Tiesitkö, että 4H-yrityksen voi perustaa alaikäisenäkin? Näin teki Jimi jo 13-vuotiaana

Jimi Pietarinen perusti oman yrityksensä JP-kotiapu Pornaisen jo 13-vuotiaana. Yritteliäs nuori myy tekemiään linnunpönttöjä, siivousta ja pihatöitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jimi Pietarinen odotti, että täytti 13 vuotta. Vasta silloin hän pystyi perustamaan nuorille suunnatun 4H-yrityksen.

Jimi Pietarinen perusti oman yrityksensä JP-kotiapu Pornaisen jo 13-vuotiaana. Yritteliäs nuori myy tekemiään linnunpönttöjä, siivousta ja pihatöitä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Viime kesänä pornaislainen Jimi Pietarinen oli vasta 12-vuotias peruskoululainen nuori, mutta suunnitelmat olivat selvät. Hän toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa, ja perustaa yrityksen heti täyttäessään syyskuussa 13 vuotta.

Toisin kuin moni tietää, jo alaikäisenä – ja jopa jo yläasteikäisenä – voi tosiaan perustaa yrityksen.

Jimi tiesi, että nuorille suunnatun 4H-yrityksen perustamisen ikäraja on 13—28 vuotta, sillä hän oli huomannut ikärajan jo ala-asteella yritystoiminnasta haaveillessaan.

”Olen hirveän yritteliäs ihminen”, peruskoulun seitsemättä luokkaa käyvä Jimi Pietarinen kuvailee itseään.

Jimi laittoikin tuulemaan jo ennen 13-vuotissyntymäpäiviään. Hän liittyi Sipoon 4H-yhdistykseen, laati yritysneuvojan kanssa yrityksensä liiketoimintasuunnitelman ja täytti yrityksen perustamisilmoituksen.

”Siihen vaadittiin myös huoltajan allekirjoitus”, Jimi kertoo.

”Yrityksen perustaminen oli yllättävän helppoa”

Ikioma JP-kotiapu Pornainen -yritys olikin pystyssä jo kolme päivää syntymäpäivien jälkeen. Seuraavaksi Jimi avasi pankissa käyttötilin yritykselleen. Ainut kulu yrityksen perustamisesta on ollut tähän mennessä 4H-yhdistyksen jäsenmaksu, joka on 35 euroa.

Jo lokakuun taitteessa Jimi alkoi myydä siivous- ja pihatyötä sekä itse nikkaroimiaan linnunpönttöjä kotitalouksille. Kauppa käy, koska Jimi on tehnyt yritykselleen nettisivut ja Facebook-sivut. Myös tuttu parturi on mainostanut asiakkailleen nuoren Jimin yritystä.

”Yrityksen perustaminen oli yllättävän helppoa”, Jimi ihmettelee itsekin.

Koululaiselle taskurahaa säästöön

Nuoren yrittäjän ei tarvitse välttämättä perustaa yritykselleen y-tunnusta, joten paperityö on hyvin kevyttä.

4h-yrittäjä voi tienata 50—7 000 euroa vuodessa.

”Yrityskurssilta saa tiedot ja taidot yrityksen perustamiseen”, 4h-järjestön kehityspäällikkö Sirkka Suomäki sanoo ja kannustaa nuoria mukaan toimintaan.

Nuoren yrittäjän Jimi Pietarisen työkeikka menee vaikkapa näin: Asiakas tilaa yrittäjältä esimerkiksi auton siivoamisen yhdeksän euron tuntihinnalla. Jimi siivoa autoa noin kaksi tuntia ja lähettää sen jälkeen laskun.

”Lähetän laskun sähköpostilla, mihin minulla on valmis laskupohja. Siihen täytän asiakkaan tiedot ja työtunnit”, Jimi kertoo tottuneesti yrityksensä pyörittämisestä.

Jimi on työskennellyt yrityksessään nyt reilun kaksi kuukautta, minkä aikana hän on tienannut vähän yli sata euroa. Pieniä siivouskeikkoja on ollut muutama, lisäksi linnunpönttöjäkin on mennyt kaupaksi kuusi kappaletta. Rahat Jimi säästää tililleen.

”Yleensä linnunpönttöjä ostetaan keväällä, joten toivon, että niitä aletaan ostaa kohta enemmän. Pihatöitä odotan myös”, Jimi sanoo.

Nuorten kesätöiden vaihtoehto

Jimi pitää paljon yritystoiminnastaan ja suosittelee yrittämistä muillekin nuorille. Yritystoiminnasta saa jopa opintopisteitä eli se edistää koulunkäyntiä.

”Töitä pystyy helposti tekemään koulun ohessa, mutta niitä ei saa tietenkään olla liikaa. 13-vuotiaana on vähän vaikea päästä kesätöihin, mutta näin voi tienata taskurahaa ja saa samalla kivaa harrastustoimintaa”, Jimi sanoo.

Lue myös: Arvi Martikainen toteutti unelmansa: Tienasi itse rahat ja osti oman hevosen 11-vuotiaana 

Vielä Arvi ei tiedä, mitä muuta hänestä tulee isona kuin kilparatsastaja. Mutta se on varmaa, että hän haluaa tienata paljon rahaa, jotka voi taas tuhlata hevosiin.

Vielä Arvi ei tiedä, mitä muuta hänestä tulee isona kuin kilparatsastaja. Mutta se on varmaa, että hän haluaa tienata paljon rahaa, jonka voi taas tuhlata hevosiin. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X