Tanssii tähtien kanssa kerää hurjia katsojalukuja – miksi nämä vanhat ohjelmaformaatit hurmaavat yhä suomalaisia?

Tanssii tähtien kanssa -kilpailu oli viime viikolla Suomen katsotuin tv-lähetys. Vuonna 2006 alkanut viihdeohjelma kerää jostain syystä edelleen miljoonayleisön ruudun ääreen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja tanssija Matti Puro ovat mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelman 12. tuotantokaudella.

Tanssii tähtien kanssa -kilpailu oli viime viikolla Suomen katsotuin tv-lähetys. Vuonna 2006 alkanut viihdeohjelma kerää jostain syystä edelleen miljoonayleisön ruudun ääreen.
Teksti:
Elina Kirssi

Tänä syksynä uusia televisio-ohjelmia on ollut tarjolla poikkeuksellisen paljon: yli 60 tv-sarjaa alkaa tai jatkuu lähikuukausina. Alkusyksyn perusteella viihdeohjelmista parhaiten näyttää menestyvän MTV3:n Tanssii tähtien kanssa. Se on jo nyt vuoden katsotuin viihdeohjelma.

Tanssii tähtien kanssa eli TTK oli toista viikkoa putkeen Suomen katsotuin ohjelma. Katsojalukuja mittaavan Finnpanelin mukaan Tanssii tähtien kanssa tavoitti viime sunnuntaina peräti 1,451 miljoonaa suomalaista. Jaksoja katsoi laskennallisesti keskimäärin 962 000 ihmistä.

Keskikatsojamäärään lasketaan kaikki koko ohjelman katsoneet, tavoittavuuteen puolestaan lukeutuvat kaikki ohjelmaa yli kolme minuuttia seuranneet.

Jos katsojamäärissä huomioidaan myös erilaiset päätelaitteiden käyttäjät eli muut kuin perinteisen television katsojat, TTK-ohjelmaa seurasi keskimäärin miljoona suomalaista. Tanssiohjelma nähtiin ensimmäisen kerran ruudussa jo vuonna 2006, ja parhaillaan menossa on peräti 12. tuotantokausi.

Tuorein kausi pyörähti käyntiin 22. syyskuuta, jolloin ohjelma tavoitti 1,1 miljoonaa katsojaa ja sen keskikatsojamäärä esityspäivänä oli 730 000.

Vähiten katsojia TTK:lla oli viikolla 40, kun Dohan yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivä vei televisioyleisön huomion. Tuolloinkin tanssiparkettipyörähdyksiä seurasi silti keskimäärin 602 000 katsojaa ja se tavoitti 1,1 miljoonaa suomalaista.

Katsojaluvut ovat vain kasvaneet tanssikisan edetessä.

Kausi alkaa aina nollasta

TTK-ohjelmaa juontavat Tuija Pehkonen, Mikko Leppilampi ja Vappu Pimiä. © MTV PRESSI

MTV:n kotimaisten ohjelmien vastaava tuottaja Kati Launiainen muistuttaa, että Tanssii tähtien kanssa on yksi Suomen kalleimpia tv-formaatteja. Lavasteet ja tuotannon laatu ovat Launiaisen mukaan eri tasolla moneen muuhun tv-ohjelmaan verrattuna, lisäksi ohjelmaa tekee sadan hengen työryhmä.

”Ohjelman vetovoima perustuu siihen, että jokainen kilpailija on niin täysillä mukana. Kilpailijat harjoittelevat viikoittain jopa kaksi kertaa päivässä. Ohjelma myös luo ympärilleen paljon positiivista energiaa: ruudun taakse välittyy, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja pyrkivät hienoon lopputulokseen”, hän arvelee menestyksen syitä.

Ohjelma on ollut vuodesta toiseen katsojamenestys, mutta miljoonayleisö ei ole itsestäänselvyys. Launiainen muistuttaa, että jokainen tuotantokausi aloitetaan nollasta.

Menestys luo myös paineita tehdä jokaisesta kaudesta entistäkin parempi.

”Korkeiden katsojalukujen saavuttaminen oli helpompaa muutama vuosi sitten. Tänä päivänä katselu rikkoutuu eri alustojen myötä ja kuluttajilla on mahdollisuus katsoa ohjelmia muualtakin kuin televisiosta. Yleisesti tv:n katselu on vähenemässä, joten joudumme olemaan entistä tarkempia tuotantojen onnistumisista. Tanssii tähtien kanssa on onneksi onnistunut pitämään ihmiset television ääressä.”

Voiko Tanssii tähtien kanssa -ohjelman jo julistaa kanavasodan voittajaksi?

”Tanssii tähtien kanssa on syksyn suurin viihdeohjelma ja teemme tätä lähetys lähetykseltä. Olemme iloisia, että ihmiset viihtyvät tanssin äärellä ja teemme kaikkemme, että he siellä myös pysyvät. Voitto ei ole koskaan itsestäänselvyys, vaan jokaisen on tehtävä parhaansa menestymisen eteen.”

Vain elämää, Maajussille morsian… tutut menestyjät jyräävät?

Vain elämää

Elastinen, Erin, Samu Huber, Antti Tuisku, Lauri Tähkä, Vesala, Maija Vilkkumaa sekä VilleGalle ovat tähtisolistit Vain elämää -sarjan kymmenennellä tuotantokaudella. © Petri Aho / Nelonen

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman lisäksi voittajien joukkoon mahtuu toinen kestomenestyjä Maajussille morsian, joka alkoi MTV3:lla Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tapaan vuonna 2006. Maajussit etsivät tosirakkautta jo 12. kertaa.

Ohjelma oli viime viikon toiseksi katsotuin viihdeohjelma koko Suomessa: sitä katsoi keskimäärin 622 000 katsojaa ja se tavoitti 827 000. Luvut ovat toki kaukana ensimmäisen kauden miljoonaluvuista, mutta Maajussille morsian tuntuu löytäneen vakioyleisönsä.

Myös Nelosen Vain elämää kiinnostaa edelleen katsojia. Vain elämää -juhlakauden katsotuinta jaksoa seurasi lähetyspäivänä keskimäärin 654 000 suomalaista ja se tavoitti 1,1 miljoonaa suomalaista. Viime viikolla Samu Haberin päivä keräsi tv-ruudun ääreen 624 000 katsojaa ja tavoitti 967 000.

Lue myös:  Laulaja Antti Tuisku sai treenikaverin maastohiihtäjä Krista Pärmäkoskesta

Vankka fanikunta suosion takana

MTV:n kotimaisten ohjelmien vastaava tuottaja Kati Launiaisella on vastaus siihen, miksi vanhat suosikkiohjelmat kiinnostavat katsojia edelleen.

”Tutut ohjelmat ilmiöityvät helpommin, ja niillä on jo vankka fanikunta. En usko siihen, että vain vanhat ohjelmat kantaisivat, vaan myös uusia ilmiöitä syntyy joka vuosi ja niitä myös pyrimme jatkuvasti synnyttämään.”

Pelkkä tuttuus ei riitä keräämään katsojia ruudun ääreen. Uudelleen alkaneista vanhoista suosikkiohjelmista MTV3:n Huuma ei näytä enää löytävän takavuosien kaltaista jättiyleisöä. Myös Nelosen Haluatko miljonääriksi? -ohjelman uusimman kauden jaksojen katsojaluvut ovat selvästi totuttua alhaisemmat.

Tanssii tähtien kanssa -kilpailijat 2019 – äänestä omaa suosikkipariasi! Kuka heistä tanssii tiensä suomalaisten sydämiin?

X