkilaisilta Helsingin Malmilla, miten ruoan inflaatio on vaikuttanut heidän elämäänsä. Tiedustelimme jokaiselta kahta asiaa: Oletko joutunut tinkimään jostakin ruoan hinnan nousun vuoksi? Oletko vähentänyt ruokahävikkiä?

Heikki Kallio

Heikki Kallio, 75

1. ”Olen joutunut tinkimään vähän. Herkuttelusta olen vähentänyt. Esimerkiksi lohi on niin kallista, ettei minulla ole mahdollisuutta ostaa sitä.”

2. ”Minulla on ruokahävikki nolla. Työskentelin Tallinnassa ravintola-alalla. Se tekee ruoan suhteen tarkaksi.”

Asta Saari

Asta Saari, 68

1. ”Enää ei tarvitse tinkiä mistään, kun kaksin ollaan. Jos olisi lapset kotona, varmasti tinkisin.”

2. ”Olen aina pyrkinyt vähentämään hävikkiä. Hyvin se onnistuu, syön mielelläni paistinperunoita.”

Kaisa Peura

Kaisa Peura, 68

1. ”En ole joutunut tinkimään, mutta hinnat ovat nousseet hirveästi. Varsinkin kotimainen kala on huippuhinnassa. Perusruokatavarat ovat tähtitieteellisissä hinnoissa, mutta joka päivä on syötävä jotain.”

2. ”Meillä ei oikein tule hävikkiä. Olemme sillä tavoin taloudellisia. Kaupat ovat lähellä, joten emme hilloa ruokaa kaapeissa.”

Lue myös: Näin neljän lapsen köyhä yksinhuoltaja saa 1800 euron palkan riittämään: ”En käy kaupassa – tilaan ruoat netistä kotiin”

Isto Vilhola

Isto Vilhola, 60:

1. ”Olen joutunut valikoimaan mutta en tinkimään. Teen kaiken ruoan itse, eikä ainesten hinta ole noussut ihan niin paljon. En voi ostaa mitä tahansa, mutta toisaalta en tarvitse mitä tahansa.”

2. ”Olen ihminen, joka nuolee lautasen. Se kertoo aika paljon siitä, syntyykö minulta hävikkiä.”

Heikki Hedman

Heikki Hedman, 68:

1. ”En ole joutunut tinkimään mistään, mutta seuraan ruoan hintaa. Ostan korvaavia halvempia tuotteita, jos niitä on. Kyllä hinnan nousun huomaa, jos vertaa vaikka Espanjaan.”

2. ”Ostamme ruokaa sen verran, ettei meillä juuri jää ruokahävikkiä. Olen vaatimattomista oloista enkä ole koskaan jättänyt ruokaa syömättä.”

Linda Järvenpää

Linda Järvenpää, 29:

1. ”Ruoan hinnan nousun huomaa välillä kaupassa. Jotkut tuotteet ovat kallistuneet, mutta en ole joutunut tinkimään hirveästi.”

2. ”Yritän aina välttää hävikkiä parhaani mukaan.”

Lue myös: Raili hakee leipäjonosta ruokaa työttömän tyttärensä perheelle: ”Ensin ajattelin, etten kehtaa”

X