Trendikäs talvikylvö on suoritettu – ja ei kun satoa odottelemaan!

”Kylvöksen katteeksi kannoin kunnon keon hankea. Näin oli trendikäs talvikylvö saatu alkuun”, Seuran tuottaja Marja Aalto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja Aalto on Seuran tuottaja.

"Kylvöksen katteeksi kannoin kunnon keon hankea. Näin oli trendikäs talvikylvö saatu alkuun", Seuran tuottaja Marja Aalto kirjoittaa.
Teksti:
Marja Aalto

Kyllä nauratti, kun lumilapio iskeytyi kovaan hankeen tammikuussa. Kaivoin lunta kasvatuslaatikon päältä, ropsottelin rucolan ja kehäkukan siemeniä laatikkoon ja lisäsin uutta multaa päälle, maahan oli jäässä. Kylvöksen katteeksi kannoin kunnon keon hankea. Näin oli trendikäs talvikylvö saatu alkuun. Ja ei kun kevättä odottelemaan!

Talvikylvön harrastajat kehuvat systeemiä. Kasvit pääsevät keväällä nopeasti alkuun, ja taimista pitäisi tulla tanakoita, koska ne ovat kasvaneet viileässä. Rohkenen epäillä homman toimivuutta, mutta mitäpä tuosta.

Vaikkei kylvöksestäni tulisi yhtään mitään, se tehtävänsä: se teki vei ajatukset uuteen kevääseen. Tuli hetkessä hyvä mieli. Rahaakaan en tuhlannut, sillä käytin omalta kasvimaalta kerättyjä siemeniä.

Mielihyvän lisäksi puutarhakausi antaa muutakin

Nyt kun raskas ja pitkä talvi alkaa kääntyä loppukituutukseen, puutarhakauden alkaminen tuntuu erityisen tärkeältä. Enkä tarkoita vain viherterapiaa – mielihyvää ja rauhoittumista puuhasteluun – vaan vähän muutakin.

Kun Ukrainan sota alkoi reilu pari vuotta sitten, levisi into kasvattaa hyötykasveja. Muistatteko, miten yhtäkkiä puoli Suomea istutti perunaa ja tomaattia kotipihoilleen?

Niin minäkin laajensin tuotantosuunnan kukista ja yrteistä ruokaan. Loppukesästä kasvatuslaatikot tursuivat lehtikaalia, pinaattia ja valtoimenaan levinnyttä kesäkurpitsaa. Ei sillä vielä kansakunnan omavaraisuusastetta nostettu, mutta hengessä oltiin mukana.

”Takaiskuja osaa jo odottaa”

Sota vain jatkuu, ja takatalvi yllätti taas. Takaiskuja osaa jo odottaa. Niitä vastaan auttaa merkityksen näkeminen omissa puuhissa, mitä ikinä ne ovatkaan, vaikka tuota puutarhassa nysväämistä.

Mitä sitten, jos ruusukaalit jäivätkin viimeksi herneen kokoisiksi ja sipulit hukkuivat multaan. Tulipahan tehtyä edes jotain ja parhaassa tapauk­sessa opittua uutta. Tärkeintä on mennä eteenpäin, ei jäädä voivottelemaan.

Juuri siksi kannattaa aina kokeilla jotain uutta, vaikka siementen kylvämistä hankeen pakkaspäivänä.

Lue myös: Hyötykasvien parvekeviljely on helppoa! Näin saat näppärästi satoa tomaatista, perunasta ja pavuista

© Hanna Linnakko/Otavamedia
X