Tavallinen tietokonekin voi olla sotatarvike – Tulli syynää nyt Venäjän rajan ylittävää tavaraliikennettä harvinaisen tiheällä seulalla

Elektroniikka, taide ja huvijahtibulvaanit ovat nyt Tullin suurennuslasin alla Venäjä-pakotteiden vuoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulli takavarikoi Venäjälle palautettavia taide-esineitä huhtikuun alussa Vaalimaalla.

Elektroniikka, taide ja huvijahtibulvaanit ovat nyt Tullin suurennuslasin alla Venäjä-pakotteiden vuoksi.
Teksti:
Katriina Lundelin

Tullilla on käynnissä parikymmentä esiselvitystä, joissa on havaittu muun muassa elektroniikkaa, joka soveltuu käytettäväksi sodankäynnissä ja teollisuudessa. Tulli syynää nyt Venäjän rajan yli kulkevaa tavaraa poikkeuksellisella tarkkuudella EU:n asettamien pakotteiden vuoksi.

”Pakotteiden alaisia elektronisia komponentteja on esimerkiksi tietokoneissa ja hiukan monimutkaisemmissa laitteissa”, kertoo Tullin rikostutkinnan päällikkö Hannu Sinkkonen.

Kahdesta niin sanotusta kaksikäyttötuotteesta on aloitettu esitutkinta, joissa epäillään säännöstelyrikoksia. Esiselvitysvaiheessa taas Tulli konsultoi ulkoministeriötä, joka lausuu, onko tuote pakotelistalla.

Pakotteiden valvonnasta tekee vaivalloista se, ettei monista tuotteista ei voi suoraan sanoa, liittyykö se sotateknologiaan tai esimerkiksi energiateollisuuteen, koska kyse on monikäyttöisestä teknologiasta.

Tutkittavaksi on päätynyt esimerkiksi tuiki tavallisia diesel-moottoreita ja lasersensoreita, siis siviilien käyttämiä kulutustavaroita, joiden osia voi käyttää myös sotilastarkoituksiin.

Osa tarkastuksista on vaativia ja pitkäkestoisia. Tarkastukseen on osunut kokonaisia rekka-autollisia, joissa kaikki tavarat ovat saattaneet olla pakotteiden alaisia. Suurimmillaan samassa ajoneuvossa on voinut olla 200 eri kohdetta, joista jokainen on pitänyt erikseen valokuvata ja tarkastaa.

”Puhutaan tuhansista ja kymmenistä tuhansista valokuvista, joita olemme ottaneet valvonnan aikana, jotta ulkoministeriö pystyisi tekemään päätöksen siitä, onko tuote pakotteiden alainen”, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Huvivenebulvaanit suurennuslasin alla

Tulli pani maaliskuussa luovutuskieltoon 21 huvijahtia, joiden omistuksia se nyt selvittää. Selvityksen kohteena on kymmeniä eri henkilöitä, joista osa voi Tullin mukaan olla niin sanottuja bulvaaneja eli valeomistajia.

“Viime viikkoina on tapahtunut omistajanvaihdoksia, mutta vielä ei voi sanoa, onko kyse pakotteiden kierrosta”, sanoo Sami Rakshit.

Mikäli veneiden omistajista löytyy pakotteiden alaisia henkilöitä, se ei tarkoita, että kaikki 21 venettä olisivat pakotteiden piirissä. Selvitystyö on kesken, ja Rakshit on vaitonainen sen aikatauluista.

”Meidän etumme on, että nyt on ollut yöpakkasia. Suurempi paine on siinä vaiheessa, kun meri on sula ja veneitä halutaan ottaa vesille. Nyt ei vielä kukaan purjehdi täältä pois.”

Aiemmin uutisoitujen huvijahtien lisäksi Tullilla on hallussaan luksusveneitä myös tullivarastossa. Varastot toimivat väliparkkina rajan ylittävässä viennissä ja tuonnissa. Tuotteen voi jättää tullivarastoon odottamaan käyttöönottoa tai jatkokuljetusta määräajaksi ilman, että siitä tarvitsee maksaa veroja rajanylityshetkellä.

”Meitä kiinnostaa nyt paljon, löytyykö tullivarastosta veneitä, jotka kuuluvat pakotteiden piiriin.”

Tavaraa syynätään poikkeuksellisen tarkkaan

Tuonti ja vienti Venäjän rajan yli on vähentynyt Tullin mukaan noin 70 prosenttia sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sen ansiosta Tulli pystyy tekemään tarkastuksia nyt hyvin tiheällä seulalla.

“Emme ole saaneet lisäresursseja, mutta olemme painottaneet Venäjän tavaraliikenteen valvontaa”, sanoo Sami Rakshit.

Käytännössä jokainen sellainen kuljetus tarkastetaan, joka voi sisältää pakotteiden alaisia tuotteita. Analyysi tapahtuu valtavista tietomassoista, joita Tulli saa tulli-ilmoituksista. Ensimmäinen ilmoitus Tullille saapuu jo ennen kuin tavara lastataan matkalle.

”Ilmoitusten avulla tunnistamme kaupan osapuolia ja tuotteita. Tullipisteessä toimivat työntekijät tunnistavat vankalla kokemuksella jo lähetyksen ulkomuodosta, mitä erityyppisistä lähetyksistä voi paljastua.”

Edes museoiden taide-esineet eivät pääse rajan yli

Tullin haaviin jäi Vaalimaan rajanylityspaikalla 1. – 2.4. venäläisten museoiden taide-esineitä, joita EU:n neuvosto on listannut myös pakotteiden piiriin.

Mistään oligarkkien taidesijoituksista ei tässä tapauksessa ollut kyse, vaan pikemminkin Venäjän kansallisista mittaamattoman arvokkaista taideaarteista, joita oli ollut lainassa Japanissa ja kahdessa eri kaupungissa Italiassa. Taide-esineiden vakuutusarvo on noin 42 miljoonaa euroa.

Näitä tauluja, vaaseja ja patsaita ei juuri nyt saa kuljettaa Venäjälle, joten Tulli otti ne talteen todisteina epäillystä törkeästä säännöstelyrikoksesta. Tapauksessa on kuultu kuljetukseen osallisia henkilöitä.

”Taulut palautetaan aikanaan Venäjälle, kun pakotteet ja tutkinta sen sallivat. Niiden omistussuhde ei ole muuttunut”, Rakshit kertoo.

Lue myös: Näin Vaalimaan tulli valvoo itärajaa – täytetty susi ja meteoriitti erikoisimpia takavarikoituja esineitä

 

X