Helpota puutarhanhoitoa ja pihatöitä – Esittelemme kesäpihan uudet apurit ja puutarhavälineet: ”Uusimmat robotit ovat edeltäjiään nokkelampia”

Mukavasta pihalla puuhastelusta tulee vieläkin hauskempaa oikeilla välineillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kesäpihaan löytyy apureita, jotka helpottavat arkea.

Mukavasta pihalla puuhastelusta tulee vieläkin hauskempaa oikeilla välineillä.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski

Parhaimmillaan piha on ihana keidas, jonka hoitaminen rentouttaa. Kannattaa silti miettiä, mihin pihaa ja puutarhaa oikeasti nykyisin tarvitsee ja käyt­tää. Ovatko jotkut puutarhanhoitoa tai pihatöitä edellyttävät askareet käyneet ikäviksi tai suorastaan liian rasittaviksi, kun ikää on karttunut?

Nykyaikainen apuväline voi auttaa. Omakotitalossa asuva koti-insinööri yllättyi järkevien apureiden runsaudesta vierailtuaan puutarhaliikkeissä alkukeväästä.

Helpota puutarhanhoitoa ja pihatöitä!

Onko jokakeväinen kasvimaan möyhennys mielekästä vai kannattaisiko potut ja porkkanat ostaa kaupasta? Lapion ja kuokan voi korvata vuokratulla möyhenninkoneella.

Entä jos laajasta nurmikko­alueesta osan muuttaisi helppohoitoiseksi niityksi, ja hoitaisi vain oleskelu­alueen? Toki nykyaikainen robottileikkuri niittää nurmen automaattisesti. Uusimmat robotit ovat kaiken lisäksi edeltäjiään nokkelampia ja helpompia ottaa käyttöön.

Kannattaako ostaa omaksi? Toimisiko naapuruston yya-sopimus pensasleikkurille, oksasilppurille tai päältä ajettavalle leikkurille. Nurmikon ilmastimen voi vuokrata porukalla.

Sähköllä ja akuilla toimivat laitteet ovat kevyempiä ja hiljaisempia kuin polttomoottorilaitteet. Polttomoottori lisäksi käryttää ja kaipaa enemmän huoltoa. Ota kuitenkin huomioon akkujen rajallinen toiminta-aika.

Jokaiselle akkukäyttöiselle laitteelle ei tarvitse ostaa omaa akkua ja laturia, kun hankkii saman valmistajan keskenään yhteensopivia laitteita. Hyödynnä pakettitar­joukset. Esimerkiksi lisäakut ovat yllättävän kalliita. Joihinkin tunnettuihin merkkeihin saa huokeampia tarvikeakkuja.

Kastele kukat ja kasvimaa sadevedellä

© tynnyrimies.fi

© tynnyrimies.fi

Kerää sadevesi syöksytorvesta tynnyriin. Suomessa kierrätysmuovista valmistettu 120-litran sadevesitynnyri maksaa 159 e. Syöksytorveen tarvitaan lisäksi 30–60 euroa maksava vedenohjain.

Oksasilppuri hävittää oksat silputen katteen kasveille

© K-rauta.fi

© K-rauta.fi

Hyödynnä oksat ja risut kompostissa ja istutusten katteena. Fixa 2500 W maksaa 200 e. Se murskaa jopa 4:n senttimetrin paksuiset oksat. Laitetta on helppo siirtää kahden pyörän ansiosta.

Pensasleikkuri pitää pensaat kauniina

© Bauhaus.fi

© Bauhaus.fi

Siisti pensaat ja aidat ja yletä myös kaukaisiin oksiin pitkällä terällä. Akkuineen 3,8–4,5 kiloa painava pensasleikkuri Makita DUH602Z maksaa 260–350 euroa, akku ja laturi kumpikin lisäksi 100 e.

Itsevetävä nurmikon ­leikkuri

© Taloon.com

© Taloon.com

Sähköstartti käynnistää bensamoottorin nappia painamalla. Isot vetävät pyörät helpottavat liikuttelua, leikkuukorkeuden voi säätää ja silpulle on pussi. Scheppach MS225-53E maksaa 600 e.

Robottileikkuri hoitaa homman ja nurmikko on aina edustava

© Ecovacs 

© Ecovacs 

Valmistajan mukaan Ecovacs Goat G1 leikkaa 600 neliömetrin ruohikon yhdessä päivässä. Käyttöönottoa kehutaan helpoksi, ja laite lataa akkunsa automaattisesti. Robottileikkuri maksaa 1 600 e.

Nurmikko nätiksi sähköllä

© Bauhaus.fi

© Bauhaus.fi

Leikkaa nurmikko vailla bensan käryä akkuleikkurilla Ryobi RLM1388 ja viimeistele akkutrimmerillä Ryobi LT1825M ONE+. Hinta yhteensä 329 e sisältäen akun ja laturin.

Näin kurotat korkealle

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

© Fiskars

Fiskars QuikFit räystäskourun puhdistin maksaa noin 25 e. Karsi turhat oksat kaarevalla 45 euroa maksavalla oksasahalla, ja kerää omenat kiipeilemättä 25-30 e maksavalla hedelmäpoimurilla. Yletät korkealle, kun liität tarpeellisen puutarhurin apuvälineen Fiskars QuikFit -teleskooppivarteen, joka maksaa noin 60 e.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 5/2023.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X