Tällainen kohtelu odotti Huuhkajat-faneja Bosniassa: Juomat pois ja poliisivartioon – katso kuvat

Suomalaiset jäivät jalkapallon EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinassa vaille mahdollisuuksia niin kentällä kuin katsomossa. Bosnian joukkue ja kannattajat näyttivät Zenicassa parasta osaamistaan, ja suomalaisten suurimmat ilonhetket koettiinkin vasta pelin päättymisen jälkeen. Katso kuvat paikan päältä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Metallihäkki sekä sadat järeästi aseistetut poliisivat varmistivat, että suomalaiset ja bosnialaiset eivät pääse tekemisiin toistensa kanssa.

Suomalaiset jäivät jalkapallon EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinassa vaille mahdollisuuksia niin kentällä kuin katsomossa. Bosnian joukkue ja kannattajat näyttivät Zenicassa parasta osaamistaan, ja suomalaisten suurimmat ilonhetket koettiinkin vasta pelin päättymisen jälkeen. Katso kuvat paikan päältä.
(Päivitetty: )
Teksti: Pekka Mäntylä

Aurinko helli suomalaisia lauantaina 12. lokakuuta Bosnian kauniissa pääkaupungissa Sarajevossa ennen tärkeää vierasottelua. Keskustan terassit täyttyivät sinivalkoisesta väristä ja optimistisesta odotuksesta, kun viimeisetkin noin tuhannesta Huuhkajat-kannattajasta olivat valuneet kaupunkiin.

Suurinta osaa suomalaisista ei päästetty näkemään Zenicassa bussien ulkopuolella muuta kuin stadionin nurkat. Bosnialaiset eivät olleet lähettäneet pääsylippuja etukäteen Suomeen, joten Palloliitossa työskentelevä entinen maajoukkuepuolustaja Ville Nylund joutui jakohommiin ennen peliä.

Suurinta osaa suomalaisista ei päästetty näkemään Zenicassa bussien ulkopuolella muuta kuin stadionin nurkat. Bosnialaiset eivät olleet lähettäneet pääsylippuja etukäteen Suomeen, joten Palloliitossa työskentelevä entinen maajoukkuepuolustaja Ville Nylund joutui jakohommiin ennen peliä. Pekka Mäntylä

Bosnialaiset ottavat turvallisuuden jalkapallon ympärillä vakavasti. Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys oli organisoinut Sarajevosta pelipaikkakunnalle Zenicaan seitsemän bussin yhteiskuljetuksen, mikä herätti myös paikallisen poliisin mielenkiinnon.

”Viranomaisten kanssa tehdään pelipaikkakunnilla aina yhteistyötä, mutta ei tällaista säätämisen määrää ole koettu ikinä missään”, huokaili busseja järjestelemässä ollut Tommi Nätkinniemi. 

Poliisisaattue turvasi suomalaisten bussimatkantekoa mennen tullen.

Poliisisaattue turvasi suomalaisten Huuhkajat-fanien bussimatkantekoa mennen tullen.
© Pekka Mäntylä

Monenlaisten käänteiden jälkeen lähtöaika saatiin soviteltua iltapäivälle, minkä jälkeen kannattajien kohtelu oli valtiomiestasoa: bussiletka kulki mennen tullen jämäkässä poliisisaattueessa. Tosin tällä kertaa ”valtiomiehillä” ja -naisilla olisi ollut haluja ottaa 70 kilometrin matkalle kyytiin paikallisia juomia – ne kuitenkin ratsattiin ja takavarikoitiin jämerästi pois kyydistä.

Huuhkaja-fanien pettymys – tarjolla ainoastaan limsaa ja hävitty peli

Suomalaisille oli katsomossa tarjolla vain limsaa – joka sekin loppui kesken.

Suomalaisille oli katsomossa tarjolla vain limsaa – joka sekin loppui kesken. © Pekka Mäntylä

Perillä terästehtaan saastuttamassa Zenicassa bussimatkalaiset ohjattiin suoraan busseista stadionille, jossa kannattajapäädyn ainoassa myyntipisteessä oli tarjolla vain ja ainoastaan Pepsiä pahvimukeista, hinta kaksi markkaa eli yhden euron.

Stadionilla bosnialaisten ja suomalaisten välissä oli kolhojen metallikehikoiden lisäksi kymmenittäin tukevasti aseistettuja poliiseja.

Metallihäkki sekä sadat järeästi aseistetut poliisivat varmistivat, että suomalaiset ja bosnialaiset eivät pääse tekemisiin toistensa kanssa.

Stadionilla nähtiin kymmenittäin tukevasti aseistettuja poliiseja. © Pekka Mäntylä

Suomalaiset pitivät aluksi kiitettävästi meteliä, mutta niin ikään sinivalkoisiin pukeutuvat bosnialaiset näyttivät, että kannatuskulttuuria löytyy näissä karsinnoissa muualtakin kuin Tampereen Ratinasta. Koko stadion eli upeasti mukana, ja suomalaisten keskuuteen valui hiljalleen pienimuotoinen tyrmäys siitä, kuinka totaalisen alakynteen Huuhkajat painui loisteliaasti pelanneen Bosnian käsittelyssä.

Myös Teemu Pukin kesäkuiset taidonnäytteet Bosniaa vastaan muistettiin. Stadion puhkesi villiin vihellykseen aina kun Suomen ykköstähti koski palloon – sitä tosin tapahtui valitettavan harvoin.

Loppuluvuiksi kirjattiin paljon puhuvasti 4–1. Suomalaisten yksittäisiksi valopilkuksi jäivät raastavan pitkästä loukkaantumisesta toipuneen Joel Pohjanpalon maali sekä Lukas Hradeckyn muutamat huippupelastukset, jotka säästivät Huuhkajat vielä tylymmiltä lukemilta.

Huuhkajat kävi pelin jälkeen lyhyesti kiittämässä kannattajia. Pidempiin yhteisiin voitontansseihin ei tällä kertaa ollut aihetta.

Huuhkajat kävi pelin jälkeen lyhyesti kiittämässä kannattajia. Pidempiin yhteisiin voitontansseihin ei tällä kertaa ollut aihetta. Pekka Mäntylä

Suomen suurin uhka, Armenia, jäi Liechtensteinissa tasapeliin

Tyrmäyksestä huolimatta tunnelmat suomalaisten katsomossa eivät huokuneet epätoivoa, koska tappiota kovalle Bosnialle osattiin hienosti sujuneista karsinnoista huolimatta odottaa.

Tuloksellisesti illan paras hetki koittikin vasta kolme tuntia myöhemmin, kun Bosnian viime kuussa voittanut Armenia kyykähti vain tasapeliin lilliputti-Liechtensteinin vieraana.

Näin Huuhkajat lähtee kuukausia sitten loppuunmyytyyn Armenia-otteluun tiistaina 15.10. Turussa kaksi pistettä sekä Armeniaa että Bosniaa edellä.

Unelma kaikkien aikojen ensimmäisestä arvokisapaikasta elää ja hengittää yhä vahvana.

X