Tiktokin tähti Konstaapeli Daniel on siellä missä nuoretkin: ”Poliisin ei tarvitse olla jäykkä smurffi haalariasussa”

Vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye tunnetaan somessa paremmin vain etunimellään. Videolla hän kertoo, miksi poliisin kannattaa olla netissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Konstaapeli Daniel Kalejaiye kertoo tietävänsä mopojen virittämisestä suunnilleen kaiken.

Vanhempi konstaapeli Daniel Kalejaiye tunnetaan somessa paremmin vain etunimellään. Videolla hän kertoo, miksi poliisin kannattaa olla netissä.
Teksti:
Jukka Vuorio

”Moro, se on konstaapeli Daniel täällä”, on yhä useammille tuttu somevideon aloitusrepliikki.

Suomen tunnetuin nettipoliisi Daniel Kalejaiye, 26, on siellä missä nuoretkin. Verkossa.

Hänen Tiktok-kanavallaan on yli 191 000 seuraajaa, Instagramissakin yli 20 000.

Ensisijaisesti nuorisolle suunnatuilla videoillaan hän kertoo laaja-alaisesti asioita laista, rikoksista, rangaistuksista ja ylipäätään ajankohtaisista asioista.

Palautetta ja erilaisia yhteydenottoja hänelle tulee runsaasti sekä nuorilta että heidän vanhemmiltaan, joskus opettajiltakin. Kysymyksiä tulee kaikesta mahdollisesta, ja neuvoja ja mielipiteitä pyydetään sekä yleisiin että henkilökohtaisiin asioihin.

Tiktok-poliisi, Vanhempi konstaapeli Daniel Kalejayie. Daniel tekee tiktok-videota kotonaan, Kuopiossa.

Daniel Kalejaiye puhuu työssään paljon kameralle. © Matias Honkamaa / Otavamedia

Konstaapeli Daniel tietää mopojen virittämisestä kaiken

Daniel ei työskentele pelkästään verkossa ja somessa, vaan tapaa aktiivisesti nuoria myös kaduilla, tapahtumissa ja kouluvierailuilla, joita hän tekee paljon.

”Kouluvierailuilla tai kaupungilla nuoria kohdatessani olen rento ja heitän mielelläni läppää. Mutta raja menee siinä, että kun joku on tehnyt jonkun rikoksen, niin sitten täytyy olla vakava ja hoitaa asiat asioina.”

Konstaapeli Daniel Kalejaiye sanoo, ettei poliisin tarvitse olla ”jäykkä smurffi haalariasussa”.

Hän kertoo tietävänsä mopojen virittämisestä suunnilleen kaiken.

”Pystyn heittämään siitä tosi asiantuntevaa läppää. Lisäksi olen aika kova beatboxaamaan. Tein äskettäin kouluvierailun Joensuuhun, ja aivan spontaanisti siinä aluksi heitin vähän beatboxausta. En ole mitään titteleitä virallisesti voittanut, mutta kyllä voin sanoa olevani yksi Joensuun parhaista beatboxaajista. Heitin vähän settiä heille, että tämmöistä tämä on.”

Väkivaltavideoita ei voi ymmärtää

Danielin havaintojen mukaan viime vuosina somessa ovat yleistyneet nuorten kuvaamat väkivalta- ja kiusaamisvideot. Niitä linkataan Danielille paljon.

”Koko ajan tuntuu yleistyvän se, että kuvataan, kun jotkut pahoinpitelevät jonkun. Se on huolestuttava ja turhauttava ilmiö. Hyvin monella on päämotivaattorina saada itselleen lisää seuraajia.”

Konstaapeli Danielin on hyvin vaikea tavoittaa sitä logiikkaa, minkä mukaan väkivaltavideoiden kuvaaminen voisi toimia kenenkään kannalta positiivisella tavalla.

”En ole ikinä liikkunut porukoissa, joissa tapeltaisiin tai lyötäisiin ketään. On ihan käsittämätöntä, että joku ajattelee lyömisen olevan millään lailla hyvä idea, ja ihan yhtä käsittämätöntä on videoida sitä.”

Verkossa ja somessa tapahtuvien hölmöilyjen lisäksi osa nuorista tekee muunkinlaisia rikoksia. On näpistyksiä, ilkivaltaa ja erilaisia mopoihin ja mopoautoihin liittyviä laittomia tekoja.

Kun nuori jää kiinni jostakin rikoksesta, jonka seurauksena on sakko, Danielilla on nuorelle ja hänen vanhemmilleen yksinkertainen viesti.

”Tärkeintä on sanoa ääneen, että nyt on munattu, ja ne seuraukset täytyy hoitaa, mutta elämä ei lopu siihen. Sakkorangaistus voi tulla nuoren elämässä esiin jossain yhteyksissä, mutta ei se todellakaan hänen loppuelämäänsä pilaa.”

Sieltä se hymy jälleen välähtää, kun Daniel Kalejaiye avaa poliisiauton ikkunan. © Matias Honkamaa / Otavamedia

Lue myös: KRP:n Niko Rantsi sai kintereilleen vainoajan, joka piinasi vuosia iskien yksityisyyteen ja perheeseenkin: ”Ei hän kadonnut elämästäni minnekään”

X