Yahidnen kauhujen kellariin teljettiin 368 asukasta ihmiskilveksi – Nyt sotarikoksista tuomittiin 15 venäläistä kiduttajaa

Tšernihivin alueen käräjäoikeus tuomitsi viisitoista venäläistä sotilasta 12 vuodeksi vankeuteen Yahidnen kylässä, Pohjois-Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista. Seuraavaksi syytteeseen asetetaan yksi joukon kolmesta komentajasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläiset miehittivät Yahidnen kylän Pohjois-Ukrainassa 3. maaliskuuta 2022. He sulkivat kuukaudeksi 368 asukasta koulun kellariin. 22 venäläissotilasta tunnistettiin, heistä 15 on nyt tuomittu sotarikoksista.

Tšernihivin alueen käräjäoikeus tuomitsi viisitoista venäläistä sotilasta 12 vuodeksi vankeuteen Yahidnen kylässä, Pohjois-Ukrainassa tehdyistä sotarikoksista. Seuraavaksi syytteeseen asetetaan yksi joukon kolmesta komentajasta.
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Seura vieraili marraskuussa 2023 Yahidnen kylässä ja haastatteli venäläissotilaiden ihmiskilvekseen pakottamia kyläläisiä. Maaliskuussa 2022 koulun kellariin teljettiin 368 asukasta 25 vuorokaudeksi. Joukossa oli 69 lasta, nuorin vasta kuuden viikon ikäinen. Heistä kaikki eivät selvinneet elävinä ulos.

Siviiliväestön julmasta kohtelusta tuomittiin poissaolevina Etelä-Siperian Tuvan tasavaltaan sijoitetun 55. moottorikivääriprikaatin sotilaat Amir Kendenov, Buyan Dorzhu, Arzhaan Saaya, Vitaly Mongush, Sayn Kenden, Dorzhu Demir-ool, Sholban Dambar-ool, Buyan Dadar-ool, Aleksey Borisov, Sayan Khomushku, Arian Khertek, Eres Oorzhak, Nazit Mongush, Aigarim Mongush ja Siin-ool Suvan. Tuomio annettiin 11. maaliskuuta Tšernihivin käräjäoikeudessa.

Ukrainassa Tšernihivin käräjäoikeus on pitänyt viimeisen käsittelyn 15 venäläissotilasta vastaan, joita syytetään 368 siviilin pitämisestä panttivankeina ja niiden käyttämisestä ihmiskilpinä Yahidnen, kylässä miehityksen aikana.
Viisitoista venäläissotilasta tuomittiin sotarikoksista Tšernihivin käräjäoikeudessa 11. maaliskuuta. ©Ukrainan valtakunnansyyttäjänvirasto. © Ukrainan Valtakunnansyyttäjän toimisto

Tšernihivin aluesyyttäjänviraston syyttäjä ja sota­rikostutkinnan johtaja Serhii Krupko on tyytyväinen 15 sotilaalle langetettuun tuomioon.

”He saivat maksimirangaistuksen, jonka sodan lakien ja tapojen rikkomisesta voi määrätä”, hän toteaa Seuralle sähköpostitse.

Serhii Krupko kertoo myös, että venäläissotilaiden kolmesta komentajasta yksi on nyt tunnistettu. Lempinimellä Klen, Vaahtera, kutsuttu mies on Venäjän Sahalinin alueelta kotoisin oleva 36-vuotias Semen Solovov.

”Hänen syytteensä käsitellään oikeudessa lähiaikoina”, sanoo Krupko.

Yahidnen tapahtumien rikostutkinta jatkuu edelleen. Tutkijat pyrkivät selvittämään muun muassa, keitä ovat lempinimillä Pauk, Hämähäkki, ja Glukhoy, Kuuro, tunnetut komentajat.

Lue myös: Yahidnen kauhujen kellarin 22 kiduttajaa tuli Etelä-Siperiasta – Tällaisia ovat nämä julmat ja sivistykselle täysin vieraat sotarikosten tekijät

Venäläisten Yahidnen kylään jättämät asiakirjat paljastivat tekijät

Koulun kellarissa olot olivat epäinhimilliset. Vangitut kärsivät hapen puutteesta, nälästä, pimeydestä ja pelosta. Monet sairastuivat ja kymmenen kyläläistä kuoli kellarissa. Vainajat makasivat kellarissa elävien keskellä useita päiviä ennen kuin venäläiset sallivat kuljettaa heidät sieltä ulos.

Pohjois-Ukrainassa Yahidnen kylässä venäläiset pakottivat kyläläiset koulun kellariin.
Vangituilla oli tilaa niin niukasti, että eräs mies köytti itsensä puolapuihin, ettei nukahtaessaan kaatuisi muiden päälle. © Miska Puumala
Yahidnen kylän 368 asukasta suljettiin ihmiskilveksi kauhujen kellariin.
Kyläläiset yrittivät säilyttää ajantajunsa kirjoittamalla päivämääriä seinään. © Miska Puumala
Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo.
Ivan Polhui työskenteli koulussa, jonka alla kidutus­kellari on. ”Jos Venäjä miehittäisi Ukrainan, se siirtyisi eteenpäin ja aloittaisi sodan Baltian maiden ja Puolan kanssa. Venäläisillä ei ole rajoja, heidän julmuudellaan ei ole rajoja”, Ivan sanoo. © Miska Puumala

Ukrainan asevoimat vapautti kylän 30. maaliskuuta 2022. Pakenevat venäläiset jättivät jälkeensä runsaasti sotilasasiakirjoja ja muita dokumentteja, joiden avulla heidän henkilöllisyyksiään saatiin selvitettyä. Miehittäjät olivat kotoisin läheltä Mongolian rajaa Tuvan tasavallasta.

”Kyläläiset kertoivat, että he olivat täydellisiä neandertalilaisia, jotka eivät osanneet käyttää sivilisaation etuja”, sanoi Serhii Krupko aiemmin Seuralle.

Venäläiset veivät varastamiaan puhelimia Venäjälle ja käyttivät niitä vaihtamatta asetuksia, joten ne oli helppo jäljittää. ”Kyläläiset ja myöhemmin me tutkijat todistimme, millaista täydellistä typeryyttä he edustivat”, sotarikostutkinnan johtaja Serhii Krupko sanoo.
Venäläiset veivät varastamiaan puhelimia Venäjälle ja käyttivät niitä vaihtamatta asetuksia, joten ne oli helppo jäljittää. ”Kyläläiset ja myöhemmin me tutkijat todistimme, millaista täydellistä typeryyttä he edustivat”, sotarikostutkinnan johtaja Serhii Krupko sanoo. © Miska Puumala

Ote päiväkirjasta kertoo koetuista kauhuista

Oikeudessa syyttäjä Serhii Krupko totesi muun muassa Venäjän armeijan rikkoneen Geneven sopimusta, joka kieltää ihmiskilpien käytön.

”Syytetyt vangitsivat ihmiset kellariin sietämättömiin oloihin, vartioivat ja estivät heitä lähtemästä sieltä. He eivät voineet olla ymmärtämättä, että siinä tilanteessa jokainen heistä kokisi sekä fyysistä että psyykkistä kärsimystä”, hän sanoi.

Silminnäkijöiden mukaan venäläissotilaat menivät kellariin usein humalassa ja aseistettuina etsien nuoria naisia ja tyttöjä hyväksikäytettäväksi. Jotkut sotilaista uhkasivat ampua siviilejä kellarissa.

Serhii Krupko näytti oikeudessa kuvaa, jonka yksi uhreista, Olha Menyailo otti matkapuhelimellaan viimeisenä vankeuspäivänä 30.3.2022. Vangituilla oli kellarissa tilaa vain puoli neliömetriä henkilöä kohden.

Olha Meniailo otti kuvan kellarissa olevista ihmisistä venäläisten pakenemisen jälkeen. Valtaosa kyläläisistä jäi kellariin, kunnes ukrainalaiset joukot saapuivat. Kodit oli ryöstetty ja suuri osa niistä oli tuhottu asuinkelvottomiksi.
Olha Menyailo otti kuvan kellarissa olevista ihmisistä venäläisten pakenemisen jälkeen. Valtaosa kyläläisistä jäi kellariin, kunnes ukrainalaiset joukot saapuivat. Kodit oli ryöstetty ja suuri osa niistä oli tuhottu asuinkelvottomiksi. ©Olha Menyailo/Tsernihivin aluesyyttäjän virasto. © Tšernihivin aluesyyttäjän virasto

Krupko luki otteen Menyailon pitämästä päiväkirjasta:

”Tänään 13. maaliskuuta vanha mies kuoli ja kaikki huokaisivat helpotuksesta, koska kellarissa oli enemmän tilaa, kun hänet vietiin ulos”, siinä kerrottiin.

”Voitko kuvitella? Kymmenen päivää sellaista julmuutta sai ihmiset siihen pisteeseen, etteivät he enää reagoineet naapurikyläläisen kuolemaan. Tämä lause kertoo ihmisten kellarissa kokemista kauhuista”, sanoi Serhii Krupko.

Oikeudenkäynnissä kuultiin todistajina 84 kyläläistä.

Syytettyjä puolusti kaksi ilmaisen oikeusavun piiristä nimitettyä asianajajaa.

Lähde: Institute for war & peace reporting

Lue myös: ”Tältä näyttää venäläinen maailma” – Näin elivät Mongolian rajalta saapuneet miehittäjät kauhujen kellarin yläkerrassa Ukrainassa

Venäläiset sotilaat joivat myös lääkeaineet, joissa oli alkoholia.
Venäläiset sotilaat joivat myös lääkeaineet, joissa oli alkoholia. © Miska Puumala
X